Отвратителното възпаление

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Повечето хора изпитват повече от един проблем със здравето едновременно. Много рядко хората се чувстват страхотно и след това изведнъж са поразени от изолиран проблем като болка в кръста или заболявания като Алцхаймер или рак. Обикновено те имат скрито заболяване в тялото си, което се развива, и наистина причинява или допринася за ‘внезапния’ здравен проблем, който възниква неочаквано.

inflammation

В много случаи това е същото състояние на тялото, което позволява болката, болестите и заболяванията да ни сграбчват и да ни карат да се чувстваме зле. При много от най-належащите здравни проблеми това основно състояния е хроничното скрито възпаление.

Кога трябва да се притеснявате

Възпалението е естествената реакция на вашето тяло към стреса. Например, ако ядете нещо много пикантно, може да получите възпаление на червата. Възпалението спомага за предпазването на храносмилателния тракт. Друг пример, когато си изкълчите глезена, той се подува и така създава възглавничка и предпазва ставата от понататашно увреждане. Това остро възпаление възниква бързо и обикновено затихва след нормален период от време. Обаче, възпалението, което е хронично и скрито или не съвсем забележимо е причина за безспокойство. Този вид възпаление може да се прояви като зачервяване на кожата или обрив, а може да се прояви и като хронична болка или температура.

Възпалението, което не отшумява, а остава в тялото може да всее хаос, причинявайки сериозни здравни проблеми и болести. То е причинено и не спира да действа, породено от генетичните ви заложби, начина ви на хранене, начина ви на живот и от заобикалящата ви среда. Хроничното възпаление разрушава вътрешния баланс на тялото ви, нарушава способността му да регулира имунната система и влияе на функциите на централната нервна система. Ето защо под влиянието на хроничното скрито възпаление вие сте изложени на по-голям риск от болка, болест, забояване и признаци и симптоми на ускорено стареене.

 Признаци и симптоми на възпалението

Вие винаги трябва да сте загрижени за здравето и  доброто състояние на тялото и духа си. Ако откриете, че имате хронични състояния, които биха могли да бъдат описани като ‘дразнения’ и не изискват незабавно посещение при лекаря, то тогава вие трябва поне да ги следите. Ако тези дразнещи признаци и симптоми продължат повече от месец (някои продължават с години и дори с десетилетия, ако не бъдат лекувани), вие може би страдате от хронично скрито възпаление.

Признаците, симптомите, състоянията и заболяванията, свързвани с възпалението включват:

 • Киселини
 • Акне
 • Артрит
 • Астма
 • Автоимунни заболявания
 • Бронхит
 • Рак
 • Кандидиаза
 • Диабет
 • Умора
 • Температура
 • Подагра
 • Главоболие
 • Сърдечни заболявания
 • Високо кръвно налягане
 • Инфекции
 • Ставни болки
 • Невропатия
 • Остеопороза
 • Псориазис
 • Ишиас
 • Скованост
 • Подуване
 • Инфекции не уринарния тракт

Причини за хроничното възпаление

Стресът е основната причина за възпалението. Има много видове стрес, от които трябва да се пазим: психологически стрес, физически стрес, стрес, свързан с начина на хранене, стрес, причинен от околната среда, както и от стресиращ начин на живот.

Психологическият стрес може да се дължи а много причини. Те включват лоши взаимоотношения с половинката ви и/или напрегнати отношения в работата. Вътрешните битки за самочувствие и за постигане на лични цели са други примери за това как психологическите конфликти могат да стресират тялото, което води до възпаление, стегнати мускули, свиване на кръвоносните съдове и превъзбуда на централната нервна система.

Физическите стресиращи фактори може би са най-явните причинители на възпаление. Правенето твърде дълго на прекалено много упражнения във фитнеса без подходящото загряване може да причини разтягане на мускулите или навяхване на ставите. Болка, зачервяване и подуване по мускулите или около ставите са сигурните признаци. В тези случаи краткотрайното възпаление е желателно, но продължителното възпаление не е здравословно и трябва да бъде овладяно и елиминирано.

Стресът, причинен от начина на хранене може да всее хаос в тялото като нарушава храносмилането, препятства бързото изхвърляне на изпражненията, насърчава подуването на корема и причинява киселинен рефлукс. Хранителните режими, богати на мазнини и холестерол, рафинираното брашно и захарта, деуретичните напитки, съдържащи кофеин и алкохол и алергените, като ядките, могат да причинят хронично възпаление, което може да остане незабелязано преди появяването на сериозен проблем.

 Незабележими, стресиращи фактори

Стресиращите фактори в околната среда вероятно най-трудно се забелязват или свързват с личното здраве. Но дом или работно място, които са влажни или където има мухъл възпаляват белите дробове и синусите. Флуоресцентните лампи, електропроводите и електронните устройства (особено безжичните) атакуват тялото с увреждащите си електромагнитни честоти.

Начинът на живот и изборите, които правим са стресиращите фактори, които са най-податливи на контрол и облекчение. Те включват неправилното хранене, недостатъчния сън, пркаляванете с ободрителни вещества, разчитането на лекарства като се избягват естествени решения и таенето на отрицателни чувства. Този списък включва и гледането на твърде много телевизия или твърде многото физическа дейност когато тялото не е подготвено за нея.

Естествени методи за снижаване на възпалението

Много е важно да се снижи и елиминира хроничното скрито възпаление, което да позволи на тялото да възстанови вътрешния си баланс. Когато тялото бъде оставено да приложи възстановителните си методи и не е прекъсвано или спирано от възпалението, съществува добра възможност да постигнем добро здравословно състояние. Когато тялото е изкарано извън баланс, рискът от развиване на свързани с възпалението признаци, симптоми, състояния и болести нараства. Добрата новина: има достатъчно прости, естествени начини, чрез които да снижите възпалението и да поемете контрол върху здравето си.

      Намалете стреса си: Техниките за снижаване на стреса са много и лесни за изпълнение. Заделете време всеки ден за поне 20 минути релаксация за успокояване на тялото и ума. Може да откриете, че ароматерапията и горещите вани са ефикасни. Някои хора се занимават с тай чи и йога. Други намират медитацията за силно оръжие. Открийте какво ви помага на вас, но бъдете последователни. Опитайте различни методи и се придържайте към тях. Най-добрите резултати се постигат с постоянство.

      Подобрете начина си на хранене: Начинът на хранене е важен фактор, който допринася за здравето и най-вече за възпалителния отговор. Храните с високо съдържание на захар, мазнини, холестерол, преработена пшеница и консерванти напълно разстройват храносмилателния тракт. Ако преяждате с храни, които ви дехидрират, не пиете достатъчно вода и ядете недостатъчно пълнозърнести храни и зелени листни зеленчуци, може да получите запек. Консумирането на твърде много сънотворни като беладонна също допринася за възпалението. Открийте баланс, избягвайте храни, които са киселинни за тялото (преработените храни) и яжте повече храни, които са алкализиращи като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

      Умерени физически упражнения: Физическите упражнения са важни за здравето и доброто физическо състояние. Те заздравяват мускулите, увеличават хормоните на щастието, снижават възпалителните мазнини и химикали и намаляват стреса. Твърде малкото или прекалените физически упражнения обаче не са здравословни. Открийте нивото на физически упражнения подходящо за вас, което ви кара да се чувствате добре, подобрява здравето ви и снижава възпалението.

      Балансирайте начина си на живот: Нищо не може да повлияе на нивата предотвратимо възпаление толкова, колкото ежедневния ви начин на живот. Ако страдате от негативни последици от хронично възпаление, създайте си постоянен режим на сън и будуване, поддържайте нивото си на оздравяващи стимуланти на минимум или изцяло ги изключете, яжте здравословни храни, намалете стреса и се подлагайте на правилната пропорция физически упражнения и почивка. Също така, не се съсипвайте (или стресирайте) за дребни неща.

      Хранителни добавки: Има доста хранителни добавки, които спомагат за снижаването и/или предотвратяването на възпалението. Те включват куркумата, омега-3 мастните киселини, витамин D3, и зифламед (Zyflamed). Търсене в интернет бързо ще ви изброи още добавки. Те са необходими когато липсват в храната ви или когато тялото ви се нуждае от по-концентрирана противовъзпалителна помощ. Така че балансирайте храната си с тези и други противовъзпалителни добавки, за да си осигурите най-добрите резултати.

oт Марк Уили

Източник: Easy Health Options, The Inflammation Abomination, 31 October 2012

Снимка: www.tuttiaposto.it

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Ние сме здрави” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Ние сме здрави” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *