Пет причини да използваме повече оцет

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

vinegars_63gVp

Ние вече сме писали за това как ябълковият оцет ни помага да изглеждаме и да се чувстваме по-млади. Но той не е за всеки. На някои хора той не им понася. Добрата новина е, че другите видове оцет предлагат същите—а може би дори и още по-впечатляващи—ползи. Това е така, защото повечето оцети са богати на естествени киселини, които спомагат укрепването на здравето…

Като започнем с борбата с рака и стигнем до по-добрите тренировки във фитнес залата… ето пет причини да започнем да използваме повече оцет:

1. Убива микробите:

Изследване откри, че накисването на марулята в оризов оцет спомага за убиването на  E. coli. Изследователите в друго изследване откриха, че оставянето на морковите в оцет за един час спомага за елиминирането на салмонелата. Добавянето на лимонов сок в сместа скъсява това време наполовина. Органичните киселини в оцета също така спомагат за убиването на вредните микроби в тялото. Ето защо зад яденето на ферментирали храни се крие много повече от просто приятен вкус. Това е древна лечебна практика в различни краища на света.

2. Бори се с рака:

Изглежда като много лесно решение… Но изследванията доказват антиоксидантната сила на различните японски оцети. Те включват оцетите на база червено и бяло вино, персимон (японското дърво Diospyros kaki), и различни сортове сливи. Тези оцети могат да спомогнат за избягването на оксидативния стрес, който може да доведе до рак. Но Куросу е по-силен, както от винените, така и от ябълковите оцети. Това е традиционен вид оризов оцет. Изследванията показват, че той може да помогне за предпазването от рак на белите дробове, гърдата, пикочния мехур и простатата. Японско изследване разкри, че добавянето на оцета Куросу към питейната вода в продължение на 35 седмици спомага битката с канцерогенезата в дебелото черво при мишки.

3. Контролира кръвната захар:

Италиански изследователи в Университета на Милано откриха, че яденето на оцет с хляб снижава глюкозата в кръвта с 31%. Не забравяйте, че хлябът кара нивата на кръвната захар рязко да се покачват. Добавянето на оцет към по-здравословните храни може да е дори още по-ефикасно. Оцетната киселина в оцета може да повиши количеството усвоявана от мускулната тъкан глюкоза. Това означава по-малко глюкоза в кръвта. И дори още по-нисък риск от диабет.

4. Предпазва от сърдечни заболявания:

Знаете, че яденето на богати на антиоксиданти храни помага за снижаването на възпалението. Това може да направи изправянето ви пред сърдечно заболяване по-малко вероятно. Но приемането на повече оцет с храната може да е най-лесният начин да поддържате сърцето си здраво. Изследванията показват, че добавянето на оцетна киселина към храните, които ядете може да спомогне за снижаването на триглицеридите и на нивата на холестерола. То може също така да намали количеството тлъстини в черния ви дроб. Оцетът също така спомага за поддържането на кръвното ви в нормални граници. Дори балсамовият оцет съдържа меланоидини, които могат да ви помогнат да поддържате кръвното си налягане стабилно.

5. Лекува наранявания:

Антимикробните свойства на оцетната киселина надхвърлят прочистването на храната. Можете да я използвате за спомагане на лечението на изгаряния и на други повърхностни рани. Тя дори спомага ускореното възстановяването на тъканите при плъхове. Но има и друга тъкан, от която можете би се интересувате: мускулната. Изследванията показват, че оцетната киселина може да спомогне за ускореното възстановяване на мускулите след умерени физически упражнения. Тя е спомогнала за намаляването на ставните болки в групата, вземала хранителна добавка във въпросното изследване. Включването на оцет в храната може да ви помогне като ви поддържа активни във времето.

Добрата новина е, че има много оцети, от които да избирате. И повечето от тях предлагат големи ползи за здравето. Просто се уверете, че използвате нефилтрирани органични оцети и сами си приготвяйте дресинг за салатите. И помнете: По-малкото е повече. Твърде многото оцет след време може да увреди зъбите ви. Така че непременно мийте или изплаквайте зъбите си след консумацията на оцет.

 

Източник:

http://institutefornaturalhealing.com/2014/08/five-reasons-to-use-more-vinegar/

Снимка: plus.google.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *