Цинкът е незаменим с възрастта, пет важни причини

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

zinc_1284034879_0738.430x323

Четиридесет процента от по-възрастните хора в САЩ страдат от недостиг на цинк.

Това не е изненадващо… С остаряването способността на човек да усвоява цинк намалява. Това означава, че колкото повече остарява човек, толкова повече се нуждае от този минерал. И може да му се наложи да промени малко навиците си, за да си набавя достатъчно. Но си струва усилията. Цинкът е силна подкрепа за имунната система. И това е само началото.

Ето пет жизненоважни причини да си набавяме повече цинк с напредването на възрастта:

1. Предпазва здравето на простатата:

Пренебрегването на признаците за уголемена простата (доброкачествена простатна хиперплазия) може да доведе до проблеми с бъбреците и пикочния мехур—да не споменаваме рака на простатата. Дори по-малко сериозните проблеми—като честото и болезнено уриниране—могат да са сериозно неудобство. Предпазвайте простатата си сега, за да избегнете проблеми по-късно. А цинкът е чудесно начало. Недостигът му може да причини увреждане на ДНК-то на простатните клетки. Но високите нива на цинк могат да стимулират клетъчната смърт на клетките при доброкачествена простатна хиперплазия. Това спомага за свиването на простатната жлеза до нормален размер, което помага за облекчаването и дори за предотвратяването на симптомите на доброкачествената простатна хиперплазия.

2. Запазва слуха:

Изследванията показват, че противовъзпалителните и антиоксидантни свойства на цинка могат да помогнат в препятстването на загубата на слуха. По-високите нива цинк могат да спомогнат за подобряването на качеството на слуха при хора с внезапна загуба на слуха. Друго изследване откри, че пиенето на по 50 мг на ден в продължение на осем седмици намалява звънтенето или бученето в ушите. Този лек може би е нещото, което ще помогне на вас или на ваш близък: Той действа в 82% от случаите.

3. Повишава тестостерона:

След навършване на 30 години, нивата на тестостерон (Т) могат да започнат да падат с около един процент на година. Когато сте на 60 и няколко години нивата ви може да са вече с повече от 30% по-ниски. Но приемането на достатъчно цинк може да ви помогне да се предпазите от загуба на тестостерон. Изследване откри, че ограничаването на цинка в храната на здрави млади мъже снижава нормалните им нива на тестостерон с почти 30%. Същото изследване показва, че по-възрастните мъже, пиещи хранителна добавка могат да повишат количеството на тестостерон в кръвта си с 50%. И то без каквито и да било промени в обичайните им хранителен режим, физическа активност и начин на живот.

4. Изгражда по-силни кости при жените:

Не само мъжете извличат ползи от пиенето на цинк. Жените може би се нуждаят от този минерал дори повече от тях. Цинкът спомага за предпазване от костни заболявания. Жените с остеопороза обикновено имат по-ниски нива на цинк.8 Изследване откри, че жените в менопауза, които взимат хранителна добавка забавят загубата на костна маса с 66%. И което е дори още по-впечатляващо е онова което се случва когато те добавят цинк към хранителните добавки с калций, манган и мед. Това помага на тези жени да повишават минералната плътност на костите си с 28% в рамките на две години.

5. Предпазва от сърдечни заболявания:

Изследване откри, че ниските нива на цинк могат да повишат риска от сърдечно събитие с почти 40% при хора с диабет тип 2. Дори и да извадим диабета от картината, цинкът все още продължава да поддържа здравето на сърцето. Той помага в регулирането на пулса и функционирането на сърцето. Лишавайки сърцето си от цинк може да ви постави в риск от сърдечно заболяване—или от нещп по-лошо.

Набавянето на достатъчно от този важен минерал може да предостави огромни ползи за цялостното ви здраве—особено с минаването на годините. Най-добрият начин да си набавяте цинк е с храната. Стридите съдържат огромни дози. Можете да си го набавяте и с яденето на говеждо от хранени на паша животни, спанак, аспержи, тиквени семки и гъбите шийтаке. Освен това е добре да си намерите качествена извличана от хранителни източници хранителна добавка от магазините за здравословни храни и онлайн.

 

Източник:

http://institutefornaturalhealing.com/2014/04/five-vital-reasons-to-get-more-zinc-as-you-age/

Снимка: nuga.mybb.ru

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Преди да предприемате каквито и да било промени в хранителните добавки, които взимате, първо се консултирайте с личния си лекар или със специалист.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

2 thoughts on “Цинкът е незаменим с възрастта, пет важни причини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *