Моринга чудодейно подмладява и предпазва от рак

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Moringa-tree-445x310

Знаехте ли… че суперхраната, позната като моринга съдържа няколко хиляди пъти повече от мощното противодействащо на стареенето хранително вещество зеатин от всички останали познати растения—и че тя също така съдържа 2 съединения, които предпазват от рак и спират растежа на туморите?

Моринга е род дървета, характерни за южната част на Индия и Северна Африка. Това е ниско, крехко, широколистно и многогодишно дърво, достигащо до височина от девет метра. Някога растящо само в Индия, Африка и Хималаите, днес то се отглежда и в Централна и Южна Америка, Шри Ланка, Малайзия и Филипините.

Листата, цветовете, кората, дървесината и корените на дървото моринга се използват в целия свят за голямо разнообразие от лечебни, фармакологични и хранителни цели. Но в последните години бе доказано, че именно листата от сорта моринга олейфера са изключително полезни за човешкото здраве.

В сравнение с други зелени суперхрани като спирулина, пшенична трева и хлорела, моринга олейфера бе относително непозната до скоро, когато през последните няколко години се появиха съобщения в традиционните научни списания, описващи нейните лечебни и хранителни свойства.

Подмладяващото клетките и предпазващото от рак „дърво чудо”

Моринга, която много култури наричат още „дървото чудо”, съдържа повече от 90 основни хранителни вещества. Практикуващите народна медицина и анекдотични сведения посочват огромната полезност на моринга в смаляването на туморите и забавянето на растежа им.

Изследвания показват, че 2 съединения, съдържащи се в моринга имат полезни за здравето свойства, които водят до драматично смаляване на кожните тумори и дори спират появата на тумори при лабораторни мишки, развъждани, за да са податливи на тумори. Заради тези ползи за здравето на моринга тя си спечели репутацията на предотвратяващо рака растение.

През последните 40 години Световната здравна организация (СЗО) изучава и използва растението моринга като евтина, подобряваща здравето храна в страните от третия свят, където се ширят недохранване и глад.

Природната аюрведическа медицина в Индия използва листата от моринга за предпазване и лечение на повече от 300 заболявания. Листата съдържат пълноценни протеини, които рядко се откриват в растителния свят.

Това би следвало да е добра новина за вегетарианците, както и за хората, опитващи се да ограничат консумацията си на месо и млечни продукти—без да нарушат приема си на протеини.

Доклад на Бюрото за растителна промишленост посочва, че във всеки грам листа от моринга се съдържат: два пъти повече протеини, отколкото в 240 мл прясно мляко (и 4 пъти повече калций); витамин C колкото в 7 портокала; съдържание на калий колкото в 3 банана; 3 пъти повече желязо отколкото в спанака; и 4 пъти повече витамин А отколкото в морковите.

Листата на моринга и зеатина

Листата на дървото моринга съдържат богата комбинация от хранителни вещества, аминокиселини, антиоксиданти, както и противовъзпалителни и антибиотични свойства, за които може да се напише цяла книга. Но може би най-очарователното откритие за листата на морингата е, че те са богати на зеатин.

Зеатинът е член на семейството на растителните протеини, познати като цитокини. Цитокините задействат деленето и растежа на клетките и забавят клетъчното стареене. Изследване, публикувано в Rejuvenation Research показва неоспоримото, запазващо младостта действие на зеатина върху стареенето на кожата.

Зеатинът от скоро е все по-търсен заради мощните му противодействащи на стареенето свойства. Той предпазва клетките от увреждане от свободните радикали, защитава здравите клетки от въздействието на стреса, помага на тялото да замества мъртвите клетки по-бързо и укрепва живите клетки… като по този начин забавя процеса на стареене.

Няма друго растение, което да съдържа такова изобилие на зеатин каквото съдържа растението моринга. Всъщност, ползите за здравето от моринга се дължат на няколкото хиляди пъти повече зеатин, отколкото в което и да било друго известно растение.

(Очаквайте още статии за мощните суперхрани, които можете да използвате, за да се сдобиете с непобедимо здраве. ЗВД)

Даника Колинс

Източник:

http://undergroundhealthreporter.com/moringa-health-benefits/#axzz3F8tNUq7A

Снимка: blog.ledbury.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *