Как смехът подобрява паметта

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

laughter 11398898926

Не ви трябва лекар, да ви каже че ако се покискате известно време, това ще се отрази добре на душата ви, но нови изследвания показват, че смехът може да е полезен и за ума ви.

Приветствам това с две ръце! Животът е кратък в крайна сметка и ако човек не се посмее до сълзи от време на време, тогава за какво живее?

Изследване, проведено наскоро с хора, страдащи от диабет откри, че смехът намалява свързаната с възрастта загуба на паметта.

Ще се справите ли с тест за паметта (и то отлично)?

Изследването, представено на среща по Експериментална биология в Сан Диего включва 20 здрави хора на възраст между 66 и 72 години. Изследователите в Университета Лома Линда в Калифорния накарали една група от участниците да седят тихо в стая, а друга група, в която имало както диабетици, така и хора нестрадащи от диабет, да гледат кратко комедийно видео.

Незабавно след това те изследвали паметта на пациентите и открили, че онези, които гледали смешното видео се представили по-добре по всички показатели – отзивчива памет, способност за запомняне и визуално разпознаване. Изследователите открили, че отзивчивостта на паметта и способността за запомняне се били повишили с около 40 процента в групата гледала смешното видео в сравнение с 20 процента в групата, която  не била гледала нищо.

Участниците в изследването показали по-ниски нива на кортизол, хормон на стреса, познат с отрицателното си въздействие върху мозъчните неврони, след гледането на видеото. Изследвани в началото и в края на теста чрез проби слюнка нивата на кортизол  се снижили в групата с видеото както за хората с диабет, така и за онези, нестрадащи от диабет, но останали същите в контролната група.

Групата, в която имало хора с диабет показала както най-доброто подобрение на теста за паметта, така и най-големия спад в нивата на кортизола след гледането на комедийното видео.

Така че гледането на луди видео филмчета на YouTube, които приятели и роднини ви изпращат, може да се окаже много полезно за вас и за мозъка ви.

Стресът може да увреди тялото и мозъка ви

Скорошното изследване в Калифорния показва, че паметта на човек би следвало да се подобри, ако е подложен на по-малко стрес, казва съавторът д-р Лий Бърк пред Medical News Today. „Хуморът снижава вредните стресови хормони като кортизола, които намаляват хипокампалните неврони на паметта, снижават кръвното налягане и повишават кръвотока и настроението”, обяснява Бърк. Няма лошо!

Смехът кара тялото да отделя повече ендорфини и допамин в мозъка, което ни кара да се чувстваме добре и подобрява паметта като повишава честотата на гама вълните, казва той.

Изследването може да се използва за подобряване на програмите за рехабилитация и добро здраве за възрастните хора. Познавателните способности като учене и отзивчивост на паметта стават по-трудни с възрастта, но те са от основно значение за качеството на живота ни. Бърк казва „Макар че по-възрастните хора имат свързани с възрастта дефицити на паметта, при тях трябва да се прилагат допълващи, приятни и полезни терапии с хумор.

Програмата ABC News наскоро съобщи, че смехът също така има потенциала да подобрява имунната функция и да променя дейността на мозъчните вълни по посока на „гама честотата”, която подобрява паметта и помненето. Обаче изследваната група е малка, което ограничава степента, в която резултатите могат да се прилагат спрямо населението като цяло.

Въпреки това, винаги е добра идея да си поставите за цел добре да се посмеете всеки ден, а добавената полза от подобряване на паметта може да ви убеди още по-силно в това!

Ваш в добро здраве,

Виктор Марконе, МД

Източник: Health eTalk, How laughter improves your memory, 16 June 2014

Снимка: thegioidaudua.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *