Златният зехтин защитава мозъка ви от Алцхаймер

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

olive-oil-alzheimers

Може ли често употребявана натурална мазнина, която вероятно имате и в този момент в кухнята си, да ви помогне да се предпазите от болестта на Алцхаймер? Изследователите казват „да”!

От години насърчаваме хората да се пренасочат към средиземноморски начин на хранене, за да отблъскват влошаването на познавателната функция. Обяснявали сме как този древен начин на хранене запазва ценните спомени на хората до дълбоката им старост.

Всъщност, още през 2010 година започнахме да съобщаваме на читателите на сайта си Healthier Talk, че възприемането на начин на хранене с много зеленчуци, плодове, пълноценни зърнени храни, риба, ядки и здравословни мазнини, включващ и студено пресован зехтин ще им помогне да се предпазват от болестта на Алцхаймер.

Мъж яде по 2 с.л. кокосово масло два пъти на ден за 60 дни и ето какво се случва с мозъка му!

А днес, седем години и половина по-късно, нови изследвания разкриват, че сме били прави от самото начало.

Според ново изследване, публикувано в списанието Annals of Clinical and Transitional Neurology, ключов елемент в така наречената средиземноморска диета предлага изключителна защита от Алцхаймер: и това е студено пресованият зехтин.

Изследователите в Медицинското училище Кац в Университета Темпъл доказват, че яденето на зехтин предпазва паметта и способността ни да учим.

Но най-важното е, че студено пресованият зехтин намалява наслагването на бета амилоидните плаки и неврофиброматозните повлекла, свързвани с болестта на Алцхаймер.

Още една златна полза от зехтина, този път срещу рак на мозъка

Студено пресованият зехтин се свързва с по-добра памет

Изследователите използваха мишки, хранени така че да развият ключови признаци на Алцхаймер, включващи проблеми с паметта, плаки и влакнести сплитания.

Те започнаха с мишки на шест месеца преди да са се появили признаците на Алцхаймер…

Първа група: получаваше храна за мишки със студено пресован зехтин

Втора група: същата храна, без студено пресован зехтин

Трета група: бе поддържана като контролна

Мишките се развиваха еднакво, само че при достигането на девет месеца, онези от тях, които ядяха храната със студено пресован зехтин се представяха значително по-добре на тестове. Те се представяха отлично на тестове за паметта, предназначени за измерването на работната памет, пространствената памет и способностите за учене.

На дванадесетия месец, когато те бяха изследвани отново, тенденцията продължаваше. Мишките, хранени със студено пресован зехтин далеч надминаваха мишките на обикновена миша храна.

Ето защо трябва да консумирате по 1 супена лъжица зехтин всяка сутрин!

Студено пресованият зехтин съхранява мозъка по-добре

Но когато изследователите погледнаха в мозъчната тъкан на мишките, те разбраха, че НАИСТИНА са попаднали на огромно откритие. Между мозъците на мишките на студено пресован зехтин и на онези, които бяха хранени с обичайната храна имаше огромна разлика.

Видът на нервните клетки и тяхната функция на двете групи бяха драстично различни. Синапсите или връзките между невроните бяха много добре запазени при гризачите, които получаваха в добавка студено пресован зехтин в храната си.

И изследователите дори успяха да разберат как зехтинът се бори с развитието на проблемите с паметта и Алцхаймер.

Яжте ПОВЕЧЕ мазнини, за да предпазвате сърцето и мозъка си

Зехтинът премахна плаките и сплитанията, характерни при Алцхаймер

Според учените, зехтинът помага за защитата на паметта на мишките по два начина

Първо на първо, в изследването студено пресованият зехтин снижи възпалението в мозъка. Но дори по-важно е че той задейства почистващите механизми да започнат да действат.

Отломките и токсините – включително, свързаните с Алцхаймер амилоидни плаки и натрупването на сплитания (неврофиброматозни повлекла) – започват да се наслагват в мозъчните клетки, което може да доведе до проблеми с паметта.

Но студено пресованият зехтин задейства процес, наречен аутофагия, който клетките разграждат тези отломки и ги изхвърлят от тялото.

Всемогъщият олеокантал в зехтина убива раковите клетки за по-малко от час

В мозъчните клетки на мишките, яли храна, съдържаща студено пресован зехтин имало далеч по-малко от класическите маркери на Алцхаймер.

И най-добрата новина от всички е, че можете да прилагате това откритие в живот си. Като започнете незабавно от следващото си хранене. Просто започнете да включвате повече органичен, студено пресован зехтин в ястията си. Той ще ви помогне да задържите ума си остър като бръснач за много години напред.

Алис Джейкъб

Източник:

https://healthiertalk.com/golden-oil-protects-your-brain-from-alzheimers/

Снимка: britannica.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *