7 начина да обичаме стъпалата си повече

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

feet-care

За жалост, повечето от нас приемаме стъпалата си за даденост. Те ни отвеждат от място на място, стоим върху тях и винаги са под напрежение (буквално). А как им се отблагодаряваме? Като ги държим обути в неудобни обувки по цял ден.

Обаче, има няколко чудесни начини най-накрая да дадем на невероятните си стъпала уважението и любовта, която те заслужават. Ето 7 от тях.

1. Правете си сами масаж

Масажът е едно от най-хубавите неща, с които човек може да дари стъпалата си! Седнете на стол или канапе и сложете едното си стъпало върху срещуположното коляно. Като започнете от петите, използвайте палците си да натискате стъпалата отстрани и по табаните движейки ги напред към пръстите.

Приключете в предната част на стъпалото като натискате всеки пръст в основата му отделно и като с показалеца лекичко натискате между пръстите. Когато приключите с това стъпало, масажирайте и другото по същия начин.

За да си намалите усилията си и за по-интензивно отпускане, можете да стъпите върху  тенис топка и да я плъзгате със стъпалата си. Отделете по няколко минути за всяко стъпало, като натискате топката толкова, колкото ви е удобно.

2. Тръгнете боси

Много е важно да позволявате на краката си да дишат и да си почиват от обувките, особено ако носите неудобни обувки или много натоварвате краката си като носите високи токове. Да не говорим за точа, че когато носите обувки и чорапи през цялото време, краката ви са топли и влажни: идеалното място за бактерии и гъбички.

Непременно махайте обувките и чорапите и ходете боси поне за малко всеки ден. Ходенето боси навън също е полезно за заземяването ви, практика на свързването на тялото с енергията на земята през табаните на стъпалата. (Прочетете още за заземяването: Заземяване, ценна част от здравето) Тази практика се свързва с по-добър сън, намаляване на стреса и повече енергия.

Упражнения като йога, пилатес и танцуванете с боси крака също са чудесни!

3. Накисване с морска сол

Имахте дълъг ден все на крак? Накисването на краката с морска сол снижава болката и умората, бори се с инфекциите, отпуска стъпалата И успокоява вас. Добавете по една чаена лъжичка морска сол на всяка чаша вода. За още по-разкошно накисване, добавете няколко капки успокояващи етерични масла като лавандулово или от розмарин.

4. Мийте краката си всеки ден

Ако бързате под душа може лесно да не измиете стъпалата си добре – или изобщо да ги пропуснете. Недейте! Стъпалата са много податливи на инфекции, неприятна миризма и други проблеми. Не е необходимо да ги миете по някакъв изключителен начин, но непременно мийте – и подсушавайте – стъпалата си педантично, особено между пръстите.

5. Изтърквайте мъртвата кожа

Не е необходимо да посещавате спа, за да изтърквате стъпалата си за пълното им  подмладяване. Направете си ексфолиант сами у дома като смесите ¼ ч.ч. органично кокосово масло и ½ ч.ч. морска сол. Захарта също върши работа! Използвайте сместа в края на душа, изтъркайте стъпалата си добре и ги изплакнете.

6. Овлажнявайте стъпалата си  

След душа или преди да си легнете, нанесете естествен овлажнител като кокосово масло или масло от ший върху стъпалата, табаните и всички останали загрубели или сухи места по тялото.

7. Носете удобни обувки

Трябва да е ясно без да го подчертаваме, че е важно да носите обувки, които ви стават добре и са удобни. Твърде тесните обувки причиняват болезнени кокалчета, мазоли, карат ноктите да се врастват и карат стъпалата да се чувстват зле. Твърде големите обувки също причиняват проблеми; краката се хлъзгат и плъзгат в обувките, което причинява мехури, мазоли и натъртени пети.

Някои обувки като тези на високи токчета може да нанесат увреждане дори и когато ви стават чудесно и да не ви причиняват болка. Тези обувки са чудесни за официални случаи, но си набавете удобни, солидни обувки с равни подметки или ниски токчета или маратонки за всеки ден.

Какво правите ви за да са щастливи и здрави стъпалата ви?

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/7-ways-to-give-your-feet-more-love/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N150406

Снимка: www.gunsbase.com

Прочетете още по темата:

6 начина на заземяване

10 лесни домашни лека за напукани пети

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *