Списък: Какво да не ядем по време на бременност

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

pregnant-woman-eating-fruit1

Следва списък на храни, които са безопасни за ядене по време на бременност, и на храни, от които трябва да се пазим.

Храни, безопасни за ядене по време на бременност

Кафе: Онези от вас, които не могат да се лишат от сутрешната си чаша кафе, бъдете спокойни – кафето се счита за безопасно по време на бременност. Тъй като кофеинът може да премине през плацентата и да засегне бебето ви, разумно е да ограничите приема си до 2 – 3 чаши на ден максимум. Хормоните на бременността и метаболизмът могат да разстроят храносмилателната ви система, така че кафето може да ви кара да се чувствате малко по-нервни от обикновено. Ако откриете, че ви е трудно да се справяте с кафето, намалете количеството още, или редувайте любимото си кафе с безкофеиново.

Кофеинови газирани напитки: Правилата за пиенето на кафе се отнасят и за газираните напитки, съдържащи кофеин – умереност е ключът, така че се опитайте да ограничите приема си на газирани напитки до не повече от 680 г на ден. Тъй като те нямат хранителна стойност, опитайте се да ги замените с вода, прясно мляко и здравословни сокове.

Газирана вода: Агенцията за храните и лекарствата определя изкуствените подсладители като аспартам и Splenda за безопасни за консумиране по време на бременност. Обаче, те са изкуствени субстанции, а Спленда се появи наскоро и още не са правени изследвания за дългосрочните ефекти от консумацията й. Ако не сте диабетичка, си струва съвсем рядко да си позволявате по някоя недиетична безалкохолна напитка като изцяло да избягвате изкуствените подсладители.

Чай: Чаша чай може да ви релаксира, а някои видове чай предоставят и други ползи за здравето. Лекарите съветват бременните да избягват чай от син или черен кохош поради факта, че той стимулира контракциите на матката.

Шоколад: Някои жени, които се страхуват да ядат много кофеин, докато са бременни и ограничават приема си на шоколад ще са щастливи да научат, че тъй като количеството е незначително, те могат да се наслаждават на това лакомство. Внимавайте – шоколадът по време на бременност е всеизвестна причина за киселини!

Вегетариански или веган хранителни режими: Тъй като тези режими на хранене са много добре балансирани и здравословни, повечето лекари не биха били против вегетарианство или веган начин на хранене по време на бременността. Обаче, изследвания показват, че бременните жени на такъв вид хранителен режим могат да изпитат недостиг на витамин В12, което може да доведе до сериозна анемия. Непременно пийте допълнително калций и протеини, ако сте на такава диета.

Риба: Макар че бременните жени трябва да избягват определени видове едри риби, които съдържат високи нива живак, има много други видове риба и мекотели с черупки, които ще им набавят полезните омега-3 мастни киселини. Скаридите, камбалата,  мидите, сомът и раците са примери за морските и речни обитатели, които е безопасно да се ядат по време на бременност. Само се убедете, че те са добре сварени.

Пикантни храни: Не се оставяйте митовете да ви спират да ядете любимите си пикантни храни по време на бременността. Макар че пикантните храни могат да разстроят храносмилането ви и да ви причинят изгарящи киселини, те са безопасни по време на бременност. Интересното е, че някои силни вкусове могат да минат през плацентата и така бебетата се научават какво обичат да ядат майките им.

Месото и антибиотиците: Ако нивата на антибиотици в добитъка са минимални, червените меса са безопасни за ядене по време на бременност. В противен случай, ако се притеснявате, яжте месо от екологично отглеждани на паша животни.

Храни, които не са безопасни за ядене по време на бременност

Алкохол: Алкохолът в каквото и да било количество е опасен за здравето и развитието на бебето.

Непастьоризирани сокове: Непастьоризираните сокове могат да съдържат бактерии, които да засегнат вас и бебето ви. Ако не сте самите вие измили, изстискали и бутилирали сока, вие не можете да знаете как е направено напитката преди да стигне до вас. Процесът на пастьоризация убива бактериите и прави соковете безопасни по време на бременност.

Пушени меса/колбаси и деликатеси: Колбасите и пушените меса могат да съдържат бактерии като Е.коли и листерия, които са много опасни за бременната и бебето й. Избягвайте тези, както и хот дог по време на бременността си – дори и ако си го приготвяте у дома.

Риба: Макар че рибата обикновено е безопасна за ядене по време на бременност, някои големи риби, които се хранят с по-малки риби може да са натрупали опасни нива на живак в месото си. Избягвайте акула, риба меч, бяла риба и царска скумрия по време на бременност. Ограничете рибата тон до по-дребните видове риба тон, а консервираната риба тон до около 170 г на седмица.

Меки сирена: Някои меки сирена също могат да съдържат бактерии – придържайте се към твърдите, пастьоризирани сирена.

Суши: Суровите риби и миди определено не са безопасни за ядене по време на бременност. Те могат да ви заразят с хепатит, бактерии и паразити, които всичките са опасни за жените и за фетусите им. Ако обичате суши, планирайте да ви донесат порция след като родите като възнаграждение за това, че сте се лишавали през последните девет месеца!

Меки, непастьоризирани сирена: Те включват бри, камембер, фета, горгонзола и сините сирена (ако на етикетите на тези сирена пише ‘пастьоризирано’, то тогава те са безопасни за ядене). „Някои пакетирани меки сирена като фета и шевре може да са пастьоризирани, но се уверете, че го пише на етикета и избягвайте да ги купувате от магазина на килограм”. Непастьоризираните сирена може да съдържат листерия и да ви застрашат с развитието на листериоза. Бактерииите листерия също могат да преминат през плацентата и да увредят плода.

Пакетираните деликатеси: Деликатесите също може да са заразени с листерия и е безопасно да ги ядете единствено, ако минат през огън докато бъдат напълно сготвени.

Симптомите на листериозата включват грипоподобно гадене, повръщане, главоболие, висока температура и болки в мускулите и могат да се появят два до 20 дни след яденето на заразената храна.

Сурова риба: Ще трябва да спрете с яденето на суши до след раждането на бебето. Суровите риби (включително различните видове миди, стриди и суши), както и пушената сьомга могат да са заразени със салмонела, Е.коли или токсоплазмоза, които могат да застрашат, както вас, така и бебето ви.

Яденето на риба по време на бременността е важно и се препоръчва бъдещите майки да ядат поне по 150 г риба на седмица, защото тя съдържа омега-3 мастни киселини и други важни за бременността хранителни вещества. Но е важно да внимавате що се отнася до видовете риба, които съдържат високи нива живак, като акулата, рибата меч, царската скумрия, бялата риба и рибата тон. Консервираната лека риба тон е безопасна в дози от по две кутии на седмица, докато консервираната бяла риба тон трябва да се ограничава до 180 г на седмица.

Недобре сварени месо или яйца: Това са все потенциални източници на бактерии, които са вредни по време на бременност. Важно е да готвите всички меса докато те вече не са розови в сърцевината си, и да варите яйцата докато станат твърди (пазете се от домашни рецепти с неварени яйца като дресинга за салатата цезар или холандския сос).

Когато не сте сигурни относно някоя храна, попитайте лични си лекар дали е безопасно да я ядете по време на бременност.

Източник: http://health-club.org/eat-pregnancy-list, What Not to Eat During Pregnancy-List, 29 April 2011

Снимка: www.mommawannabe.com

Важно

Нямаме нищо против материалите, публикувани в сайта „Здрави всеки ден” да бъдат публикувани на други места, стига да са в същия вид и в публикациите да се дава линк към нашия сайт.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *