Домашен тест разкрива опасния недостиг на цинк

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

zink-defficiency

Знаехте ли, че цинк има във всяка клетка в тялото ви? И тялото ви не позволява хабенето и на частица от него. То използва цинка, за да отблъсква бактериите и вирусите, да прави протеин и ДНК, за заздравяването на раните и за множество още неща.

Така че не е изненадващо, че ниските нива на цинк водят до не така добро здраве. Всъщност, ниските нива на цинк ви поставят в риск от дълъг списък сериозни заболявания: болестта на Алцхаймер, тревожност, депресия, диабет, дегенерация на макулата, пневмония и дори рак.

А в зависимост от храната, начина на живот, възрастта или здравословните проблеми, може да не си набавяте достатъчно от този особено важен минерал.

Ако сте веган или ядете сурови храни, например, може да имате недостиг на цинк. Това е така, защото много от цинка в храната се съдържа в месото или животинските продукти — но и защото голямото количество фитинова киселина в зърнените и бобови растения се свързва с цинка и препятства правилното му усвояване от тялото.

Но има и много други групи в риск от недостиг на цинк, като:

 • Хората над 65-годишна възраст и по-възрастни
 • Бременните и кърмачките
 • Хората с анорексия
 • Хората с непрекъсната диария
 • Хората с възпалителни заболявания на червата като болест на Крон и улцерозен колит
 • Хората със сърповидно-клетъчна анемия
 • Хората с хронично бъбречно заболяване
 • Алкохолиците
 • Хората, пиещи някои лекарства (като антибиотиците тетрациклин и квинолон, бисфосфонати, пенициламин, диетулентриамин, пентаацетат, натриев валпроат против конвулсии и диуретиците).

Вероятно вие не страдате от силен недостиг на цинк. Той е изключително рядко срещан и обикновено е генетично предопределен. Но леките недостици на цинк засягат повече от 2 милиарда души в света. Някои от симптомите на лек недостиг на цинк включват:

 • Чести инфекции
 • Отслабване
 • Емоционална нестабилност
 • Дерматит
 • Падане на косата
 • Влошен вкус
 • Нощна слепота
 • Лош апетит
 • Бавно зарастване на раните

Ако имате един или повече от тези симптоми или попадате в някоя от групите в най-голям риск от недостиг на цинк, може да ви се прииска да проверите нивата си на цинк малко повече. За щастите, има лесен и евтин тест, който може да ви помогне да откриете дали имате недостиг на цинк… и той дори не включва посещение при лекаря.

Трябва ви само бутилка течен цинков сулфат, която можете да закупите от местния магазин за здравословни храни или онлайн. След като се сдобиете с цинков сулфат, вземете една чаена лъжица от него и задръжте течността в устата си 10 секунди. Предупреждаваме ви, че цинкът има много неприятен вкус… освен, разбира се, ако не сте с изключително голям недостиг на цинк. Ако недостигът ви е наистина е сериозен, вие може да не усетите никакъв вкус…

Ето как да интерпретирате резултатите от теста:

 • Ако имате изключително голям недостиг на цинк, погълнатият от вас цинков сулфат за вас ще има вкус на вода.
 • Ако имате умерен недостиг на цинк, цинковият сулфат първоначално няма да има никакъв вкус, но постепенно ще добие метален или сух вкус.
 • Ако усетите неприятен вкус веднага, но този вкус стане много по-неприятен в рамките на 10 секунди, то тогава вие имате лек недостиг на цинк.
 • Ако лъжицата цинк има лош вкус от самото начало и повече не се влоши след 10 секунди, тогава вероятно вие имате здравословни нива на цинк в тялото си.

Трябва да отбележим, че този тест не е „единстеният и най-категоричен” показател за недостиг на цинк. Има и други здравословни причини да не можете да усетите вкуса на цинковия сулфат. Но ако не го усещате, ще знаете, че е време да отидете на добър лекар или диетолог, за да уточните какви точно са нивата ви на цинк. И непременно се старайте да си набавяте достатъчно цинк с храната или под формата на хранителна добавка — между 15 и 40 мг на ден всеки ден.

И да не забравяме тази приятна рецепта:

Секси мюсли с много цинк

Още за цинка

Цинкът е незаменим с възрастта, пет важни причини

Разпалете любовния си живот, 3 еротични ястия

Тези 5 хранителни вещества са задължителни при операция

Тиквени семки продавам, тиквени семки за здраве

Избегнете ада на хремата с този доказан естествен лек

 

Източник:

http://easyhealthoptions.com/taste-test-reveals-zinc-deficiency/

Снимка: plus.google.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *