Афлатоксини в храната

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

5 риска за здравето от този смъртоносен токсин в плесените & 

7те храни, най-заразени с афлатоксини

aflatoxin1

Афлатоксинът ще предизвика големи проблеми през 2013 година.

Ако знаете, че нещо е отровно, вие никога няма да го сложите в устата си, но що се отнася до афлатоксините в храната, онова което не знаете, е именно онова, което ви разболява.

Афлатоксинът е опасен вторичен продукт на плесените по растенията така широко разпространен, че Агенцията за храните и лекарствата (FDA) го класифицира като „неконтролируем замърсител”.

Но тъй като афлатоксинът е свързан с множество основни рискове за здравето, и дори със смърт, вие рядко чувате за него в новините. Реколтата през 2012 година може да промени това завинаги.

Анализаторите на селското стопанство съобщават, че условията на суша и странните метеорологични условия в страната (САЩ) са повишили нивата на афлатоксините в царевицата и ядките до рекордни висини. Тъй като почти 70% от храната на американците днес се основава на царевицата и като вземем предвид любовта на американците към фъстъченото масло, заразената реколта е сериозен проблем.

Точно колко сериозен е проблемът? През 2004 година, афлатоксин в зърното уби 125 души в Кения. Не е трудно да се сетим, че царевицата от реколтата за 2012 година може да доведе до същото положение в Щатите – но защо да чакаме разразяването на смъртоносна епидемия? Предпазете здравето си и научете всичко за рисковете за здравето от афлатоксините в храната, както и от кои храни трябва да се пазите най-много.

      5 основни риска за здравето, причинени от афлатоксини

 Афлатоксините атакува основните системи на тялото. Той уврежда растежа на клетките, храносмилането и имунната система.

За съжаление, лекарите обикновено обвиняват заболяванията, причинени от афлатоксина за мистериозните ви болки и заболявания, вместо директно да определят този токсин като замърсяващ тялото ви първо на първо. Не лекувайте само симптомите – открийте причината и намерете истинска помощ за рисковете за здравето, причинявани от афлатоксина и описани по-долу.

Заплаха за здравето, причинена от афлатоксина #1: Рак

Афлатоксинът в храната може да ви зарази с рак, особено с рак на черния дроб. Според д-р Хулда Кларк, афлатоксина има способността да причинява и насърчава растежа на всички видове рак. Всеки пациент с рак, който тя някога е лекувала бил заразен с афлатоксини, казва тя.

Афлатоксините променят тялото ви на клетъчно ниво и насърчават растежа на раковите клетки. Ако можете да избягвате афлатоксините или да прочистите тялото си от тях, вие намалявате риска си да се разболеете от рак.

Заплаха за здравето, причинена от афлатоксина #2: Отслабена имунна система

Афлатоксинът подтиска имунната ви система. Наред с токсините в околната среда и лекарствата, които отслабват имунната система, афлатоксинът отваря вратата за всяко второ сериозно заболяване и го улеснява да навлезе в тялото ви. Най-лошите виновници? Афлатоксин е в синергична връзка с хепатита и доказано влошава симптомите на ХИВ / СПИН.

Когато сте болни от дълго време, трябва да разплетете нещата, защото не друг, а вие сте болният и никой друг не знае защо не се чувствате добре. Хроничната афлатоксикоза – името, което лекарите използват, когато не искат направо да ви кажат, че вината е в развалена храна – се счита за субклинично разстройство. Това означава, че лекарите не са обучени да я търсят като виновник на болестта на пациентите или обвиняват афлатоксина в храната за хроничната им болка и за здравните им проблеми.

Заплаха за здравето, причинена от афлатоксина #3: Намалява клетъчната ефективност

Клетъчната ефективност направлява тялото добре да обработва протеините, липидите и кислорода. Ключова част от това е митохондриалното дишане, незабележима функция, която въпреки това, когато тялото ви не функционира добре, ви кара да се чувствате сякаш всичкия кислород е изтискан от него. Афлатоксинът снижава митохондриалното дишане , което кара клетките ви да престанат да действат както трябва, поставяйки основата за какво ли не от сърдечносъдови заболявания до недостатъчност на органите.

Друг голям проблем на клетъчно ниво е намаленото преработване на липидите. Това води до затлъстяване на черния дроб, а затлъстелият черен дроб не може да преработва храните, нито да прочиства кръвта ефективно. В резултат на това хората в лапите на остро отравяне с афлатоксин имат жълтеница, цироза и други признаци на чернодробна недостатъчност.

 Заплаха за здравето, причинена от афлатоксина #4: Разстройва храносмилането ви

Афлатоксинът разстройва храносмилателната ви система като блокира способността на тялото да усвоява мазнините и мастно разтворимите витамини. Тук попадат витамините A, D, E, и K. Ако не приемате достатъчно от тези хранителни вещества, след време ще усетите влошено здраве на костите, слабост в мускулите, влошено зрение, развалени зъби и суха кожа.

В момента излагането на афлатоксини ще ви накара да ви се гади, коремни болки и повръщане. Ако изядете огромна порция развалена храна като нищо ще имате припадъци и вътрешен кръвоизлив. Какво ще стане, ако продължите да ядете тази заразена храна? Може да умрете като поне 125те заразени селяни в Кения през 2004 година.

Заплаха за здравето, причинена от афлатоксина #5: Спъва растежа и развитието на мозъка на децата

Децата са особено уязвими по отношение на афлатоксините в храната, тъй като те още растат. Или биха растяли, ако афлатоксините не им пречеха. Дългосрочни изследвания в Африка показват, че децата, изложени на афлатоксини изпитват спиране на растежа и неврологични увреждания.

Това се свързва директно с начина, по който афлатоксинът в храната блокира стомаха ви да не усвоява хранителните вещества и намалява клетъчната ефективност. При децата гладното тяло, останало без енергия, не расте и не изгражда мозъчна тъкан и неврални мрежи. В резултат на това, не само че децата ви ще останат дребни за възрастта си, но също така умът и нервната им система ще е по-малко пъргави.

7 храни с високо съдържание на афлатоксини

Афлатоксинът в храната идва от спорите на плесени, които растат по растенията – но има определени растения, които са много по-податливи на афлатоксин от другите растения. За жалост, тези растения са основни стълбове на американската храна:

  1. Царевицата вероятно е най-често срещания носител на афлатоксини, защото човек не трябва да се притеснява само за царевицата върху кочана – всичко, направено от царевица предизвиква проблем. Тук трябва да включим тестените храни за закуска, чипса, всичко подсладено с царевичен сироп или пържено в царевично олио.
  2. Пшеницата е друг водещ носител на афлатоксини, а непоносимостта към глутен се свързва с алергии към афлатоксина.
  3. Фъстъците и афлатоксинът са синоними за инспекторите по храните, които контролират афлатоксина във фъстъците от 1972 година насам. Суровите ядки са по-опасни от обработените, но трябва да внимавате с всички фъстъчени масла и олия.
  4. Млечните продукти и яйцата често биват пропускани като основни източници на афлатоксин в храната, но животните, хранени със заразена царевица или пшеница предават афлатоксините и на хората, които ги консумират.
  5. Сушените плодове – особено смокините – могат да са пълни със спори на плесени. Проверявайте всеки плод внимателно и намалете риска като махате онези, които са загубили цвета си или са явно поразени от плесен.
  6. Ядките, включително американските орехи, шам-фъстъците и орехите са податливи на заразяване с афлатоксини.
  7. Някои подправки – като черният пипер и лютите чушки – са източници на афлатоксин. Те могат да се инфектират с плесен докато се сушат, пренасят и скалдират.

От този списък афлатоксините в царевицата ще представляват голям проблем през 2013 година. Тъй като такава голяма част от реколтата за 2012 година е заразена с плесени, незаразено зърно се смесва с заразена царевица, за да се снижи общия процент на афлатоксини в зърнените храни, които се продават и да се спази стандарта на  FDA, изискващ 20 части на милиард.

Това смесване е законно, но повишава вероятността силно заразени зърна да се използват в потребителските стоки и зърнените. И разбира се зърнените храни, които са непригодни за човешка консумация често се продават за хранене на животни, при които могат да се използват фуражи със съдържание 10 или дори 20 пъти над допустимото за хората. Именно така ви е в кърпа вързано да се заразите с афлатоксини дори и когато не мислите, че ядете царевица.

Странното е, че вносните храни (в САЩ) е по-малко вероятно да съдържат афлатоксини през следващата година от местните. Европейските стандарти за безопасност на храните ги одобряват при наполовина – НАПОЛОВИНА – от съдържанието, разрешено в американските храни. Но пък, европейските законодатели не се поддават на лобисти в хранителната индустрия ежедневно като нашите служители. Вместо това, те поставят човешкото здраве на първо място и стриктно контролират колко афлатоксин се промъква в хранителната им верига.

от Джеси Каноун

Източник: Jesse Cannone, Aflatoxin in food, 27 November 2012

Снимка: cornupdate1.blogspot.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *