9 удивителни свойства на карамфила

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

clover-herb

СПРИ болката, предотврати рака & още! 

От противовъзпалително & аналгетик до супер антиоксидант

Не говорим за цветето карамфил, а за подправката, чиито полезни за здравето свойства са познати от преди повече от 2000 години. Това е удивителна подправка с много приятен мирис.

Карамфилът се бере на ръка в тропиците и представлява неразтворените розови на цвят пъпки на вечнозеленото дърво карамфил, наподобяващи малки нокътчета или съвсем ситни пръчици.

Твърдата обвивка съдържа в себе си активния елемент на карамфила… бледото, жълто масло евгенол, което е полезно за здравето естествено противовъзпалително средство.

Лечение на зъбите

След кратка статия в Ню Йорк Таймс миналата година карамфилът шумно влезе в здравните хроники, тъй като там се споменаваше за една от ползите за здравето на маслото от карамфил като напълно естествена и безопасна алтернатива на обикновените аналгетици, съдържаща активната съставка бензокаин за болки в зъбите.

Гел на основата на карамфила действа също толкова ефикасно, колкото и бензокаина в едно изследване, публикувано в списанието Journal of Dentistry за лекуването на пациенти след като те биват третирани с акупунктура във венците от двете страни по пет пъти в рамките на 10 минути, в сравнение с приемалите плацебо.

Тези заключения съвпадат с използването на екстракти от евгенол в американската стоматология (при терапия на зъбни канали, временни пломби и обща болка във венците) и в продаваните без рецепта води за уста, пасти и спрейове за гърло.

Богат на хранителни вещества и антиоксиданти

Друго важно изследване, проведено през последните години от университета Мигел Ернандес, обаче описва НАЙ-ДОБРИТЕ свойства, предлагани от карамфила. Испанските учени определиха, че карамфилът е най-добрият естествен антиоксидант сред билките за използване в хранителната промишленост поради високите си нива на естествени фенолни съединения и на антиоксидантните си свойства, сравними с тези на розмарина, градинския чай, ригана и мащерката.

Освен това, карамфилът се счита от експертите за подправка, съдържаща хранителни вещества. В само една чаена лъжичка карамфил се съдържат 63 процента от дневното количество манган, необходимо на човешкото тяло, наред с по-малки количества омега-3 мастни киселини, витамин К, хранителни фибри и витамин С.

Благодарение на хранителните си съставки карамфилът показва най-висок резултат по скалата за капацитет на абсорбиране на свободните (кислородни) радикали (ORAC) под формата на етерично масло.

Само капка от карамфиловото масло съдържа около 400 пъти повече антиоксиданти на единица обем от плода годжи бери (един от най-мощните, здравословни плодове, също познат под имената мерджан, лиций). Опаковка от 5 ml масло от карамфил е сравнима по антиоксидантна сила с 45 кг боровинки.

Още полезни свойства

Освен успокояващите болката свойства, доказани и потвърдени при зъбобол и за хранителната си стойност, карамфилът предлага още ползи за здравето. Сред тях са:

  • Евгенолът (маслото от карамфил) лекува и премахва крастата по-ефикасно и по-бързо (за един час) от маслата от индийското орехче и иланг-иланг, като е много благоприятно в сравнение с бензил бензоата, обичайното външно лечение,  и показва естествените му противогъбични и противомикробни свойства.
  • Богатата на подправки храна, включително и на карамфил, снижава отрицателното влияние на богатите на мазнини храни върху тялото на клетъчно ниво.
  • Антисептичното, убиващо болката свойство на карамфила при посипване на порязвания със счукан на прах карамфил предотвратява инфекциите.
  • Ароматерапевтите лекуват симптомите на артрит и ревматизъм с масло от карамфил.
  • Проблеми, свързани със стомаха като морска болест, газове в стомаха, лошо храносмилане и хълцавици се лекуват с масло от карамфил.
  • Отдавна използвано като естествено лекарство за гъбички по краката (благодарение на противогъбичните му свойства), едно изследване от 2007 година показа, че маслото от карамфил е по-добро от синтетичните антиоксиданти при лечението на различни видове кандида (гъбични инфекции).
  • В комбинация с други лекарства, крем, съдържащ цветове от карамфил, плюс корен от женшена Panax и други естествени субстанции, е ефикасен в лечението на преждевременната еякулация, прилаган директно върху кожата на пениса.

Източник: The Healthy Back, 9 amazing benefits of cloves, 16 June 2012

Снимка: www.indiamart.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Етеричните масла са много полезни, но могат да бъдат и опасни, ако не се използват в съответните дози, разредки и по предназначение. Неизползвани правилно, те имат сериозни странични ефекти. При използването им, непременно спазвайте указанията на опаковката. Преди да използвате етерични масло, непременно се консултирайте с добър ароматерапевт, натуропат или билкар.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

3 thoughts on “9 удивителни свойства на карамфила

  1. ДЖИНДЖИФИЛ ПЛЮС МЕД – УБИВА РАКОВИТЕ КЛЕТКИ… КОПИРАЙТЕ И РАЗПРОСТРАНЕТЕ, МОЖЕ ДА Е НУЖНО НЯКОМУ! Получих преди дни от една особа от Сараево тази рецепта на базата на ДЖИНДЖИФИЛ + МЕД и ето ме сред "нормалните" , без болки хора. Женицата е имала карцином на ендокринна жлеза и е била на апарат 18 дни. Минала без операция и химиотерапия… и пращи от здраве. Съвестта ми ме задължава да споделя това с всички, които имат нуждаещ се от помощ познат! Ето и рецептата: – два по-големи корена джинджифил или 500 гр се обелват и рендосват на най-ситното ренде, може и с чопър, и се смесват с 1/2 кг домашен мед – сместа се консумира 3-4 пъти дневно по лъжичка. Да се ползва само НЕ-Метална Лъжица!ПЕРИОД 60 ДНИ. Първите резултати се усещат след 2 до 3 дни… – ПРОСТО И МЪРТВИТЕ ВДИГА! СПОДЕЛЕТЕ ДА НАУЧАТ ПОВЕЧЕ ХОРА!"АКО НЕЩО НЕ Е ЯСНО ЕТО ТЕЛЕФОНА-0895158337.!!!!!!МОЖЕ ДА СЕ ВЗИМА ПРОФИЛАКТИЧНО НА 1 ГОДИНA ЕДИН ПЪТ ПРЕЗ ПРОЛЕТТА!!!!!!!!!!!!!Ако има направено химиотерапия или операция звънете на посочения телефон по-горе за повече информация!!!!!СЪХРАНЯВА СЕ В ХЛАДИЛНИК!!!-ПОВТАРЯ СЕ СЛЕД ЕДНА ГОДИНА ПЕРИОД 30 ДЕНА!!!И ТАКА ВСЯКА СЛЕДВАЩА ГОДИНА!!!!!! МЕДА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАКУПЕН ОТ ПОЗНАТ ПЧЕЛАР ИНАЧЕ ЩЕ БЪДЕТЕ ИЗЛЪГАНИ 100%!!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *