Чудодейната билка кориандър е вашето #1 оръжие в битката за по-добро здраве

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

corriander-oil-shutterstock_74026336

Китайците вярвали, че кориандърът или Coriandrum Sativum дава безсмъртие, и наистина това е мощна билка с много ползи за здравето… заслужено наричана „Чудодейната билка.

Хипократ, прочутият древногръцки лечител, станал известен като бащата на медицината, се казва, че редовно е използвал и препоръчвал кориандъра при множество болести.

Открит от археолози в гробницата на египетския фараон Тутанкамон, кориандърът (също известен като китайски магданоз), е датиран назад във времето още 5000 години преди Христа. Употребата на тази билка има дълга история в Средиземноморието, Средния Изток и Азия, простираща се хиляди години назад играе основан роля в древната медицина.

Известни с това, че лекуват дребна шарка и с лечебните си свойства, документирани в текстове на санскрит и старогръцки, семената на кориандъра имат впечатляваща репутация за поддържане здравето на сърцето, която се постига от много малко билки дори и днес…

  • В Европа кориандърът традиционно се счита за „противодиабетно” растение.
  • В Индия, той традиционно се използва заради противовъзпалителните му свойства.
  • В Съединените щати кориандърът бързо печели популярност заради способността си да снижава холестерола.

Кориандърът е богат на жизненоважни хранителни вещества

Много популярен заради противовъзпалителните си свойства и известен със способността си да помага за лекуването на дълъг списък от заболявания, включващ дребна шарка, диария, язви в устата, лошо храносмилане, менструални проблеми, хранителни отравяния, конюнктивит, кожни заболявания, разстройства на кръвната захар, очни проблеми, остеопороза, артрит, анемия, ревматизъм, главоболие, безсъние, болки в мускулите и обща схванатост на тялото.

Като „врата към здравето” кориандърът има мощни свойства, поддържащи черния дроб и е отличен източник на фитонутриенти и флавоноиди. Той е също така феноменален източник на минерали като калий, калций, манган, желязо и магнезий, както и на фолиева киселина, рибофлавин, ниацин, бета-каротин, и съдържа обилни дози от витамините С, А и К – които всичките са основни за оптималното здраве.

Маслото от кориандър, пръв помощник на витамин D

Витамин D, несъмнено би следвало да бъде основна част от дневния ви режим. Обаче, да разчитате той сам да си върши работата може да се окаже ГОЛЯМА ГРЕШКА … ето ЗАЩО:

  • Повечето хранителни добавки НЕ се усвояват както трябва. За правилното си синтезиране, витамин D се нуждае от витамин К.
  • Витамин D в про-хормон – той се нуждае от достатъчно „здравословен холестерол”, за да се произвежда в използваема форма.
  • Витамин D е „мастно разтворим”. Усвояването му страда от липсата на липидни мазнини, които да го пренасят & внасят В клетките.
  • Натуралният витамин D „от слънцето” не е ефикасен и може значително да повиши смъртоносния риск от рак на кожата, ако имате недостиг на омега-3 мазнини & на антиоксиданти.

Маслото от кориандър решава „свързаните с витамин D проблеми”

Понеже витамин D е мастно разтворим, той се нуждае от здравословни мазнини, за да е ефикасен. Семената от кориандър са заредени с мастни киселини и етерични масла. Всъщност, 28.4% от теглото на семената на кориандъра са пълноценни липиди!

Има достатъчно доказателства, които показват, че витамините A и K са необходими за правилното усвояване на витамин D от организма. Една порция кориандър съдържа приблизително 400%  от препоръчителната дневна доза витамин К и изобилни количества витамин.

Маслото от кориандър е #1 оръжието в битката си за по-добро здраве

Патогените в тялото излагат на стрес имунната система и могат да повлияят на нивата на витамин. Антиоксидантите, мощните фитонутриенти, минералите и витамините в кориандъра всичките действат синергично за стимулирането на цялостния имунитет на тялото.

Прочетете още за кориандъра:

Факт или мит: Ефикасна ли е детоксикацията с магданоз и кориандър?

Ползите от кориандъра за здравето

Често срещаните токсични метали като живак, олово, алуминий и кадмий пречат на способността на тялото да произвежда достатъчно витамин D. Маслото от кориандър е доказало, че е един от най-мощните познати натурални хелатори на токсични метали (хелаторите спомагат за премахването на излишната токсичност от металите от тялото) и че спомага за изхвърлянето на живака, кадмия, алуминия и оловото от тялото!

Набавянето на „натурален витамин D” от слънцето наистина е най-добрият начин, но представлява голям риск от рак на кожата, ако човек има недостиг на антиоксиданти и на омега-3 мастни киселини! И в действителност омега-3 мастните недостици са далеч по-важен рисков фактор за смъртоносните видове рак на кожата от излагането на слънцето!

Маслото от кориандър предоставя чудесен източник на антиоксиданти! Що се отнася до силата му да стимулира омега-3, маслото от кориандър е доказало, че повишава естественото преобразуване на алфа линоленовата киселина в EPA (ейкозапентаенова) и DHA (докозахексаенова) киселини в изследвания с животни.

Кориандъра и регулирането на кръвната захар

През 2009 година, 285 милиона души в света са били засегнати от диабет тип 2. Днес, през 2014 година, заболелите са вече 365 милиона в целия свят! Поради стимулиращото въздействие на маслото от кориандър върху ендокринните жлези, секрецията на инсулин от панкреаса се увеличава, повишавайки нивата на инсулина в кръвта. Това регулира правилното асимилиране и усвояване на захарта и води до по-здравословни нива на кръвната захар.

Способност да се бори с хроничните заболявания

Металите са допринасящ фактор #1 за хроничните заболявания – като болестта на Крон, фибромиалгия, множествена склероза и болестта на Алцхаймер. Кориандърът е доказал, че мощно премахва живака, кадмия, оловото и алуминия от костите и от централната нервна система.

Той е също така единствената позната субстанция, която „влиза вътре” в клетките, откъсва токсичните метали, прикрепени към органелите на клетките вътре в ядрото на клетките  и действително премахва причиненото увреждане на ДНК-то! Най-добре е да се пие 30 минути преди яденето на храни, съдържащи фибри или чист източник на хлорела.

Храносмилане

Маслото от кориандър помага за секретирането на ензими и храносмилателни сокове в стомаха като по този начин стимулира перисталтиката на червата и цялостното храносмилане. И също така заради антиоксидантното си, противогъбично и антибиотично действие, маслото от кориандър е доказало, че спомага за повишеното усвояване в стомаха.

Кандида

С мощните си противогъбични свойства, кориандъра е доказал, че е ефикасен в убиването на свръх-растежа на кандида албиканс и на всички съпътстващи го храносмилателни нашественици. Това подсилва пролиферацията на здравословните стомашни бактерии и подобрява функцията на имунната система.

Регулира холестерола

Ежедневното консумиране на масло от кориандър намалява количеството увредени мазнини (липидни пероксиди) в мембраните на клетките. Изследвания показват, че то снижава нивата на вредния холестерол и повишава нивата на полезния холестерол.

Изследване с плъхове показа, че комбинирането в кориандъра на линоленова, олеинова, палмова, аскорбинова (витамин-С) и стеарова киселина е ефикасно също така за снижаването на отлаганията на холестерол по вътрешните стени на артериите и вените.

Високо кръвно налягане

Консумацията на масло от кориандър е доказала, че снижава кръвното налягане при пациенти, страдащи от хипертония.

Рак

Кориандърът съдържа кориандрол, субстанция, използвана за лечението на рак на черния дроб. Когато се комбинира със здравословно хранене, кориандъра се счита, че е ефикасен в предпазването от някои видове рак като рак на черния дроб, гърдата и дебелото черво.

Причинени от храна заболявания и бактерии

Маслото от кориандър е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО при пътуване! В повечето страни, причиненото натравяне от храна засяга до 30% (или повече) от населението… а маслото от кориандър показва ВПЕЧАТЛЯВАЩИ резултати срещу всички основни заболявания, причинени от храна!

Наскоро публикувани изследвания показват, че маслото от кориандър има способността да убива опасни бактерии като Е.коли, MRSA (резистентната на метицилин бактерия Staphylococcus aureus ), салмонела и бацилус цереус. От 12-те изследвани щама, всеки бактериален щам показа снижен растеж, а повечето бяха убити! И то от разтвори, съдържащи само 1.6% масло от кориандър!

Представете си какво ще стане, ако пиете 100% масло от кориандър

Маслото от кориандър действа като уврежда мембраната на бактериалните клетки, причинявайки клетъчната им смърт — според изследване, публикувано в списанието Journal of Medical Microbiology. Още през 2004 година изследване, публикувано в списанието Journal of Agriculture and Food Chemistry показа, че съединението додеценал (съдържащо се в кориандъра) е два пъти по-ефикасно от обичайно използваното антибиотично лекарство гентамицин в убиването на салмонела!

Всъщност отдавна се знае, че „салцата” има антибактериални свойства… само че никой не осъзнаваше, че това се дължи именно кориандъра в салцата.

Общо взето, човек няма как да не преживее хранително натравяне поне няколко пъти в живота си… но ако имате масло от кориандър, вие ще сте подготвени!

Особено след като има съвсем нови масла от кориандър, които НЕ трябва да се държат в хладилника и така те могат да са винаги с вас у дома ви или когато сте на път.

И накрая, избирайте чисто неподправено масло от кориандър

Първо, трябва да избирате чисто масло от кориандър. Също така то трябва да е органично и пресовано без да съдържа каквито и да било добавки и е най-добре да е в предпазваща от светлината опаковка.

Набавяйки си чисто масло от кориандър вие ще сте защитени и готови да се справите с изброените по-горе здравословни проблеми.

~The Alternative Daily

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/better-vitamin-d-revolutionary-new-coriander-oil-may-1-weapon-fight-better-health/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N140705

Снимка: biofresh-kazan.umi.ru

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *