Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Човешкото тяло е невероятно. За всеки един от нас то е най-съкровенното нещо, което притежаваме. И въпреки това повечето от нас не знаем достатъчно за него, като например, характеристиките, функциите, чудатостите и мистериите свързани с него.

Макар че може би мислите за стомаха си само когато се храните или той привлича вниманието ви единствено когато къркори или се бунтува, той е много повече от хранилище за храната, която ядете. Стомахът убива микробите, отделя хормони и слуз и усвоява хранителните вещества.

Ето осем вълнуващи факта, които може би не знаете:

Стомахът има сериозен капацитет за складиране.

Стомахът ви в покой е изпълнен с около 200 грама стомашна киселина и жлъчен сок. Обаче той има капацитет да побира в себе си почти 225 грама храна на път, ако е необходимо. (Средният капацитет е около 928 грама или четвърт галон). Обикновено са необходими четири до шест часа за храносмилането на храната от едно хранене, така че този капацитет може да е важен.

рН балансът и слузта предпазват стомаха от киселинно разяждане.

Благодарение на голямото производство на солна киселина, която има много силно действие, стомахът регенерира лигавицата си често. В стомашната кухина действа мощен защитен процес, който обикновено поддържа рН-то на стомаха балансирано. Калиевите йони помагат за модулирането на солната киселина, а самата стомашна лигавица произвежда голям брой чашковидни слузни клетки, за защита на лигавицата.

Стомахът усвоява жизнено важния витамин В12 от храната.

Стомахът спомага освобождаването на жизнено важния витамин В12 от протеините, които ядем. Солната киселина и ензим, наречен пепсин изваждат В12, съдържащ се в протеините, за да може той да бъде усвоен в кръвотока. Метаболизмът на витамин В започва в стомаха в париеталните клетки. В витамините са едни от основните витамини в тялото, които спомагат метаболизма и производството на енергия.

Стомахът е генерираща хормони машина.

Яденето и храносмилането на храната най-вероятно са неща, за които никога не ви се налага да мислите. Но в същото време стомашно-чревният тракт е дом на истински оркестър от хормони, стимулирани от епителните клетки, които изграждат лигавицата на стомаха и тънките черва. Тези хормони участват в широк обхват от функции, включително в стимулирането на апетита, в подсилване отделянето на ензими и стомашна киселина и в напомняне на жлъчния мехур да се свива и изпразва. Тези хормони директно влизат в кръвта и след време въздействат върху функцията на други части на храносмилателната система, включително на черния дроб, панкреаса и дори на мозъка.

Стомахът е една от първите линии на защита на имунната система.

Освен че храносмила храната, стомахът помага за защитата на цялото тяло. Киселинността на стомаха помага за стерилизирането на онова което ядем. Тя убива бактериите и потенциалните токсини в храната. Стомашно чревният тракт има и участъци от лимфоидни защитни клетки, които той изпраща когато нещо успява да проникне през стомаха, като например, вирусна или бактериална инфекция.

Стомахът играе роля и в настроението ни.

Стомахът е много вероятно да е основен играч в поддържането на настроение ни балансирано. Нови изследвания показват връзки между микробиома в стомаха и червата—микроорганизмите, които живеят във всяка среда—и психичното ни здраве. Скорошно изследване, публикувано в списанието Journal of Psychiatric Research показа, че пренасянето на стомашно-чревна микробиота от депресирани хора в плъхове причинява депресивни симптоми в гризачите, откривайки цяла нова сфера на възможни, основаващи се на бактериите лечения.

Стомашният грип всъщност изобщо не е грип.

Ако някога сте имали нещастието да тичате до тоалетната в продължение на 24 до 48 часа, докато стомахът ви се пречиства, може да сте приписвали причината за това на стомашен грип. Обаче, истинската инфлуенца е най-вече респираторна инфекция. Тичането до тоалетната най-вероятно се дължи на някаква форма на норовирус или ротавирус, който причинява гастроентерит на стомаха и червата и обикновено отшумява след ден-два.

Най-честата причина за стомашните язви вероятно е бактериална.

Причините за възникването на язви от години озадачават изследователите. Обаче, скорошни изследвания откриха връзка между бактерията H. pylori и възпалението на стомашната лигавица, гастрита и язвите. Освен това, новите изследвания показват, че бактериите може би също така са свързани и с рака на стомаха.

Прочетете още:

Полисорбат 80: Малко познатият враг на здравето

Мръсни ваксини: Всяка ваксина за хора заразена с метали и частици в ново изследване

Норовирус, няколко лесни предпазни мерки

10 противовирусни билки естествено побеждават инфекциите, как да ги използваме

Маслото от риган: по-силно от антибиотиците, защото то убива и вирусите и паразитите!

Повече отколкото някога бихте искали да знаете за новия коронавирус 2

Признаци за киселинност на тялото и как бързо да се справяме с проблема

Излекувайте и облекчете стомашните язви с натурални лекове

Източник:

https://www.mentalfloss.com/article/501970/8-surprising-facts-about-stomach

Снимка: Mental Floss

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *