Икономиката се срина, вие също. Решението?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Когато доходите, пазарът и банковата ви сметка потъват, не е за чудене, че и настроението ви отразява всичко това. Депресията наистина е един от начините, по които тялото ви изпраща сигнал, че нещо е не съвсем както трябва и че не е зле да се замислите за стратегии за справяне със ситуацията, за да върнете тялото и ума си в правия път. Ако сте твърде заети да мислите за изход докато работите на три места – или докато се опитвате да си намерите работа първо на първо – използвайте следните стъпки, за да държите ума си под контрол.

depression-week-image-300x300

Излейте си душата. Живеем в свят, в който много се говори. Има токшоа, бъбриви телевизионери, и хора, които не спират да говорят без да са сигурни какво точно казват. Смешното обаче е, че в суперкомуникативното общество много от нас не могат да говорят за нищо друго освен за спорт, сапуни или защо медиите заделят толкова много внимание на (попълнете името на звездата, замесена в скандала на деня). Фактът е, че що се отнася до намаляването на последиците от депресията, най-големият лек може да не е затворен в опаковка с хапчета, а в това да направите така, че самият вие да не се затваряте в себе си. Лечението на лека депресия чрез посещения при психотерапевт в продължение на 6 седмици върши работа в 60% до 70%, а в комбинация с лекарства – в 90% от случаите. На какво се дължи това? Може би на освобождаването на химикали, които ви карат да се чувствате добре, както и с това че ви помага да научите нови стратегии за справяне. Мислите, че ако се разкриете пред терапевт това ще ви стресира още повече на момента? Тогава просто говорете за проблемите си с половинката или с приятелите си, може да помогне.  (Опитайте също съветите в статията „По-добро настроение след 30 минутив Психично здраве)

Наблегнете на бананите. Яденето по банан на ден улеснява както комуникацията между клетките в мозъка, така и ефекта от някои невротрансмитери (като серотонин и неговите прекурсори), които ви карат да се чувствате по-добре. Тези две последици могат да означават, че яденето на банан на ден държи терапевта далече като предотвратява връщането на леката депресия.

Изхвърлете стреса с потта. Ако от известно време не сте се раздвижвали, мисълта за нахлузване на чифт тесни панталони и спортен сутиен би изглеждала депресираща само по себе си. Упражненията обаче са показали, че са по-ефикасни от повечето антидепресанти в облекчаването на тежката депресия. Това отчасти може да се дължи на факта, че упражненията засилват образуването на химикалите, които ви карат да се чувствате добре, а друг фактор вероятно. Не сте в настроение? Понякога физическата активност трябва да предшества мотивацията, а ако сте депресирани може да се наложи първо да действате, за да подсилите мотивацията си. Прочетете повече как да се противопоставяте на депресията чрез физическа активност, както и правете терапия за положително мислене при депресия в статиите, публикувани в сайта.

Опитайте йога. Тази форма на упражнения най-вече се свързва със снижаването на симптомите на депресията и с повишаване на настроението, може би частично поради дълбокото дишане по време на сеансите, което е полезно с това че ви релаксира и подобрява функцията на мозъка.

Използвайте програма с насочващи образи. Програмата с насочващи образи не е екрана на GPS в колата ви; това всъщност е начин да се почувствате по-добре. (Скоро ще ви предоставим материал за този вид програми.) Тя доказано подобрява способността за справяне с депресията, подобрява настроението и снижава на стреса. Необходимо ви е само тихо местенце. Започнете като се отпуснете и дишате дълбоко, после си се представете в различни добри сценарии: прекарвате време на любимото си място като на плажа, например; или се упражнявате за важно събитие в работата и след това всичко минава добре. Дишате ли правилно? Опитайте следните стъпки:

Стремете се дишате дълбоко по 10 пъти сутрин, 10 пъти вечер, и колкото са ви необходими между тях за да облекчавате стреса. Ето как да ги правите:

Легнете по гръб, изтегнати на пода с една ръка на корема, а другата на гърдите. Когато за първи път започвате тази практика, лягането на пода е важно, защото ако стоите прави е по-верояно да симулирате дълбоко дишане като прекалено много раздувате гърдите, вместо да оставите белите си дробове да се пълнят естествено.

Поемете дълбоко въздух – бавно.

Представете си как белите ви дробове се пълнят с въздух; поемането на въздух трябва да ви отнеме около 5 секунди. Докато диафрагмата ‘издърпва’ гръдната кухина надолу, пъпът ви трябва да се вдига нагоре, а дробовете ви да се пълнят с въздух. Гръдната обиколка може също да се разшири и лекичко да се повдигне докато вдишате въздуха.

Когато почувствате дробовете си пълни, издишайте бавно – трябва да ви отнеме 7 секунди да издишате всичкия въздух.

Пишете преди лягане. Подхождайте към всеки ден с благодарност. Невъзможните за реализация очаквания водят до тъга. Опитайте се да пишете в дневник на благодарността всеки ден; писането по три благодарствени бележки за неща или хора за/на които наистина сте благодарни на ден наистина намалява вероятността да ви сполети депресия. Пишете на фона на отпускаща музика. Музиката подобрява депресивните настроения в умерена степен; изследване също така показа подобрение в пулса и кръвното налягане.

Макар че някои от признаците на депресията са лесно разпознаваеми, много от нас не се решаваме да кажем, че сме депресирани. Казваме че сме твърде уморени или твърде стресирани или оправдано тъжни. Но ако хронично изпитвате депресия и тя ви вгорчава живота, струва си да го споменете на лекаря си. Така е далеч по-добре за потенциални работодатели, семейството, всички около вас – и за собственото ви здраве – ако не си мислите, че трябва да сте на дъното само защото такова е положението с икономическите показатели.

от д-р Мехмет Оз и д-р Майкъл Ройзен

Източник: RealAge The Economy Is Down and So Are You – What to Do, 15 February 2013

Важно:

Сайтът „Ние сме здрави” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Ние сме здрави” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Нямаме нищо против материалите, публикувани в сайта „Ние сме здрави” да бъдат публикувани на други места, стига да са в същия вид и в публикациите да се дава линк към нашия сайт.

НСЗ

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *