Subway маха обущарския химикал от хляба си

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Subway

Веригата за сандвичи Subway рекламира себе си като „безспорен лидер” в предоставяне то на клиентите на по-здравословни възможности за хранене. Много хора са напълно убедени, че сандвичите на Subway са всъщност по-полезни от пържените картофи и другите бързи храни.

Но не се заблуждавайте… макар че Subway обявява себе си за доставчик на пресни хляб, зеленчуци, меса и сирена, всъщност, те са си бърза храна пар екселанс – с всичко, което това влече след себе си.

Химикали, изкуствени съставки, царевичен сироп… всички тези са често срещани в сандвичите на Subway, така че не трябва да е изненада за никого, че хлябът им е също така химически пипнат.

Subway биха искали да мислите, че техният хляб е прясно изпечен, точно както баба ви би го направила, но аз съм напълно сигурен, че баба ви не е добавяла азодикарбонамид към хляба, който е правела, както го прави Subway.

Subway съобщава за плана си да премахне азодикарбонамида от хляба

По-рано този месец Вани Хари, блогър, по-известна под псевдонима Food Babe, стартира петиция за премахването на азодикарбонамида от хляба за сандвичите на веригата Subway. Това стана след като тя направи поредица от опити да достигне до Subway от юни 2012 година насам в разследването си за това защо те използват този потенциално опасен химикал в храната която предлагат.

Към днешна дата петицията е събрала повече от 78000 подписа, а сайтовете на Subway в социалните медии бяха затрупани с коментари, подтикващи компанията да се държи по по-приемлив начин… или поне да има по-приемливи съставки в хрната, която предлага.

В САЩ Subway използва азодикарбонамид в редица от хлябовете си (включително в 9-Grain Wheat, Italian White, Roasted Garlic, Sourdough, и в други) – но компанията не използва химикала в продуктите си, продавани на други места като Обединеното кралство, Европейския съюз и Австралия.

По стечение на обстоятелствата, според Subway, която каза, че действието им не е продиктувано от петицията на Food Babe, Subway излезе с изявление, в което се казва, че те са в процес на премахване на азодикарбонамида от хляб си, продаван в магазини в САЩ, промяна, която те казват, че ще бъде направена „скоро”.

Азодикарбонамидът потенциално свързан с рак и респираторни проблеми

И така, на какво се дължи цялата врява около азодикарбонамида? Азодикарбонамид се използва като набухвател на тестото не само от Subway, но също и от други фаст-фуд вериги като McDonald’s, Arby’s и Starbucks. Макар че е одобрен от Американската агенция за храните и лекарствата (FDA), той е забранен за употреба в тестото в Европейския съюз и Австралия.

Азодикарбонамидът не се използва само в печивата, продавани на пазара, той се използва и в постелки за йога, каучук за обувки и в други материали като синтетичната кожа и пластмасови изделия. Безпокойството идва от това, че този химикал може да причини хронични заболявания, включително рак и може би астма и алергии. Както се съобщава от Центъра за наука в интерес на обществото – Center for Science in the Public Interest (CSPI):

„Два подозрителни химикала се образуват при печенето на хляб с азодикарбамид. Един от продуктите на разпадане е семикарбазидът, който причинява различни видове рак – на белите дробове и на кръвоносните съдове при мишки, но представлява незначителен риск за хората.

Другият вторичен продукт, уретан е доказан канцероген. При използването на азодикарбонамид на максималното позволено за него ниво, той води до леко повишени нива на уретан в хляба, който представлява малък риск за хората. Имайки предвид факта, че много хлябове не съдържат азодикарбонамид и че неговата употреба леко повишава излагането на канцероген, това едва ли е химикал, който ни е необходим в храната”.

В храните на Subway има обаче и други химикали

Всеки път когато потенциално опасен химикал бива премахнат от често употребявана храна, това е напредък. Но не забравяйте, че азодикарбонамидът е само една от будещите притеснение съставки, използвани в сандвичите Subway. Като начало, самите сандвичи са направени с употребата на обработени меса.

Обработените меса биват консервирани посредством опушване, консервиране или осоляване или като към тях се добавят химически консерванти и тези меса са бекон, шунка, пастърма, салами, пеперони и други. Най-вече проблеми създават нитратите, които се добавят към тези меса като консерванти, оцветители и овкусители.

Нитратите, съдържащи се в обработените меса често се преобразуват в нитрозамини, които категорично са свързани с повишен риск от някои видове рак. Месото, варено при висока температура, както се прави с много от обработваните меса може също така да съдържа цели 20 различни вида хетероциклични амини или съкратено HCAs.

Тези субстанции също се свързват с причиняването на рак. Освен обработените меса, обаче, има и втрещяващ списък от химикали, добавяни дори в на пръв поглед обикновените храни. Ето няколко примера за това какво всъщност съдържат храните, предлагани в Subway (следва само частично изброяване на съставки):

  • BMT Meats (геноазки салами, пеперони и шунка): царевичен сироп, консерванти (включително полисорбат 80), добавена свинска мазнина,  карамелен оцветител, модифицирана хранителна скорбяла, вкус на печено на грил, и натриев диацетат (антимикробно вещество)
  • Egg Omelet Patty (пирожки с яйчен омлет): Яйчена смес, направена от изолиран от грах продукт и пропилен гликол, заместител на масло от хидрогенирано соево олио и изкуствени овкусители, TBHQ (химически консервант толкова смъртоносен, че само пет грама могат да ви), и диметилполисилоксан (вещество противодействащо на образуването на пяна)
  • Chicken Breast Strips (парченца пилешки гърди): концентрат от ГМ соев протеин, изкуствени овкусители, фруктоза, динатриев гуанилат и динатриев инозинат (подобрители на вкуса)

Дори кашкавалите, киселите краставички и чушките сиврия съдържат изкуствени оцветители, а някои от хлябовете им като Italian Herbs & Cheese (италиански билки & сирене) и Parmesan/Oregano (пармезан/риган), съдържат изкуствени овкусители. И Subway не прави почти нищо, за да открива постоянни, здравословни източници за месата, които използва, което означава че повечето се доставят от заводите за отглеждане на животните на закрито (CAFOs). Както казва Food Babe:

„На всичкото отгоре, повечето от храните в Subway са от конвенционални източници и вероятно съдържат пестициди, антибиотици и/или хормони на растежа. В разследването си не открих нито една органична съставка или продукт в менюто, което се предлага в повече от 36000 магазина. Дори лимонения сок простига  предварително изтискани и пакетиран и пълен с консерванти”.

Внимавайте: Повечето бързи храни не са истински храни

След като Subway излиза в заглавията за това, че премахва една спорна съставка от сандвичите си, много хора сега ще решат, че тази храна вече е по-здравословна от всякога. Не се лъжете. В повечето от случаите, ако искате истинска храна ще трябва да си я приготвите вкъщи, а няма да я намерите в ресторант за бърза храна. Ако наистина искате да ядете сандвичи от този тип, правете си ги у дома като използвате нарязано на филии печено пуешко месо, авокадо, домат, краставица, зехтин и оцет – или всички съставки които обичате.

И макар да не препоръчвам яденето на хляб, ако го ядете, той трябва да съдържа само четири или пет съставки – а не почти 50-те, съдържащи се в хляба 9-Grain Wheat на  Subway. И накрая, ако яденето на бърза храна ви стане навик, докато Subway обира огромните печалби, то именно вие ще платите цената за това… със здравето си. Както отдавна повтарям, можете да харчите парите си за здравословна храна сега или да ги харчите за сметки за лечението си на по-късен етап от живота си.

Д-р Меркола

Източник: Subway to Remove Shoe Leather Chemical from Their Bread, 19 February 2014

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/02/19/azodicarbonamide-subway-sandwich.aspx?e_cid=20140219Z2_DNL_art_2&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art2&utm_campaign=20140219Z2&et_cid=DM39616&et_rid=431394827

Снимка: www.crunchyroll.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *