Дълбокият ефект на хормоналния дисбаланс върху теглото ни

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

hormones-weight-gain

Небалансираните или зле функциониращи хормони често са пренебрегвана причина в случай на нежелано напълняване. Хормоните, за които говорим включват кортизол, тироиден хормон, ДХЕА (дехидроепиандростерон), алдостерон, хормон на растежа, прогестерон, тестостерон и естроген.

В тази статия, която е моята седма статия от поредицата за ефикасните стратегии за отслабване, ще обсъдя кои хормони трябва да бъдат изследвани и контролирани от лекар с опит в естественото хормонално равновесие, ако сте открили, че ви е трудно да се справяте с теглото си.

Две храни помагат на панкреаса да побеждава диабета

Повишените стойности на хормоните насърчават напълняването

Хормоните кортизол, естроген, инсулин и алдостерон имат много и важни функции. Обаче, ако те са повишени, може би изпитвате тяхното въздействие в стимулирането на напълняването ви. Ето признаци и симптоми които, да вземете предвид, за да знаете дали или не да ги проверите и приведете в баланс.

Как вагусовият нерв въздейства на здравето на костите

Кортизол:

Този хормон се секретира естествено и по подходящ начин по време на умствен, емоционален или физически стрес, за да ви предпазва. Обаче, ако си позволите да сте под продължителен или хроничен стрес (като продължавате да позволявате стресиращи обстоятелства да са във фокуса на вниманието ви, вместо да се фокусирате върху необходимото и върху това да се чувствате добре), кортизолът ще ви се отрази зле по много начини, включително под формата на повишени тлъстини около корема и подпухнало лице („лице луна”). Това може да достигне дори до наслагване на тлъстини по раменете, горната част на гърба и врата („биволска гърбица”). Излишният кортизол се намесва също така в нормалната щитовидна функция и влошава производството на хормона на растежа и на тестостерона, което всичкото се свежда до натрупването на излишно телесно тегло.

Пренастройте хормоните на глада в тялото си и отслабнете

Инсулин:

Знаете че този хормон е висок при хора с диабет тип 2. Обаче, той е повишен в много пъти повече хора от само диабетиците, заболяване известно като метаболитен синдром („преддиабет”), заболяване, което днес се счита, че засяга един на всеки четирима американци в зряла възраст. Инсулинът причинява складиране на енергия под формата на мазнини, обикновено върху корема, бедрата и ханша. Когато се повиши при човек който не е диабетик, инсулинът сваля кръвната захар и задейства силно желание за прием на калории, често под формата на въглехидрати като спагети, хляб, зърнени закуски или сладки храни. Без богата на хранителни вещества и фибри храна, която да ядете, наред с прости въглехидрати, тялото секретира дори още инсулин, затваряйки порочния кръг. Набавянето на достатъчно кортизол, щитовиден хормон, тестостерон и хормон на растежа също помага за нормализирането на нивата на инсулина.

Дали не поглъщаме твърде много естроген?

Естроген:

Тестостеронът може лесно да се преобразува в естроген в надбъбречните жлези. Както при мъжете, така и при жените това причинява анормално напълняване: тлъстини по гърдите и корема при мъжете (недостиг на тестостерон);  увиснал бюст и тлъстини по цялото тяло при жените. Други причини за прекомерен естроген включват липса на физическа активност, храна с ниско съдържание на фибри, но с високо съдържание на нездравословни мазнини и прости въглехидрати, и прием или излагане на твърде много естроген (включително на ксеноестрогени).

Алдостерон:

Повишените нива на алдостерон причиняват задържане на вода, което може да ви направи тежки, но не непременно дебели. Не забравяйте, че задържането на вода може да се дължи също така на сърдечна или бъбречна недостатъчност.

Недостатъчните хормони водят до напълняване

Има и други хормони, които могат лесно да доведат до анормално качване на тегло ако са ниски или със снижена функция. Това са щитовидният хормон, DHEA, тестостерон, прогестерон, хормон на растежа, алдостерон и кортизол. Ще ги опиша, както и за какво да следите.

Как да пренастроим щитовидната си жлеза да гори мазнини и да активира метаболизма

Хормон на щитовидната жлеза:

Този хормон може да е със снижена функция, дори и ако кръвните нива показват щитовидни нива в нормални граници. Това е така, защото щитовидният хормон движи метаболизма в на практика всички тъкани на тялото, така че сте зависими не само от циркулиращите нива, но и от това дали те работят наистина ефикасно в тези рецепторни места. Открих, че ниската базова температура, наред с признаците и симптомите на умора, отекло лице сутрин, отоци в краката (виж също висок алдостерон), студени ръце и стъпала, суха кожа, напълнели бедра и прасци или наднормено тегло и т.н. се повлияват добре от естествено заместване на щитовидните хормони без причиняване на хипертироидизъм.

7 естествени начина за стимулиране на тестостерона

Тестостерон:

Особено при мъжете, уголемените феминизирани гърди, затлъстяването на корема и отслабващото либидо обикновено се оказва, че се дължат на недостиг на тестостерон. При жените, ниският тестостерон може да допринесе също така за слаб интерес към секса, лоша кондиция на мускулите и увиснали гърди.

ДХЕА (дехидроепиандростерон):

Този прекурсор (предшественик) на тестостерона може да е нисък и с това да допринася за признаци на нисък тестостерон, особено анормални коремни тлъстини.

Не, не си въобразявате, но всичко е химия

Прогестерон:

Когато нивата на прогестерон са ниски (сходно на естрогена), това може да причини гърдите на жените отново да започнат да растат след като са спрели да растат след пубертета и да са болезнени преди менструация. Други симптоми на предменструалния синдром (подуване на корема, тежки и болезнени менструации, раздразнителност и т.н.) и увеличено тегло на гърдите и на тялото показват необходимост от балансиране на прогестерона.

Хитро повишете хормона на растежа с 2000%

Хормон на растежа:

Увеличаването на тлъстините около талията или общо в тялото може да е причинено от ниско ниво на хормона на растежа, както е при ниския тестостерон и/или ниските нива на ДНЕА.

За всички тези хормони има лабораторни тестове, които могат да разкрият тези и други лечими причини за анормално покачване на теглото. Ако причината за анормалното ви тегло бъде диагнозирано с лабораторен тест, лечението ви тогава става много по-лесно, а здравословният ви начин на хранене и необходимите хранителни добавки стават по-ефикасни.

За вашето безопасно, ефикасно и трайно отслабване,

Д-р Майкъл Кътлър

Източник:

http://easyhealthoptions.com/hormone-imbalance-profound-effect-weight/

Снимка: health11.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *