Шест храни силно повишават азотния оксид в тялото за перфектно здраве

53876660 - raw organic beet juice in a glass

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Колко молекули могат да се похвалят, че откриването им е спечелило Нобелова награда? Важното хранително вещество азотен оксид е сред заслужаващите тази чест. Азотният оксид играе така важна роля за сърдечно-съдовото здраве, че бе в сърцето на Нобеловата награда за 1998 година за физиология или медицина.

И наред с това, че наградата призна ролята на азотния оксид като сигнализираща молекула за сърдечносъдовата система, азотният оксид е основна тема на повече от 160000 научни статии, показващи многото му забележителни ползи за здравето.

Тук само ще вмъкнем, че повишаването на азотния оксид в тялото спира стареенето на същото дори и при хората на 60, 70 и 80 години.

12 тайни за дълъг живот на 105-годишен японски експерт по дълголетие

Понеже азотният оксид е вазодилататор, той помага на кръвоносните съдове да се разширяват и отпуска артериите. Азотният оксид също така играе особено важна роля за:

  • здравословно кръвно налягане
  • подобрен кръвоток в цялото тяло
  • по-високи нива на енергия (благодарение на по-добрия приток на кислород)
  • по-добро представяне и възстановяване на спортистите
  • здравословна мозъчна функция (където той действа като невротрансмитер)

Така че, ако искате да предпазвате сърцето си, да подобрите представянето си като спортист или да имате повече естествена енергия, тогава е необходимо да повишите нивата си на азотен оксид. Особено, след като производството на азотен оксид спада с напредването на възрастта.

Най-добрият начин да подсилите нивата си на азотен оксид е чрез богати на нитрати растения и растителни протеини. Нуждаете се и от двете за оптималното производство на азотен оксид. Ето някои от невероятните храни, които естествено повишават нивата ви на азотен оксид.

Правете редовно безкръвна операция на тялото си без скалпел – срещу всички заболявания!

6 храни, които могат неимоверно да повишат нивата ви на азотен оксид

1. Зелените листни зеленчуци

Пътят към сърдечното здраве е покрит със зелени листни зеленчуци. Номер едно храната като съотношение тегло към нитрати е руколата (480 мг на 100 грама). Всъщност от 10-те най-богати на нитрати храни на планетата, зелените листни зеленчуци заемат шестото от тези най-първи места.

Какво да слагате в салатите и смутитата си? Освен руколата, пролетните зеленажи (188 мг на 100 г) и зелената маруля (200 мг на 100 г) ви предоставят най-здравословните за сърцето нитрати.

Рукола против рак: полезни свойства на салатната подправка

Каквито и зелени листни зеленчуци да изберете да ядете, непременно си купувайте органични. Иначе те могат да съдържат вредни пестициди.

Руколата и зелените листни зеленчуци са богати на нитрати и повишават нивата на азотен оксид

3 домашни решения за намаляване на пестицидите в плодовете и зеленчуците

2. Червено цвекло

Използването на червено цвекло в храната е друг чудесен начин за повишаване на нивата на азотен оксид в тялото. Обикновеното червено цвекло се нарежда след зелените листни зеленчуци с нивата си на нитрати. То може да не е любимо на всички заради вкуса си, но се смесва добре в салатите.

Сокът от червено цвекло получава много внимание сред атлетите и бодибилдърите заради способността му рязко да повишава нивата на азотния оксид в тялото. И сокът от червено цвекло наистина се нарежда на второ място веднага след руколата по съдържание на нитрати (279 мг на 100 г).

Ако решите да приемате червеното цвекло под формата на сок просто следете съдържанието на захар и се уверявайте, че в него няма изкуствени добавки. Така че добавяйте червено цвекло в любимите си салати и повишавайте азотния оксид в тялото си

Цялостно прочистване на червата предпазва от всякакви болести! (Рецепта)

3. Зелени билки

Кориандърът често се подценява, макар че е много вкусна билка, която съдържа мощни антиоксиданти като кверцетин, помага за снижаването на вредния (LDL) холестерол, стимулира храносмилането, и дори поддържа детоксикацията на тялото. Освен дългия списък от ползи за здравето, кориандърът е богат източник на нитрати (247 мг на 100 г).

Друга вкусна зелена билка, която подсилва азотния оксид в тялото е босилекът. Тази ароматна билка съдържа по 183 мг нитрати на всеки 100 грама полезни зелени листенца.

Чудодейната билка кориандър е вашето #1 оръжие в битката за по-добро здраве

4. Ревен

Този стволест зеленчук е зареден със здравословни нитрати (281 мг на 100 г). Важно е да отбележим, че само стеблото се яде, понеже листата на ревена са отровни.

Понеже вкусът му е наистина остър, ревенът обикновено се готви и поне леко се подсладява. Опитайте го задушен с органичен мед или с кленов сироп. Или го използвайте за здравословна плънка на пай (наистина много си отива с ягоди) за сладко-горчива комбинация.

В допълнение към нитратите, ревенът е пълен с фибри и растителен калций за здравето на сърцето. Тази билка също така е добър източник на витамин С, който е мощен антиоксидант, предпазващ азотния оксид от увреждане от страна на свободните радикали. Ревенът помага за повишаването на азотния оксид в тялото наред с червеното цвекло.

Овесената слама: лесно усвоим и разностранен природен лек

5. Спирулина

Супер храната спирулина е пълна с витамини и минерали, предпазващ клетките хлорофил и подобрява нивата на азотния оксид.

Спирулината прави това благодарение на високите си нива на растителни протеини. По тегло тя е 70% протеини и това включва аминокиселината L-аргинин, която тялото използва, за да прави азотен оксид.

Пиенето на спирулина може да се окаже предизвикателство. Най-добрият начин е да я намерите на качествен органичен прах за правенето на зелен сок, в който се съдържа спирулина, както и няколко други богати на нитрати храни.

Най-мощната храна елиминира хранителни недостици и предоставя клетъчна регенерация и бързо оздравяване

6. Черен шоколад

Черният шоколад е вкусен начин за подсилване на нивата на азотен оксид. И ние в никакъв случай не се отклоняваме от истината като включваме шоколада в този списък.

Всъщност скорошна статия, публикувана от Националната медицинска библиотека на САЩ предоставя доказателства за това, че флаванолите в какаото помагат на тялото да създава оптимални нива на азотен оксид.

Друго изследване откри, че флаванолите в черния шоколад пряко повишават причинената от азотния оксид вазодилатация (разширяването на артериите и вените). Това от своя страна е от полза за кръвообръщението и кръвното налягане.

Просто помнете, че за да извличате ползите трябва да ядете черен шоколад със съдържание на какао от поне 70 или 80 процента. Колкото по-черен е шоколадът, толкова  повече флаваноли и азотен оксид ще попадат в тялото ви.

14 ползи за здравето от черния шоколад

Други храни богати на азотен оксид са орехите, тофуто, шам-фъстъците, листата на черния чай.

За производството на азотен оксид използвайте растения

Растителните нитрати не трябва да се бъркат с животинските нитрати. Животинските нитрати се съдържат в обработените меса и при ядене те се превръщат във вредни нитрозамини, които се свързват с повишен риск от рак.

Още един начин за повишаване на азотния оксид? Движете се! Доказателства сочат, че редовната физическа активност значително повишава производството на азотен оксид в тялото. А когато комбинирате физическата активност с богати на нитрати храни, вие също така ще можете да се справяте по-добре във фитнес залата и да се възстановявате по-бързо.

Като повишавате нивата на азотен оксид в тялото си можете значително да подобрите здравето на сърдечно-съдовата си система, да стимулирате физическите си упражнения и да си набавяте хранителните вещества, от които се нуждаете за да живеете дълго и да сте здрави.

Прочете още:

5 начина за ежедневна детоксикация без спазване на диета

Детоксикация с хумова киселина

Свещеният босилек е силен в кухнята и още по-полезен за здравето, не се лишавайте от тази билка за нищо на света

Корен от ревен – храносмилателно ‘чудо’ и много повече

Естественият витамин Е е доказано лечение за Паркинсон

Източник:

https://thegoodinside.com/6-foods-to-send-nitric-oxide-levels-soaring/

Снимка: thedrswolfson.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *