5те най-лоши и 3те най-ДОБРИ храни преди сън

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Cherry-Juice-Help-Sleep

Трудно ви е да се нагодите към наскоро промененото време? Хапнете череши час преди да си легнете.

Скорошни изследвания показват, че черешите са естествен източник на мелатонин, който спомага за подобряването на естествения процес на съня, според Ръсел Райтър, учен диетолог в Центъра по здравни науки на Тексаския университет.

Ако обичате да хапвате по нещичко, което да ви ‘успокои’ за през нощта, имате късмет.

Някои храни всъщност са доста здравословни, дори действат като незабележимо изграждат мускулите ви или подобряват съня ви, ако ги изядете точно преди да си легнете.

Други, както може би сте забелязали, не са добър избор и могат да пречат на съня ви или да ви накарат да качите килограми …

Но кои са полезните и кои са вредните неща за ядене преди сън?

Няма стопроцентово ‘правило’, но ви предлагаме нещичко за залъгване на глада когато е късно, а вие сте готови да нападнете хладилника…

5те най-лоши храни преди лягане

 5. Сладолед, бисквити, торти… Всичко, което съдържа много захар (включително зърнени закуски)

Ако обичате сладичко, избягвайте импулса да се натъпчете точно преди лягане. Допълнителната захар ще предизвика рязко покачване на кръвната ви захар, от което енергията ви ще скочи, а после ще падне рязко. Това мятане нагоре надолу на енергията ви е последното нещо, от което се нуждаете и няма да ви помогне да заспите.

4. Пикантни храни

Времето за лягане не е моментът да отворите любимия си лют сос… пикантните храни могат да ви разсънят. Една от причините е че те разстройват храносмилане ви, но не е само това. Те могат да покачат температурата ви, което може да доведе до неспокоен сън. Изследванията показват, че мъжете, които ядат табаско сос и горчица преди лягане, остават будни повече време през нощта и заспиването им отнема по-дълго.

3. Стейк

Голям сочен стейк точно преди лягане може да звучи примамливо, но храносмилането на червеното месо отнема повече време. Това означава, че когато трябва да спите, тялото ви ще трябва усилено да се труди да храносмила мазната, заредена с протеини храна, което съвсем не е рецепта за отморяващ спокоен сън…

 2. Черен шоколад

Обикновено черният шоколад е сред най-добрите десерти, защото съдържа най-високите нива на антиоксиданти от всички видове шоколад. Обаче в него има и най-много кофеин и ако го ядете преди лягане, то по тази логика можете да изпиете и чаша силно кафе заедно с него.

1. Цитрусови плодове

Тъй като цитрусовите плодове са така кисели, всеизвестно е, че те причиняват лошо храносмилане и киселини – особено ако след като ги изядете веднага си легнете. Запазете грейпфрутите и портокалите за през деня, а ако искате плод преди лягане изберете череши или банан (виж по-долу).

 3те най-добри храни преди сън

3. Банани

Бананите често биват пренебрегвани, но те са чудесен източник на триптофан, аминокиселината, която тялото ви превръща в серотонина познат с това че подобрява настроението ви и ви осигурява спокоен сън. Бананите също така съдържат магнезий и калий, които помагат на мускулите да се отпуснат, и дори съдържа и мъничко мелатонин, хормон, произвеждан от тялото ви когато ви се приспива.

 2. Сок от вишни

Черешите са още един източник на хормона на съня мелатонин и изследванията показват, че нивата му са по-високи при хората, които пият редовно сок от вишни. Освен това, изследване откри, че пиенето на сок от вишни подобрява качеството на съня, удължава времето на съня като цяло с около 25 минути, и подсилва ‘ефикасността на съня’, мерител за качеството на съня, с до 6%.

1. Бадемово масло

Намажете една-две супени лъжици бадемово масло върху парчета ябълка или банан или дори ги изяжте направо от буркана. Бадемите са добър източник на подобряващия съня и отпускащ мускулите магнезий, и съдържат достатъчното количество протеин, който ще поддържа нивата на кръвната ви захар стабилни докато спите (без да ви става тежко, какъвто е случаят с храните източници на по-тежки протеини).

от Джеси Каноун

Източник: The Healthy Back Institute, The 5 Worst Foods to Eat Before Bed and 3 BEST! 15 August 2012

Снимка: aushop.onsugar.com

Важно:

Сайтът „Ние сме здрави” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Ние сме здрави” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

По отношение на диетите, препоръчваме преди да се подложите на която и да било диета, първо да се консултирате с личния си лекар и по възможност с диетолог за избягване на непоносимост към храни или режим на хранене. По този начин ще извлечете максималното от диетата, без да застрашавате здравословното си състояние.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *