Как кореновите канали могат да причинят автоимунно заболяване

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

root-canals

Ето изненадващата връзка

Крие ли опасности лекуването на зъбите чрез почистване на кореновите канали? Д-р Джордж Мейниг, автор на книгата Скриването на истината за лечението на зъбните коренови канали, е един от основателите на Американската асоциация по ендодонтия. Той напуска асоциацията по-късно, след като вижда от първа ръка неблагоприятните реакции, които почистването на зъбните коренови канали има върху имунната система. Д-р Мейниг също така става свидетел на случаи на непоправимо увреждане на челюстната кост, причинено от инфектирани зъбни канали на място, където някога е имало здрави зъби с корени.

Какво точно представлява лечението чрез почистване на зъбен коренов канал?

Стандартната процедура за почистване на коренов канал ефективно убива зъба като премахва цялата зъбна пулпа (зъбния нерв). Зъбната пулпа съдържа в себе си притока на кръв, нервите и съединителната тъкан. След като зъбната кухина, съдържаща пулпата във вътрешността на зъба бъде изпразнена от тези жизненоважни тъкани, тя повече не е способна да изпълнява присъщите си функции.

Материалите за запълване на зъбните коренови канали, като например, гутаперча, които се използват за запълване на каналите на зъбните нерви (пулпата) се избират заради свойствата им да се разнасят в мъничките пространства, процепи и пукнатини на почистените от нервите корени. Гутаперча, обичаен продукт за запълване на зъбни канали, е твърдият естествен латекс, произвеждан от сока на дървото Palaquium gutta. Този вид запълващ материал е причина за развиването на инфекции и заболявания в много коренови канали.

Право да си кажем, всеки коренов канал е проблематичен, понеже след като веднъж зъбът бъде умъртвен, той повече не може да изпълнява важните функции на прочистване, възстановяване и растеж. Зъб, на който са почистени зъбните коренови канали т.е. са извадени зъбните нерви, всъщност е мъртъв. Вкарването на токсични и/или алергенни, запълващи материали предизвиква среда която е готова за развиването на инфекция. Ето защо, всеки зъб с извадени корени в крайна сметка се инфектира, макар че повечето от тях са леки, субклинични инфекции.

Как влияе почистването на кореновите канали върху зъба?

Понеже изваждането на зъбните нерви винаги премахва способността на зъба сам да се прочиства, то зъбът се превръща в място за хранене на бактериите. Много зъби с почистени зъбни коренови канали развиват инфекции именно там. Тези инфекции се наричат фокални инфекции (т.е. инфекции, причинени от хронично възпалително огнище), които в крайна сметка могат да причинят заболявания и болести в различни части на тялото, намиращи се далече от инфектираното място на кавитация. Именно системното естество на тези фокални инфекции често причинява развиването им в различни автоимунни заболявания. Понеже много запълнени коренови канали остават в устата с десетилетия, има голяма вероятност за увреждане на различни основни органи и органови системи от тези незабелязани и често пъти субклинични фокални инфекции   в скритото, възпалително огнище.

Решение за справяне с инфекциите в зъбните коренови канали, за здравето на устната кухина и зъбите и за цялостното си здраве можете да откриете в статията:

Древен метод, Дийпак Чопра, цялостно здраве

В хилядите каналчета в дентина, които формират матрицата на дентина (твърдата, плътна костна тъкан, изграждаща зъба под емайла) проникват бактерии, с които недееспособният зъб не може да се справи адекватно. С натрупването на токсините във времето, мъртвият зъб вече не може сам да детоксикира себе си както трябва. Това често води до абсцес, за който единствената здравословна мярка е изваждането на зъба.

Дори след изваждането, мястото на зъба може да продължи да е огнище на инфекция ако зъбът не е бил изваден и лекуван както трябва. Някои орални хирурзи и зъболекари, например, не успяват да премахнат  периодонталните сухожилия и/или прилежащата кост, която често пъти се инфектира след процедурата по почистването на зъбния коренов канал.

Безмилостната атака спрямо имунната система на тялото в опита й да се справи с фокални инфекции от този вид така отслабва естествения имунитет, че може да се стигне до автоимунна дисрегулация (разстройство). Колкото по-дълго се оставя това състояние да тлее, толкова по-голяма е вероятността то да се развие в автоимунно заболяване с пълна сила.

Дори алопатичната медицина признава връзката между инфекцията в зъбите и хроничните заболявания

Списанието Journal of the American Medical Association (JAMA) публикува много показателно изследване което посочва направо хроничното естество на тези инфекции.

Написан през 1940 година, следното резюме обяснява тази изключително важна концепция, чието разбиране ще възпре човек да се подлага на запълване на зъбните коренови канали, имплантиране на зъби или поставянето на мост в устата си, наред с избягването на други силно увреждащи зъбни процедури и материали.

„Идеята за фокална инфекция по отношение на системните заболявания е твърдо установена. Произходът на много токсични или метастатични заболявания може да се проследи до първичните локални или фокални места на инфекция. Можем да цитираме като примери гонорея и гонококов артрит, циреи и септицемия, тетанус и други заболявания.

Не е изненадващо, следователно, че подобна връзка се счита че съществува между различните общи системни заболявания с неизвестен произход и инфекциите в зъбите, сливиците, назалните синуси, апандисита, жлъчния мехур и шийката на матката и инфекциите на други места. Така възбуденият ентусиазъм бе още повече подсилен от експерименталната работа на Роузеноу и на други докато фокална инфекция по отношение на инфектираните зъби и сливици изглеждаше че причинява огромно разнообразие от заболявания”.

Заключение

Всеки който страда от автоимунно заболяване (например лупус еритематозус), синдром на мултифункционална инфекция (например, лаймска болест) или заболявания от типа „азбучна супа” като синдрома на хроничната умора, амиотрофична латерална склероза и множествена склероза трябва да потърсят отговорите в устата си. Зъбите и многото стоматологични материали които се използват за тяхното лекуване, често се оказват „основната” причина за много здравословни проблеми и заболявания.

Робърт Харингтън

Източник:

http://naturalsociety.com/how-root-canals-could-spark-autoimmune-diseases/

Снимка: cariology.wikifoundry.com

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *