Ползите от кориандъра за здравето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Coriander

Ако има билка, предлагаща фантастичен вкус, то това е кориандърът. Тя няма равна на себе си в южноамериканските питки от черен боб такос. Кориандърът не е нова дума в нашия лексикон, а употребата му се простира далеч извън кулинарните наслади. Древните гърци използвали етеричното масло от кориандър като съставна част в парфюмите. През средните векове римляните използвали кориандъра да прикриват миризмата на разваленото месо. Днес той продължава да се използва от натуропатите и е обект на много положителни изследвания от страна на официални изследователски институти.

Прочистване от тежки метали

Кориандъра най-често се цитира като ефикасен в прочистването от тежки метали, и с право, защото тази билка има силни, естествено прочистващи свойства. Химическите съединения в кориандъра се свързват с тежките метали и ги освобождават от тъканите. Много хора, страдащи от излагане на живак съобщават, че често цитираното чувство на дезориентация намалява след редовното консумиране на големи количества кориандър в продължителен период от време.

Други ползи от кориандъра

  • Способства за предотвратяването на сърдечно съдови увреждания.
  • След изследването на противодиабетното действие на кориандъра в Училището за науките за живота в Тамил Наду, Индия учените отбелязват, че ако листата и стеблото ‘се използват в кухнята, то това ще е лекарство против диабета’.
  • Силно антиоксидантно действие.
  • Има доказано действие против безспокойството.
  • Спомага за подобряване качеството на съня.
  • Изследнван е и признат, че има способността да снижава кръвната захар.
  • Маслото от семена на кориандър има антиоксидантни и антихипергликемични свойства, консумирането му може да снижи оксидативния стрес.
  • Изследване, проведено от Стоматологичното училище на Пирасикаба в Бразилия откри, че маслото от кориандър предоставя нова възможност за създаването на естествена противогъбична формула.
  • Доказано антибактериално действие.
  • Доказано противогъбично действие.

Д-р Джеймс Дюк, ботаник, работил в американското Министерство на селското стопанство и автор на Наръчника на медицинските билки на Центъра за изследване на заболяванията хвали подсилващите храносмилателната система свойства на кориандъра и препоръчва пиенето на чаша чай от шепа листа кориандър винаги когато човек изпитва някаква форма на стомашен дискомфорт.

Отглеждайте го сами

Ако не сте опитвали да отглеждате сами храната си, градината от билки е фантастичен проект за начинаещи. Билките се отглеждат лесно и не се нуждаят от много място. Освен това, така можете да спестите пари по един чудесен начин. Органичните билки са скъпи и понякога голяма част от тях бива изхвърлена. Кориандърът наистина се отглежда лесно и е изключително удобно сами да отглеждате свое органично растение за собствена употреба.

от д-р Едуард Груп

Източник: Global Healing Center, The Health Benefits of Cilantro, 3 December 2012

Снимка: www.supraorganics.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a