Как да се възстановим емоционално след бедствие

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

varna

Бедствия като урагани, земетресения, пътни катастрофи или опустошителни пожари обикновено са неочаквани, внезапни и съкрушителни. При много хора няма външни видими признаци за физическо нараняване, но въпреки това те може да са пострадали емоционално. Често срещано е хората, които са преживели бедствия да имат силни емоционални реакции. Разбирането на реакциите спрямо опустошителни явления може да помогне за ефикасното справяне с чувствата, мислите и поведението ви и да ви помогне по пътя на възстановяването.

Какви са обичайните реакции и отклик при бедствие?

След бедствие хората често се чувстват шокирани, дезориентирани или неспособни да асимилират травмираща информация. След като тези първоначални реакции затихнат, хората могат да изпитват различни мисли и поведение. Често срещани форми на реагиране могат да бъдат:

 • Силни или непредсказуеми чувства. Може да сте тревожни, нервни, съкрушени или съсипани от скръб. Може също така да се чувствате по-раздразнителни или потиснати от обикновено.
 • Промяна в начина на мислене и поведение. Можете да изпитвате повтарящи се живи спомени от събитието. Тези спомени могат да се появяват без някаква явна причина и могат да водят до физическо проявление като ускорен пулс или изпотяване. Може да е трудно да се концентрирате или да взимате решения. Моделите на сън и хранене могат да бъдат нарушени — някои хора прекаляват с храната и съня, докато други губят съня и апетита си.
 • Чувствителност спрямо фактори в околната среда. Сирени, силен шум, мирис на огън или други усещания, свързани с околната среда стимулират спомените за бедствието, създавайки повишена тревожност. Тези задействащи фактори могат да са придружени от страх, че стресиращото събитие може да се повтори.
 • Напрегнати междуличностни отношения. Повече конфликти като например по-чести разногласия с членове на семейството и колеги. Човек може също да се затвори в себе си, да се изолира и да стане незаинтересован от обичайните социални дейности.
 • Свързани със стреса физически симптоми. Могат да се появят главоболия, гадене и болка в гърдите, които да изискват медицинска помощ. Съществуващи от по-рано заболявания могат да се обострят от свързания със заболяването стрес.

Как да се справя?

За щастие изследванията показват, че повечето хора имат силите след време да се възстановят от трагедията. Обичайно е хората да преживеят стрес непосредствено след събитието, но след няколко месеца повечето хора успяват да възобновят начина си на функциониране от преди бедствието. Важно е да помним, че именно издръжливостта и възстановяването са нормата, а не продължителното страдание.

Има редица стъпки, които можете да предприемете за изграждане на емоционално здраве и да се сдобиете с усещане за контрол след дадено бедствие, които включват следните:

 • Дайте си време да се приспособите. Знайте, че това ще е трудно време в живота ви. Позволете си да оплачете загубите, които сте преживели и се опитайте да сте търпеливи с промените в емоционалното ви състояние.
 • Потърсете подкрепа от хората, които ви обичат и които ще ви изслушат и ще са съпричастни с положението ви. Социалната подкрепа е ключов компонент за възстановяване след сполетяло ви нещастие. Семейството и приятелите са важен източник на подкрепа. Можете да намерите подкрепа и допирни точки с хора, които също са оцелели след нещастието. Може също да се обърнете към други, които не са го преживели, но които биха могли да ви осигурят по-голяма опора и обективност.
 • Споделяйте опита си. Изразете какво чувствате по удобни за вас начини — като говорите със семейството или близки приятели, водите си дневник или се заемете с творческа дейност (например, рисуване, моделиране на глина и т.н.).
 • Намерете група за поддръжка близо до вас, която се води от добре обучени професионалисти със съответния опит. Групите за подкрепа често са на разположението на оцелели. Груповото обсъждане може да ви помогне да осъзнаете, че не само вие имате такива реакции и емоции. Срещите на групата за поддръжка може да помогнат най-вече на хората, чиито кръг на подкрепа е ограничен.
 • Нека начинът ви на живот бъде здравословен, за да подобрите способността си да се справяте с прекомерния стрес. Яжте добре балансирани храни и си осигурете много почивка. Ако имате постоянни затруднения със съня, може да намерите известно успокоение посредством техники за релаксация. Избягвайте алкохол и успокоителни, тъй като правейки ви безчувствени, те могат да ви отклонят от и да забавят активното ви справяне със и продължаване напред след нещастието.
 • Създайте и възстановете навици. Те могат да включват хранене в едни и същи часове и събуждане по едно и също време или следване на програма за упражнения. Включете положителни практики, така че да имате какво да очаквате през това тежко време като хоби, разходки в красив парк или местност, четене на хубава книга.
 • Избягвайте да взимате важни решения за живота си. Смяната на кариерата или работата и други важни решения са изключително стресиращи сами по себе си и е дори още по-трудно да се заемете с такава промяна докато се възстановявате от бедствие.

Кога да потърся професионална помощ?

Ако забележите натрапчиви чувства на скръб или безпомощност и се чувствате така сякаш едва успявате да преминете през ежедневните си отговорности и занимания, консултирайте се с лицензиран психолог. Психолозите са обучени да помагат на хората да се справят с емоционалните си реакции към бедствия като липса на вяра, стрес, тревожност и тъга и изгответе план за продължаването ви напред.

Не забравяйте да подкрепите бедстващите във Варна, Добрич и страната – пуснете SMS с текст „DMS VARNA” на номер 17 777.

Източник:

http://www.apa.org/helpcenter/recovering-disasters.aspx

Снимка:

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *