Инфекции причиняват заболявания на щитовидната жлеза

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Как вирусните и бактериални инфекции задействат появата на автоимунни заболявания

thyroid-infections

Никой не знае точно как инфекциите задействат появата на автоимунните заболявания, но понеже имунната система е много сложна, а всяка инфекция е уникална, вероятно в процеса участват множество фактори. Последните изследвания откриха три водещи теории, които взети заедно обясняват различните връзки между инфекциите и автоимунните заболявания. Ще ги опиша тук по отношение на щитовидната жлеза.

Молекулярна мимикрия

В основни линии, инфекцията е така структурно близка до щитовидните тъкани, че имунната система се втурва да атакува инфекцията и случайно атакува и щитовидната жлеза – това е по същество случай на сбъркана идентичност.

Нека си представим сценка от класически стар филм, щитовидната жлеза крещи възмутено, „Невинна съм, заклевам се! Пипнахте не когото трябва”!, а антителата цинично отговарят, „Да бе, вярваме ти”, преди да нападнат щитовидната тъкан, за да неутрализират „заплахата”. В случаите на автоимунен хипотироидизъм (болестта на Хашимото), атаките на имунната система намаляват функционалността на щитовидната жлеза, и метаболитните ви процеси се забавят. При автоимунен хипертироидизъм (болестта на Грейвс – базедова болест) антителата действат като щитовиден, стимулиращ хормон, като карат щитовидната жлеза да произвежда повече от своите хормони и изтощават метаболизма.

Още по темата: 10те най-полезни интервенции при болестта на Хашимото

Дори и при пациентите с не-автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, феноменът молекулярна мимикрия продължава да въздейства на щитовидната функция, ето защо препоръчвам на всичките си пациенти с щитовидно заболяване да премахнат глутена от храната си дори и заболяването им да не е автоимунно.

Прочетете също: 10 стратегии за излекуване на автоимунно заболяване

Макар че глутенът и цистеинът са най-често срещаните хипотетични причини за автоимунните заболявания на щитовидната жлеза, задействани от молекулярна мимикрия, бактерията Yersinia enterocolitica, която попада в стомаха и червата със заразени храна или вода, документирано от учени причинява болестта на Грейвс поради кръстосаната си реактивност с рецепторите на стимулиращите щитовидната жлеза хормони.

Неволно активиране

В тази ситуация бактерия или вирус напада щитовидната жлеза и имунната система се задейства и изпраща имунни клетки в щитовидната жлеза, които да убият инфекцията. Докато тези клетки атакуват бактерията или вируса, те неволно увреждат част от щитовидната тъкан, причинявайки възпаление. Възпалението сигнализира още имунни клетки да бъдат изпратени на бойното поле, където те атакуват щитовидната жлеза.

Прикриващи се антигени

Можете да приемете това като „теорията за отвличане”, в която инфекция (обикновено вирусна) завзема ДНК-то на щитовидните клетки, за да се скрие от имунната система. Имунната система е достатъчно умна и засича вируса така или иначе и атакува вируса както и щитовидните клетки, в които той се крие.

Пет инфекции, свързвани с автоимунно заболяване на щитовидната жлеза

Херпес

Цялото семейство на херпесите се счита, че е свързано със автоимунните заболявания, но вирусите на херпес симплекс тип 1 и тип 2 (онези, които причиняват херпеси в устата и на половите органи) са много подробно проучени по отношение на автоимунитета. Както и останалите вируси в семейство херпесови, след инфектирането, симплекс вирусите остават в тялото през целия живот. Те не винаги са активни, но когато са, теорията е, че те могат да задействат автоимунен отговор в щитовидната жлеза посредством способността си да се прикриват или чрез неволно активиране. Стресът може наистина да задейства преобразуването на вирусите от латентни в активни в отговор, защото стрес хормоните потискат имунната система, а вирусите са се развили така, че да активират отговор спрямо тях.

Епщайн-Бар

Епщайн-Бар е вирус, който причинява мононуклеоза и е част от семейството на херпесите. Дори и да не са ви занасяли в училище, че сте пипнали „болестта на целуването”, много е вероятно да сте инфектирани с нея, след като 95% от възрастните в САЩ се заразяват с това заболяване преди да навършат 40 години, и то може да съществува без каквито и да било симптоми. Епщайн-Бар се свързва, както с Хашимото, така и с Грейвс (аз имах моно в тийнейджърска възраст и това наред с начина ми на хранене, излагането ми на токсини и стреса вероятно допринесе за развиването на болестта на Гейвс). Този вирус се свързва и с други автоимунни заболявания, най-вече с множествена склероза, лупус, както и със синдрома на хроничната умора, фибромиалгия и Сьогрен.

Yersinia enterocolitica

Yersinia enterocolitica е бактерия, която обикновено се предава с недосварено свинско, заразени вода, месо или мляко и причинява симптоми, сходни на натравяне с храна. Повечето хора преодоляват инфекциите от Yersinia сами, но в някои случаи бактерията се заселва в лигавицата на стомаха и червата и продължава да се размножава. Аминокиселинната последователност на Yersinia е толкова сходна с тази на щитовидните рецептори, че антителата противодействащи й нападат и щитовидната жлеза, поради феномена молекулярна мимикрия. Измервайки антителата за Yersinia в телата на пациенти с щитовидно заболяване, учените свързаха бактерията, както с Хашимото, така и с Грейвс.

Хепатит С

Хепатит С е вирус, който атакува черния дроб и засяга близо три милиона американци, много от които не знаят, че са инфектирани, защото 70-80% от хората с хепатит С нямат никакви симптоми. Изследвания доказват по-висока заболеваемост от автоимунно заболяване на щитовидната жлеза при пациенти с хронично нелекуван хепатит С, което показва, че активната форма на вируса може да причини автоимунна реакция в щитовидната жлеза. За жалост, случаите са по-чести също така при пациенти с хепатит С, които са били подложени на лечение, защото основното лечение за хепатит С е вид интерферон (интерфероните са противовирусни и имунни регулатори), за който изследванията доказват, че е фактор от околната среда, задействащ автоимунно заболяване на щитовидната жлеза.

Още по темата: Естествени лекове дават надежда за успешното лечение на хепатит С

Хеликобактер пилори

Helicobacter pylori или H. pylori е бактерия, която причинява язви като атакува стомашната лигавица, позволявайки на стомашната киселина да прониква в нея и да разяжда лигавицата на стомаха и червата. Подобно на много от другите инфекции в този списък, H. pylori се среща много често, но повечето хора са асимптоматични и изобщо не разбират, че са заразени. В изследване, сравняващо честотата на заразяване с H. pylori сред групи пациенти с автоимунно и щитовидно заболяване, 86% от пациентите с автоимунно щитовидно заболяване са дали положителни проби за H. pylori, в сравнение с 40% от пациентите с неавтоимунно щитовидно заболяване.

Още по темата: Естествени лекове при инфекция с Хеликобактер пилори

Как да лекувате инфекциите си, за да предотвратите автоимунно заболяване

Първата стъпка да се предпазим от тези инфекции да не задейства автоимунно щитовидно заболяване е да познаваме на какви рискови фактори сме изложени, така че, ако подозирате, че имате някоя от изброените по-горе инфекции, трябва да се изследвате. Херпес, Епщайн-Бар и хепатит С могат да се открият с кръвни тестове в обикновена лаборатория, Yersinia се открива с изследване на изпражненията, а H. pylori се открива с тестове на дъха, изпражненията или кръвта (макар че кръвният тест ще ви покаже само дали сте имали H. Pylori, а не дали бактерията е все още.

Ако тестовете ви са положителни за която и да било от инфекциите, ще трябва да лекувате бактериална или вирусна инфекция като укрепвате в същото време имунната си система.

Лечение на вирусни инфекции

Ако имате някоя от вирусните инфекции, свързвани с щитовидно заболяване (херпес, Епщайн-Бар или хепатит С), препоръчвам да я лекувате с кокосово масло и хуминова киселина. Кокосовото масло съдържа много средно-верижно мастни киселини и доказано действа като естествено противовирусно средство като обвива инфектираните клетки и разрушава клетъчните им стени. Хуминовата киселина е много полезна при латентни инфекции, защото след като вирусът се активира отново, тя препятства новосъздадените вируси да влизат в клетките и да се възпроизвеждат, като с времето намалява вирусното натоварване в тялото.

Прочетете още: Кокосовото масло е незаменимо за здравето на щитовидната жлеза

Лечение на бактериални инфекции

Бактериалните инфекции в списъка (Yersinia и H. Pylori) трябва да се лекуват с антибиотици – просто помнете да подсилите стомаха и червата докато ги пиете, така че да поддържате здравословно равновесие на стомашната флората!

Можете допълнително да подсилвате имунната си система като поддържате адекватни нива на витамин D в тялото си. Витамин D действа като предпазва, както от инфекциозни, така и от автоимунни заболявания. (Прочетете още по темата: Как витамин D побеждава болестите).

 

Ейми Майърс

Източници:

http://www.amymyersmd.com/2015/08/the-infection-thyroid-connection/

http://www.amymyersmd.com/2015/07/the-gluten-gut-and-thyroid-connection/

Снимка: plus.google.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *