Чайките пренасят суперустойчиви бактерии

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

seagull2

Да ви цвъкне птичка най-малкото не е от най-приятните неща (ако не броим поверието, че това носи щастие и късмет). Но още по-обезпокоително е, че беше открито, че изпражненията на чайките съдържат ‘свръхустойчиви’ бактерии, които са резистентни на антибиотици.

Изследователите на един остров до Португалия изследвали куришки от 60 птици и открили доказателства, че те съдържат бактерии, резистентни на лекарството ванкомицин (Vancomycin), така наречения антибиотик ‘от последна инстанция’.

Мигриращите чайки, включени в изследването се откриват в цяла Европа, включително и в Англия. Те ядат каквото им падне в морето, но и се хранят с боклук и изхвърлена от хората храна. Смята се, че те представляват един от начините по които гените, резистентни на антибиотици се разпространяват глобално.

Според изследователя Гилберто Игрехас, „Мигриращите птици, които летят и преминават дълги разстояния могат да играят ролята на преносвачи или на резервоари на резистентни на антибиотиците бактерии и могат впоследствие да имат важна епидемиологична роля за разпространението на тази резистентност”.

от Карл Лоуи


Източник: Easy Health Options, Seagulls Spread Superbugs, 11 January 2013

Важно:

Сайтът „Ние сме здрави” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Ние сме здрави” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави.

Цялото съдържание на този уебсайт е защитено от ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА с всички запазени права и законови последици.

Вие НЯМАТЕ ПРАВО да възпроизвеждате, да предавате, променяте, нито да използвате статиите и материалите в сайта Здрави всеки ден за каквато и да е публична или търговска цел. Можете да споделяте тази статия във вида, в който е, както е взета от нашия сайт като упоменете, че тя първо е публикувана в zdravivsekiden.com.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *