6 съвета за храненето предпазват от дълбока венозна тромбоза

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Някои храни и напитки снижават риска от кръвни съсиреци

Кръвта преминава през вените, и ние всички сме в риск от дълбока венозна тромбоза, заболяване, при което дълбоко в тялото във вените ни се образуват кръвни съсиреци. Лошата новина: дълбоката венозна тромбоза може да доведе до сериозно заболяване, инвалидност и в тежки случаи, до смърт. Добрата новина: дълбоката венозна тромбоза може както да бъде предотвратена, така и да бъде лекува. Стъпка, която можете да предприемете още сега е да промените начина си на хранене, за да се предпазите от дълбока венозна тромбоза. „Някои храни наистина повишават риска от формирането на кръвни съсиреци”, казва д-р Стивън Мазлей, клиничен асистент в Университета на Южна Флорида. Д-р Мазлей казва, че можем да ядем определени храни, за да се предпазваме от дълбока венозна тромбоза и да снижаваме риска си от кръвни съсиреци.

Този лек прави чудеса: Лекува разширени вени, мазоли и напукани пети за 10 дни!

Пийте много вода

Дехидратацията може да доведе до сгъстяването на кръвта, и така да повиши риска ви от кръвен съсирек. За да сте сигурни, че добре хидратирате тялото си, приемайте достатъчно течности, например, по шест до осем чаши вода на ден. Можете да се ориентирате по цвета на урината си. Ако тя е светло жълта, вероятно пиете достатъчно вода. Ако цветът й е тъмен, вероятно не пиете достатъчно вода и трябва да повишите дневния си прием.

Пийте червено вино или гроздов сок

Няколко изследвания, проведени в Университета на щата Уисконсин откриха, че субстанциите, наречени флавоноиди в червеното грозде помагат за препятстването на кръвните съсиреци чрез формирането на тромбоцити. Изследванията съветват да се пият умерени количества червено вино или сок от червено грозде. Това е в допълнение към яденето на пет до седем порции плодове и зеленчуци на ден, както препоръчва Американската сърдечна асоциация.

Рецепта лекува разширени вени, мехлем от невен и конски кестен

Заложете на чесъна

Хората използват чесъна като лекарство от хиляди години. Въпреки или по-точно поради острия си мирис чесънът предоставя множество ползи за здравето, една от които е разреждането на кръвта. Редовното ядене на чесън може да помогне за предпазването ни от кръвни съсиреци. Говорете със своя лекар за това колко чесън трябва да ядете, ако вече пиете разреждащи кръвта лекарства. Като естествен разредител на кръвта, чесънът може да усили действието на разреждащите кръвта лекарства, които пиете.

Наслаждавайте се на студено пресован зехтин

Изследване в списанието, American Journal of Clinical Nutrition разкрива, че фенолите в студено пресования зехтин помагат за предпазване от кръвни съсиреци. В изследването хората, които ядели студено пресован зехтин имали по-ниски нива на субстанция, която спомага появата на кръвни съсиреци. Те също така имали по-ниски нива на съединение, подсилващо формирането на кръвни съсиреци. Така че при дълбоко венозна тромбоза, хапвайте редовно студено пресован зехтин.

Накарайте риска си от разширени вени и кръвни съсиреци да изчезне, 6 начина

Яжте киви

Не е тайна, че богатата на плодове и зеленчуци храна е полезна за сърдечно-съдовото здраве. Но изследователите в Университета на Охайо разкриха сияйна звезда що се отнася до храни, които да ядем при дълбока венозна тромбоза, кивито. Изследването откри, че хората, които ядели по две до три кивита на ден имали по-малка тромбоцитна активност и следователно, по-нисък риск от кръвни съсиреци. Яденето на киви помага също така за снижаването на нивата на холестерола в кръвта.

Превърнете яденето на зелени листни зеленчуци в навик

Ако взимате варфарин, анти-коагулант, предпазващ от кръвни съсиреци, непостоянните количества на храни с високо съдържание на витамин К, като зелените листни зеленчуци, може да повлияе на лекарството ви. „Твърде често лекарите казват на пациентите да избягват всички зелени листни зеленчуци”, казва Мазлей. „Вместо това яжте зелени листни зеленчуци всеки ден”. Яжте малка салата всеки ден, вместо просто от време на време.

Магически лек за разширени вени и тромбоза от само 2 обикновени съставки

Ограничете трансмазнините в храната си

И последно, Мазлей казва, че храните, които са вредни за сърдечно-съдовото здраве по принцип, също така повишават и риска ви от кръвни съсиреци. Това означава, че не трябва да ядете нездравословните трансмазнини като мазнините в готовите храни, както и всички видове захар. „Тези храни повишават възпалението”, казва той. Четете етикетите, защото много от виновниците може да не са съвсем очевидни съставки в пакетираните храни.

от Елизабет Шимър Бауърс

Статията е научно рецензирана от д-р Пат Ф. Бас

Прочетете също:

Какво да правим и какво да не правим за здрави вени

Не се оставяйте съсиреците да ви убият

Не пренебрегвайте тези признаци за кръвен съсирек

Подобрявайте кръвообръщението си естествено с тези 5 храни

7 вида естествени разредители на кръвта подобряват кръвообръщението и снижават възпалението

Източник:

https://www.everydayhealth.com/dvt-pictures/foods-to-fight-dvt.aspx

Снимка: Everyday Health

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *