Не, не си въобразявате, но всичко е химия

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

dv238020

Помните ли, когато лекарите казваха на мъжете, че ако имат сексуални проблеми, то те са само в ума им? Сега знаем, че онова, което те казваха… че мъжете си въобразяват в 90 процента от случаите… е било съвсем погрешно. То е било по-скоро в резултат на проклетите лекарства, които лекарите ви даваха.

Сега те правят нещо подобно с жените.

Нека обясня…

Лекарите са заети да казват на жените, които са депресирани след като родят, че това е на психична основа. Наричат го послеродова депресия и са му дали  акронима… ПРД. И лекуват жени с тези симптоми с психотерапия или още по-лошо… с антидепресанти. Което е ужасна новина… особено, ако жената се опитва да кърми.

Истинският проблем не е психиатричен в по-голямата част от случаите. Той е физиологичен… въпрос на химия.

Прогестеронът е основният хормон, който ви помага в регулирането на менструалния ви цикъл всеки месец и поддържа здравословна бременността ви. Всичко е именно в името  – pro-gestation или про-бременност.

Всъщност, когато забременеете, плацентата ви произвежда по 350-400 мг прогестерон на ден.

Прогестеронът е хормон, който ви кара да се чувствате добре, и 50 процента от вашите прогестеронови рецептори са в мозъка ви. Този хормон ви помага да се чувствате заситени и доволни. Той също така поддържа нивата ви на естроген балансирани.

След като родите, нивата ви на прогестерон спадат стремглаво и неочаквано… и остават ниски по време на месеците след раждането. Това се случва с цел предотвратяване на скорошно семеняване. Защото природата не иска да забременеете веднага след като сте родили.

Но когато минете от хиляди милиграми прогестерон в тялото си на нула за секунди, желая ви успех в опитите да сте в добро настроение.

Онова, което прави нещата още по-лоши е количеството естроген и химикали, които имитират естрогена във вашата среда. Тези химикали са в пластмасата, шампоаните, перилните препарати, парфюмите, омекотителите… във всичко.

И играят голяма роля в увеличаването на послеродовата депресия.

Когато тялото ви поеме всичко това, то спира да произвежда прогестерон, което означава, че имате сериозно надмощие на естроген в тялото си. Това подсигурява временно успокоение по време на бремеността, но се влошава веднага раждането и причинява умора, загуба на паметта и… депресия.

Но сигурно няма да чуете Биг фарма да ви казват, че послеродовата депресия е свързана само и единствено с прогестерона. Че за какво да го правят? Те не могат да го патентоват. Не могат да изкарат никакви пари от него. Защото е естествен продукт. И ще са по-щастливи, ако хората не знаят истинската причина за послеродовата депресия, за да могат да продължават да продават антидепресанти с 4000 процента надценка.

Но антидепресанти като Prozac, Paxil и Zoloft, могат да причинят странични ефекти като нервност, главоболия и разстроен стомах. Без да споменаваме, че те могат да стигнат  и до кърмата ви.

Ето как да се справите с послеродовата депресия без фармацевтични лекарства:

Част от справянето е да си направите няколко изследвания. Като научите резултатите, ще знаете дали нямате дефицит, както и точно какво трябва да направите, за да се чувствате добре отново.

Всеки квалифициран лекар ще ви каже какви са нормалните стойности и на какво да обърнете внимание, за да оправите нещата.

Така че трябва да направите три неща:

1. Измерете прогестерона си. Най-подходящото време за измерването му е няколко дни след като родите. Разчитането на нивата на прогестерона зависи от причината за изследванията и изисква да се знаят подробности за менструалния цикъл и бремеността на жената. Ако нивата ви са ниски, вие можете да приемате хранителни добавки. И не трябва да се притеснявате, че прогестеронът може да навреди на бебето ви, ако планирате да го кърмите. Прогестеронът няма полови характеристики като естрогена и тестостерона, които биха могли да попречат на развитието на вашето бебе.

2. Пуснете изследване за нивата на освобождаващия хормон  кортикотропин (известен като кортикотропин-освобождаващ хормон CRH). Вашето тяло произвежда CRH по време на бременността и раждането. Това е така, защото CRH повишава кортизола в кръвта. Кортизолът повишава кръвното налягане и спомага за поддържането на нормално кръвно налягане – за да подготви тялото да се справи със стреса на родилните мъки и раждането. Но внезапно излезлите извън баланс нива на тези хормони на стреса могат да доведат до депресия. Едно скорошно изследване на университета на Калифорния изследва 100 жени и откри, че 16 от тях имат послеродова депресия… и те имаха най-високи нива на CRH.

За щастие, нивата на CRH могат да се изследват още през 25 седмица на бременността. Ако нивата ви са високи, може да сте в риск от послеродова депресия. Но ако знаете, че сте в риск преди да родите, ще можете да започнете да се обграждате с емоционална подкрепа, както и с подкрепа за гледането на новороденото.

3. Знайте какво се случва с щитовидната ви жлеза. Ако щитовидната ви жлеза е здрава, вие сте щастлива и будна. Но щитовидна жлеза, която е недостатъчно активна или прекалено активна, причинява проблеми с теглото и с чувството на депрессия, изтощение и умора. Често срещано е лекарите да лекуват депресията и да пропуснат проблемите с щитовидната жлеза, защото симптомите са много близки. Но те се появяват при почти 10 процента от родилите жени.

Има лесен тест за състоянието на щитовидната жлеза. В повечето от времето вашата щитовидна жлеза ще се върне към нормалното си ссътояние след като родите. Но ако това не се случи, опитайте с увеличаване на приема си на йод. Най-лесният начин да го направите е като използвате йодирана сол в храната си. Можете да опитате и с яденето на ядивни водорасли като уакаме и нории, които са богати на йод. Или можете да взимате йодни маслени капсули и хранителни добавки. Препоръчвам по 150 мкг йод на ден. Ако състоянието ви е сериозно, трябва да обсъдите биоидентична хормонална терапия със своя лекар.

Желая ви добро здраве,

Д-р Ал Сиърс

Източник: Al Sears, It’s Not In Your Mind, December, 2010

Снимка: trialx.com

Прочетете също: Промени за двама

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържате здравето си, как да не остарявате и как да се предпазвате от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

3 thoughts on “Не, не си въобразявате, но всичко е химия

  1. Не пишете непълни статии…. Не за всяко разстройство на щитовидната жлеза е нужен Йод. Той е дори строго противопоказен в дадени случай….Току виж някои родилки започнат приема цитирам – "Или можете да взимате йодни маслени капсули и хранителни добавки. Препоръчвам по 150 мкг йод на ден. " Та вие сте за съд ………………..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *