Седемте начина за оправяне на муден метаболизъм

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

metabolism-mhayman

„Каквото и да правя, не мога да отслабна”, пише моя пациентка. „Мисля, че съм прокълната с бавен метаболизъм”.

Чувам това често от пациентите си, а добрата новина е че, не, вие не сте прокълнати и, да, можете да оправите метаболизма си.

Важно е да знаем, че всеки човек е различен: Всеки е роден с различни биохимически характеристики и устройство. В човешкото тяло има трилиони мънички фабрики за енергия (във всяка клетка), наречени митохондрии, които осигуряват горивото, което е необходимо на всеки процес, случващ се в тялото. Ако си спомняте часовете по биохимия в училище, знаете, че митохондриите преобразуват кислорода, който дишаме и храната, която ядем в енергия, която тялото да използва.

Мислете за митохондриите като за малки двигатели с вътрешно горене. Когато учените говорят за метаболизъм, те често имат предвид митохондриите. Ефективното действие на митохондриите означава, че тялото ефективно гори калориите и че имате бърз метаболизъм. Неефективно действащите митохондрии не горят калории и забавят метаболизма.

Причинителите на бавния метаболизъм

Някои от тях са генетично предопределени. Изследвания показват, че ако ваш родител или брат/сестра страда от диабет тип 2, вашите митохондрии вероятно са 50 процента по-малко ефективни в горенето на калориите, отколкото при средностатистическия човек, дори и да сте със слабо телосложение.

Това предразположение означава, че е по-вероятно да качите килограми и след време да развиете диабет или както аз обобщено наричам състоянието диабетозатлъстяване, което допълнително ще въздейства неблагоприятно върху митохондриите ви.

По същия начин, стареенето само по себе си, и другите хронични заболявания като атеросклероза и деменция, създават митохондриална дисфункция.

Обаче, най-голямото поражение е в хранителния ви режим. Освен във вкусове и калории, храната се превръща и в информация, която казва на клетките и на митохондриите ви какво да правят. Когато ядете много захар и обработени (готови), причиняващи възпаление храни, които включват рафинирано олио или просто консумирате твърде много храна точка, вие претоварвате енергийните фабрики в тялото си и влошавате производството на енергия.

По същия начин, когато поставяте тялото си в режим на гладуване до смърт, вие го принуждавате да задържа тлъстините. В крайна сметка, номер едно приоритетът на тялото ви е да ви държи живи, а не непременно да можете да облечете отново банския си костюм когато дойде лятото. Всъщност, тялото ви е изключително добре пригодено да задържа тлъстините именно с цел оцеляване.

Диетите с йо-йо ефект, недостатъчното хранене, ограничаващите калориите диети или другите екстремни мерки принуждават метаболизма на тялото да се забавя далеч повече и да складира тлъстини за „в случай на нужда”, която така и не се появява.

За оптимизиране функцията на митохондриите, следователно, ви е необходимо да ядете правилните видове храни и да ядете достатъчно от тези храни.

Факторите в начина ви на живот също могат да влияят на митохондриите ви. Токсините в околната среда като пестициди, живак и радиация, както и скритите инфекции и стреса могат да увредят енергийната система на тялото ви.

Микробиомът в стомаха и червата може дори да е проблем, ако нездравословните възпалителни микроби са повече от полезните бактерии. Вредните бактерии, микроби и бацили освобождават токсини, наречени  липополизахариди. Вие усвоявате тези токсини, а това създава възпаление и уврежда митохондриите ви. Всичко, което причинява възпаление и оксидативен стрес уврежда митохондриите ви.

За щастие, вие имате способността да стимулирате броя и функцията на митохондриите си. Не можете да върнете часовника, но можете да предприемете следните седем стъпки, за да поддържате митохондриите си здрави и да оптимизирате метаболизма си.

1. Яж полезни мазнини в изобилие.

Полезните мазнини като авокадо, орехи и семена, наред с мазните морски и речни риби са предпочитаното гориво на вашите митохондрии. Моят любим „бензин” за митохондриите са средно-верижните триглицeриди или МСТ маслото, което се съдържа в кокосовото масло.

2. Наблегнете на цветовете.

Макар че диетолозите често спорят, за едно нещо почти всички са съгласни, а то е че трябва да ядем много пресни зеленчуци и други растителни храни. Цветните, богати на антиоксиданти растителни храни стават особено важни за здрави митохондрии и за снижаване на оксидативния стрес.

3. Избягвайте захарта и брашното.

Високо гликемичните храни с високо съдържание на въглехидрати поставят митохондриите под огромен стрес. Всъщност, бързо усвоените въглехидрати са най-големият причинител на увреждане на целия организъм.

4. Спрете да се вманиячавате по цифрите.

Поставянето на качеството пред количеството става ключово за оптимизирането на митохондриите. След като вече казахме това, ако искате да знаете колко би следвало да ядете, изчислявайте скоростта на метaболизма си в покой (RMR) или общия брой на калориите, от които се нуждае тялото ви, за да оцелее в пълен покой. Ако ядете по-малко калории от необходимите за поддържането на метаболитната скорост на организма в покой (RMR), тялото ви мисли, че умира от глад. Изчисляването на RMR е лесно. Ако сте със среден ръст, измерете теглото си във фунтове (като разделите теглото си в килограми на 0.453 г – например, 70 кг делено на 0.453 = 154.5 фунта) и ги умножете по 10 (1545 калории). Ако сте с много мускулесто и слабо тяло умножете теглото си (превръщайки го по същия начин във фунтове) по 13. При силно наднормено тегло, умножете по 8. Ако ядете по-малко от RMR, това означава, че тялото ви влиза в режим на гладуване.

5. Движете се повече и по-бързо.

Изследванията показват, че тренировките с висок интензитет и интервали (при които се движите с пълна скорост за 30 до 60 секунди, забавяте темпото за две минути и повтаряте), съчетани със силови упражнения е отличен начин за произвеждането на нови и подобрени митохондрии. Силовите упражнения изграждат мускулите и създават повече митохондрии, докато упражненията с прекъсване (на интервали) подобряват митохондриалната функция и това колко бързо те горят кислород и калории.

6. Приемайте подсилващи енергията хранителни вещества.

Те включват коензим кю10 (CoQ10), алфа липоева киселина, N-ацетил-цистеин, карнитин, витамини B-комплекс и омега-3 мазнини. Можете да намерите тези, както и други подсилващи метаболизма и снижаващи възпалението хранителни добавки в магазините за здравословни храни и онлайн.

Още по темата: Взимайте омега-3 мазнини против болки, възпаление, астма, артрит, инфаркти…

7. Осигурявайте си чудесен сън.

Изследвания показват, че недостатъчният сън обостря възпалението, повишава риска от сърдечни заболявания и препятстват имунната, мозъчната и клетъчната функция. За да оправите всичко това си осигурявайте по осем часа непробуден сън всяка нощ. Можете да подобрите съня си като следвате съветите, дадени в статията

Тук ще намерите чудесни съвети за добър сън: Болка и сън: 15 основни стъпки към добрия сън без болка 

Казано просто, вие имате огромна власт над метаболизма и здравето си. Грижете се за митохондриите си и ще ускорите метаболизма си, за да влезете във форма и да сте здрави. Дори и да сте предразположени на определени гени, вие можете да ги контролирате със здравословните си хранене и начин на живот. Нищо не може да ви спре.

Бъдете здрави и щастливи,

Марк Хаймън, MD

 

Източник:

http://drhyman.com/blog/2016/05/26/the-7-ways-to-fix-a-slow-metabolism/

Снимка: www.pinterest.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *