Тироидни проблеми: Невидимата епидемия, която унищожава здравето ви

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

В какво състояние е щитовидната ви жлеза? Тя е особено важна ендокринна жлеза, която регулира енергията в тялото ви, производството на протеини и чувствителността към хормони, като наред с това изпълнява голямо разнообразие от важни функции. Медицинската статистика показва, че около 59 милиона американци страдат от някакъв вид проблеми с щитовидната жлеза. Но тъй като повечето хора дори не знаят, че имат проблем, предполагам, че броят е много по-висок, особено сред жените. Жените със заболявания на щитовидната жлеза са 3 пъти повече от мъжете.

Проблемите с щитовидната жлеза могат да причинят редица здравни проблеми, свързани с метаболизма, настроението и нивата на енергия в организма. Недиагнозираните заболявания на щитовидната жлеза могат да повишат рисковете от сърдечни заболявания, депресия, безпокойство, безплодие и други проблеми. Както понижената, така и повишената функция на щитовидната жлеза могат да причинят проблеми с мускулите и ставите като слабост,  спазми и скованост. Падането на косата също е спимптом. Понижената функция на щитовидната жлеза може да затрудни свалянето на килограми дори и да спазвате стриктна диета и да се подлагате на сурови физически упражнение. Повишената функция на щитовидната жлеза може да причини отслабване без дори да се опитвате. Заболяванията на щитовидната жлеза могат да доведат също до синдром на карпалния тунел или до синдром на тарсалния тунел, предизвикващ усещането за изтръпване и парене или други смущения в ръцете и стъпалата.

Вероятните симптоми за нарушена функция на щитовидната жлеза включват:

 • Безспокойство/раздразнителност
 • Депресия
 • Болки
 • Слабост в мускулите
 • Падане на косата
 • Необяснимо отслабване или напълняване
 • Синдром на карпалия/тарсалния тунел

 Трите вида заболявания

Има три основни типа заболявания на щитовидната жлеза:

 • Хипотироидизъм (понижена функция на щитовидната жлеза)
 • Хипертироид (когато функцията й е повишена и жлезата може да се изтощи)
 • Автоимунни заболявания (като Хашимото)

При автоимунните тироидни заболявания, щитовидната жлеза започва да се възпалява, твърде много щитовидни хормони се изхвърлят в организма и човек развива хипертироидизъм, който бавно затихва в хипотироидизъм. От всички заболявания на щидовидната жлеза, хипотироидизмът (понижената функция на жлезата) е най-често срещаното.

Ето един важен въпрос: Защо има толкова много хипотироидизъм? Щитовидната жлеза регулира скоростта на метаболизма ни – скоростта на живота. А в днешно време скоростта, с която живеем изглежда се ускорява експоненциално. Много жени са в допълнителен риск, жонглирайки между семейството и кариерата си като в същото време преминават през живота на много по-бързи обороти от когато и да било преди. И така, виждаме жени едва на 20, 30 и 40 години с изтощена щитовидна жлеза да развивават хипотироидизъм на по-млада възраст, отколкото в миналото.

Ако правим твърде много неща и не можем да свършим всичко навреме, ние усилваме функцията на щитовидната жлеза, за да можем да се справим и да наваксаме. В резултат на това, жлезата се изтощава и спира да функционира добре. Ето защо, един от най-добрите начини да помогнем на щитовидната си жлеза е като намалим темпото и си дадем почивка. Това е важно, но не винаги е лесно. Но ако си осигурим нужния ни сън, редовно се движим, поддържаме тялото си добре хидратирано, храним се правилно, това може да се окаже много полезно.

 Връзката надбъбречна-щитовидна жлеза

Често когато надбъбречната жлеза е изтощена, щитовидната се втурва да балансира физиологията на човека. И обратно, когато щитовидната жлеза е отслабена, надбъбречната се развихря и така и двете жлези се изтощават.

Поради тази връзка, ако можете да подсилите надбъбречната жлеза, когато щитовидната започне да отслабва (което е малко по-трудно да се направи), то щитовидната ще си почине. Или ако надбъбречната е изтощена, трябва да подсилите щитовидната жлеза, за да не работи тя толкова усилено. Тогава щитовидната може да навакса работата, а надбъбречната да си почине. Има постоянна взаимовръзка между надбъбречната и щитовидната жлези. Това са важни взаимоотношения, които трябва да оправим и поддържаме в баланс.

 Трудна диагноза

Едно от ключовите усложнения при щитовидната жлеза е, че е много трудно да се разчита на лабораторните тестове за поставянето на диагноза. Най-честият диагностичен метод разчита на кръвни тестове за определяне дали щитовидната жлеза на пациента е с понижена функция. И за да се усложнят нещата, можете да имате пацииент с класически симптоми за понижена функция на щитовидната жлеза, чиито резултати от тестовете на TSH и на другите щитовидни хормони са нормални. Вярвам, че причината за това е, че щитовидната жлеза произвежда достатъчно хормони – под напрежение. Но хормоните се унищожават от нещо наречено обратно Т-3, което ги деактивира. Така че, макар че имате достатъчно щитовидни хормони, тече обратен процес, който ви кара да се окажете с намалено количество от тези хормони. За хората в това състояние, истинският им проблем е излагането на токсини.

Детоксикацията е особено важна

Нарастващото ни излагане на токсини и тежки метали може да се окаже една от най-големите заплахи за здравето на щитовидната жлеза (и на цялостното ни здраве). Защото щитовидната жлеза е толкова бърз метаболизатор, че лесно бива засегната от пестициди, замърсители и тежки метали. Това е особено вярно за отрицателно заредените молекули, съдържащи се в бромидите и флуоридите, които често влизат в щитовидната жлеза и могат сериозно да застрашат функцията й. Така че редовното прилагане на обичайните методи на детоксикация на тялото от токсини, пестициди и тежки метали (като живак, олово, кадмий и арсен) е особено важно за защитата на щитовидната жлеза.

 Истината за йода

Йодът е важен при понижена функция на щитовидната жлеза, особено по отношнение на токсините. Той е присъщ минерал, необходим за произвеждането на щитовидните хормони. Но ако в тялото ви има твърде много йод, това може да предизвика проблем.

В момента, йодът е много популярен и по мое мнение се използва прекалено от някои завладяни от природната медицина лекари, които изписват по 25-50 мг йод на ден. Обаче, аз вярвам, на база на японския начин на хранене, че обичайната необходима доза е 2-3 мг йод на ден. Но когато при някой има голям недостиг, наистина трябва да му се предпише по-висока доза, дори по 12.5 мг, за определен период от време.

Общо казано, йодът замества брома и другите токсини в щитовидната жлеза, позволявайки те да бъдат изхвърлени от тялото с времето. Това е особено важно, ако живеете близо до селскостопански райони, където много се тори с пестициди, съдържащи бром като лозя или ябълкови градини.

Ако имате Хашимото или хипертироидизъм, обаче, е важно да избягвате йода. Твърде многото йод причинява повишена функция на щитовидната жлеза. В този случай щитовидната жлеза спира да функционира, ситуация, която вече представлява риск при болестта Хашимото или при хипотироидални проблеми.

Така че като цяло аз не съм за много високите дози йод. Някои хора взимат йод и се чувстват много по-добре на момента, което е знак, че може би имат недостиг. Но е важно високите дози йод да се избягват, особено за продължителни периоди.

 Минерали

Минералите като цяло са много важни за функционирането на щитовидната жлеза, особено калций и селен. Селенът спомага за снижаването на възпалението на щитовидната жлеза, особено по време на вирусна инфекция. Така че достатъчните количества селен, цинк и други микроелементи са ключови.

normal_12518-Prunella-vulgaris

Билки и растителни продукти

Има много растителни продукти, които могат да помогнат на щитовидната жлеза. В традиционната китайска медицина има много голям брой билки, които се използват съобразно състоянието на отделния човек. Ако щитовидната жлеза е много раздразнена и възпалена, използвайте билки, които охлаждат като пришница (Prunella vulgaris) и  ксуан шен – корен от скрофулария (Radix scrophulariae Ningpoenis). Това са билки, които омекотяват и подхранват щитовидната жлеза. Други билки като срещниче (в малки количества), лимонена кора и колеус форсколии (растение, растящо в Азия от семейството на ментата и лавандулата) също могат да са полезни.

Хранителни добавки

Хранителните добавки, които могат да снижат възпалението, да подобрят циркулацията на кръвта и да изхвърлят тежките метали от организма също са важни. Препоръчвам хранителна добавка от тибетски билки, които поддържат добрата циркулация, контролират възпалението и подобряват имунитета; изследванията подкрепят ползването й при проблеми с щитовидната жлеза.

Знаем също, че проблемите с щитовидната жлеза могат да са свързани с високи нива на галектин-3, така че можете да използвате модифициран цитрусов пектин, за да контролирате вредния галектин-3 в тялото и за предпазване от други здравни проблеми на клетъчно ниво. За хелация и детоксикация препоръчвам формула за детоксикация във Фаза 1 от модифициран цитрусов пектин /натриеви алгинати, последвана от формула за Фаза 2 на пълна детоксикация, направена от серни съединения и конкретно от детоксикиращи билки и хранителни вещества. Тази формула за Фаза 2 обикновено се използва след формулата за Фаза 1 и позволява по-пълното изхвърляне на тежките метали и токсините от органите и тъканите.

Кажете не на соята

Хората с проблеми с щитовидната жлеза или с предполагаеми такива, трябва да избягват соята, защото тя блокира някои щитовидни ензими. Суровите форми на соята са по-рискови, докато ферментиралата соя причинява по-малко проблеми.

Ако мислите, че функцията на щитовидната ви жлеза е снижена, то тогава е важно да се консултирате с опитен лекар. Ако тестовете ви не водят до ясни заключения, вие все пак можете да опитате горните съвети, за да видите дали те ще ви помогнат. Препоръчаните тук решения, освен че помагат за поддържане здравето на щитовидната жлеза, също така са от полза и за редица други области на здравето и естествено подсилват жизнеността на организма като цяло.

от д-р Айзък Илаяс

Източник: Thyroid Problems: The Hidden Epidemic That Destroys Your Health, 15 June 2012

Снимка: dr.bokharaei.ir

Още по темата:

Защо не трябва да пренебрегвате дребните си неразположения

Хипохондрик или страдащ от хипотироидизъм

Когато зеленчуците, които ядете вредят на щитовидната ви жлеза

Поддържайте щитовидната си жлеза здрава

 

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

6 thoughts on “Тироидни проблеми: Невидимата епидемия, която унищожава здравето ви

 1. Vinagi pod4ertavam uvajenieto si kym tvoite znaniq i na4etenost, no nali znaesh, tolkova baba znai, tolkova baba bai… tova znaqt horata, tova pishat :-) No bez kapka ironiq i sarkazym kazvam 4e sym blagodaren 4e ima hora kato teb koito da so4at s pryst i da predstavqt druga gledna to4ka

 2. От давна я имам свалена, но се наканих да я прочета, когато вече бях подредил пъзела за Кандида. Моите уважения към автора и труда му. За година и половина труд е прозрял това, до което аз стигнах за 18 години. Ако бях прочел по рано неговият труд, щях да стъпя на основа и със сигурност щях да сляза под 18 г. за подреждането на пъзела, а аз започнах от нищото. Само, че автора е стигнал до някъде, защото не е прозрял, че трябва да се лекува възпалението провокирало появата на Кандида. Това по никакъв начин не умаловажава неговият труд и винаги ще се прекланям пред него, не само като пред учен, но и като пред човек.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *