Факт или мит: Зрелите банани борят рака

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

bananabread1

Това е ФАКТ.

Вие от хората, които предпочитат да оставят бананите да презреят докато по кората им се появят кафяви петна преди да ги ядат ли сте? Вероятно са ви казвали, че колкото по-зрели за бананите, толкова по-малко са хранителните вещества в тях? Е, сега вече имате аргументирано опровержение за скептиците. Истината е, че колкото по-узрял е бананът, толкова по-добри противоракови свойства има той! Японски учени доказаха, че зрелите банани се борят с рака.

Тъмните петна върху зрелите жълти банани произвеждат вещество, наречено тумор некрозен фактор (TNF), което унищожава раковите тумори. Докато бананите продължават да зреят, техните антиоксидантни нива се покачват, подсилвайки имунната ви система и повишавайки белите ви кръвни телца! Всъщност, зрелите банани са осем пъти по-ефикасни от техните зелени братя що се отнася до повишаването на способността на белите кръвни телца да преборват рака.

Спрете туморите на мига

Тумор некрозният фактор (TNF) е цитокин, който спомага в комуникацията между клетките при имунните отговори и насочва движението на клетките към възпалени и инфектирани места. Той спира растежа и разпространението на туморните клетки и задейства апоптозата (клетъчната смърт). Учените посочват, че TNF, съдържащ се в зрелите банани е толкова ефикасен, колкото е противораковото вещество лентинан, имуностимулант, инжектиран венозно за стимулиране производството на бели кръвни клетки. Един зрял банан може би е нещото от което се нуждаете, за да държите онколозите далеч от себе си!

bananas green yellow

Жълти срещу зелени

Както жълтите, така и зелените банани са с високо съдържание на фибри, калий, витамин В6 и витамин С. Независимо от цвета си, бананите подхранват гастроинтестиналния тракт и улесняват храносмилането. Зелените банани, обаче, наистина имат преимуществото, че съдържат по-малко захар. Когато бананите узреят добре, скорбялата в тях се състои основно от прости, лесно-разграждащи се захари, които вдигат нивата на кръвната захар. Хората с инсулинова резистентност или диабет трябва да внимават относно приема си на банани. С повишаването на противораковите свойства на зрелите банани, профилът на техните микроелементи (съдържащите се в тях витамини и минерали) наистина поема рязко надолу. Решението? Заредете купата си за плодове, както с напълно зрели, така и със зелени на цвят банани.

Насладата от зрелите банани

За да извлечете максимална полза, изяждайте бананите когато са в пиковата си фаза на зреене преди да станат напълно кафяви. За предотвратяване на по-нататъшния спад на витамините и минералите, дръжте бананите в хладилника. Ако бананът и малко попрезрял и сладък, за да е приятен за ядене, смесете го в смути с други плодове или го изпечете като част от декадентското лакомство бананов хляб.

Даника Колинс

Източник: Fact or Myth: Do Ripe Bananas Fight Cancer?

http://undergroundhealthreporter.com/15211#axzz2tUfHSDYK

Снимка: www.joepastry.comspicemsia.blogspot.com

Прочетете още за бананите:

Неузрял плод унищожава рака

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *