Излагането на токсичен мухъл ли е причината за симптомите ви?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

mold-symptoms

Един от многото хора ли сте, които без да знаят живеят или работят в увредени от водата сгради? Знаехте ли, че това може силно да повлияе на здравето ви ? Смята се, че замърсителите на въздуха в затворени помещения, включващи мухъл и микотоксини, може би допринасят за повече от 50% от заболяванията на болните.

Обичайно, лекарите подозираме смога, пушека и другите замърсители на открито за вредни за здравето, но качеството на въздуха на закрито може би представлява дори още по-голям риск за здравето. Много пациенти не знаят, че токсичната среда в дома или на работното им място е причината за техните симптоми.

Излагането на поразени от вода участъци вътре в сградите се свързва с излагане на различни видове мухъл. Най-често срещаните видове мухъл на закрито включват Cladosporium, PenicilliumAlternaria, и AspergillusStachybotrys chartarum (понякога наричан „токсичен черен мухъл”), зеленикаво-черен мухъл, който расте по повърхности с високо целулозно съдържание, като дърво, гипсофазер, гипсокартон, хартия, прах и мъх (от влакна) и обикновено е индикатор, че там има повишена влага в момента или предишно увреждане, нанесено от вода.

Токсичните плесени, скрит фактор за много хронични заболявания

Някои мухъли секретират микотоксини, които могат да се открият в урината, като охратоксин, афлатоксин и трихотецини. Излагането на мухъл и на компонентите на мухъла е добре известно, че причинява възпаление, алергии и астма, оксидативен стрес и имунна дисфункция, както в изследвания с хора, така и в такива с животни. Спорите на мухъла, гъбичните фрагменти и микотоксините могат да се измерват в затворени пространства в мухлясали сгради и в хората, които са изложени на такава среда.

В повечето време ние сме изложени на мухъл като стахиботрис чрез допир на кожата, чрез поглъщане през устата или вдишване. Най-често се споменава излагане на мухъл в повредени от вода домове, училища, офис сгради, болници и хотели. Казва се, че цели 25% от сградите в САЩ са били увредени от вода по някакъв начин. Мухълът има способността да предизвиква различни симптоми като кожни обриви, затруднено дишане, различни видове възпаление, познавателни проблеми, неврологични симптоми и имуносупресия. Най-често срещаните симптоми, свързвани с излагането на мухъл са алергичен ринит и отключване на пристъпи на астма. Посочените по-долу симптоми може да ви се сторят доста подобни на симптомите при автоимунните заболявания.

Как да се излекуваме от лупус в 5 стъпки

Как да разберете дали сте изложени на мухъл или сте в увредена от вода сграда?

Най-основните симптоми, свързани с предизвиквани от мухъла болести:

 1. Умора (включително и хронична) и слабост
 2. Главоболие, чувствителност към светлина
 3. Слаба памет, затруднение в намирането на думи
 4. Затруднение в концентрирането
 5. Сутрешна скованост, болки в ставите
 6. Необичайни усещания по кожата, мравучкане и изтръпналост
 7. Недостиг на въздух, кихане, запушване на синусите или хронична кашлица
 8. Възпаление на мукусните мембрани на устата, носа и гърлото
 9. Резки промени в апетита и телесната температура
 10. Повишена честота на уриниране или повишена жажда
 11. Зачервени очи, замъглено зрение, изпотявания, резки промени в настроението остри болки
 12. Коремна болка, диария, подуване на корема
 13. Болки, дезориентация, метален вкус в устата
 14. Статично електричество
 15. Вертиго, усещане за замаяност

Афлатоксини в храната

Списък, който може да покаже излагане на мухъл или чувствителност към мухъл:

 • Миризмите на мухлясало дразнят ли ви?
 • Работили ли сте или живели в сграда, в която вентилационните отвори или таваните са обезцветени?
 • Забелязвали ли сте увреждане от вода или обезцветяване на други места?
 • Наводняван ли е домът ви?
 • Имали ли сте течове от покрива?
 • Изпитвате ли необичайна неспособност да дишате?
 • Изпитвате ли постоянни инфекции на синусите?
 • Изпитвате ли постоянни инфекции на дихателните пътища и кашлица?
 • Имате ли чести грипоподобни симптоми?
 • Симптомите ви влошават ли се в дъждовните дни?
 • Имате ли чести главоболия?
 • Чувствате ли се уморени и имате ли кожни обриви?

Излагането на и натравянето с мухъл може да причини множество здравословни проблеми. Някои от симптомите всъщност са наистина сериозни. За жалост проблемите с мухъла са често срещани в домовете ни, а банята е класическо място, в което мухълът процъфтява. Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията, мухълът общо взето се среща много често в жилищата и сградите като може да расте навсякъде на закрито стига да има влага.

Но можете да помогнете на тялото си да се възстанови, ако е било изложено на мухъл. Можете също така по естествен начин да премахнете мухъла от дома си, както и да предотвратите появата му първо на първо!

Програма за контролиране на Кандида в пет стъпки

Мухълът може да е черен на цвят, както и зеленикав или сивкаво черен. Той има характерен мирис на плесен, мухлясало и застояло.

Какво представлява мухълът? Мухълът е вид гъбички, които растат на влакна и се възпроизвеждат като формират спори, които не се виждат просто око. Мухълът расте и процъфтява във всеки сезон на закрито и на открито, в мокри, топли и влажни места и се разпространява със скоростта на огъня. Мухълът процъфтява в топли, влажни места, докато спорите на мухъла оцеляват и в студени и сухи места. Спорите се носят във въздуха на закрито и на открито. Щом се приземят върху влажна повърхност, там се появява растеж на мухъл.

Симптомите при излагане на мухъл, особено на черен мухъл, са дори още по-сериозни при сериозно излагане на мухъл дълго време или ако човек има алергия към мухъл. Симптомите могат да включват и гадене, повръщане, както и течене на кръв от носа и белите дробове. Изследвания свързват домашното излагане на мухъл с депресия.

Сериозността на симптомите от излагане на черен мухъл зависи от броя на вдишаните спори и от продължителността на излагането. Мухълът лесно причинява алергични симптоми, и тези симптоми е вероятно да упорстват докато не се освободите от мухъла. Понякога хората не осъзнават, че здравословните проблеми, които те имат са всъщност симптоми, причинени от мухъл. Черният мухъл не е нещо, което можете да игнорирате, защото той само се влошава, колкото по-дълго го игнорирате.

Ако искате да потвърдите наличието на натравяне от мухъл, някои лаборатории предлагат изследвания за наличието на микотоксини в тялото. Лабораториите използва имунологичен тест наречен ELISA за изследване на проби урина за афлатоксини, охратоксин А и трихотецини.

Симптомите, причинявани от мухъла са много неприятни, така че няма човек, който да иска да си има работа с тях. Но ако все пак ви се налага да се справите с подобно предизвикателство, вижте как да го направите в статията 12 естествени начина за справяне с причиняваните от мухъла симптоми

Източници:

https://www.jillcarnahan.com/2015/02/08/toxic-mold-exposure-cause-symptoms/

https://draxe.com/black-mold-symptoms/

Снимка: Southeastern Filter Services, INC.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *