Мушмули и здраве, оригинална стара рецепта

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Entree-moulds

От древни времена мушмулите са хвалени като храна и заради лековитостта им. Има исторически данни, показващи, че плодът се култивира от преди 1000 години преди новата ера в някои страни в Азия и в централен и западен Китай. За родина на мушмулата (Mespilus germanica) се счита Кавказ, като от там дървото е пренесено в цяла Европа. Дори древните траки са знаели за лечебните ползи, предоставяни от мушмулата.

Ценният химически състав на мушмулите

Кафеникавите плодове съдържат полезни елементи – много скорбяла, целулоза, пектинови вещества и органични киселини, основно ябълчена лимонова и винена. Когато плодовете огният при процеса на ферментация се формира и оцетна киселина.

Мушмулите са подходяща храна за диабетици, защото захарите в тези плодове идват от фруктоза и глюкоза. Полезни за здравето са и витамин С, каротин, както и витамините В1 и В2. Мушмулите съдържат и минерали – калий, калций, фосфор, магнезий, желязо и  натрий. Хранителната стойност на мушмулите е равна на средните стойности при различни сортове ябълки и круши.

Всъщност, химическият състав на мушмулите ги приближава до ябълките, защото те съдържат до 6, 7% ябълчена киселина, 10-19% захар, лимонова киселина, витамин C, танини и ароматни субстанции, пектин и прочие фитонциди. Листата на дървото съдържат разнообразие от танини.

Ползи от яденето на мушмули

Можем да изброим редица ползи от яденето на мушмули. Смята се, че те действат на ендокринната и храносмилателна система, което ги прави особено полезни в случаите на снижена функция на тези органи. Мушмулите се препоръчват при заболявания на пикочния мехур, бъбреците и черния дроб.

Както вече споменахме, органичните киселини в мушмулите са най-вече ябълчената,  лимоновата и винената и те имат полезно въздействие върху кръвоносните съдове и нервната система. Ако страдате от стомашно-чревни заболявания, можете да ядете твърди и неузрели още мушмули, защото те съдържат полезните за вас танини, които ще ви помогнат. В контрапункт на зелените, зрелите мушмули определено са подходящо лекарство при възпаление на бъбреците и на уринарния тракт.

Добро кръвоспиращо средство е отварата от листа на мушмула (в количество 1 с.л. на 1 ч.ч. вода). Мушмулите от древни времена са уважавани заради способността им да укрепват и подобряват храносмилането. Освен това, отварата от листа от мушмула помага при настинки и възпалено гърло. При астма и бронхит, прилагайте тинктура (спиртна настойка с мушмули).

Още ползи от мушмулата (M. germanica)

M. germanica се използва от древни времена като хората допълват употребата на дървото през вековете и в различните страни. Мушмулата може да е голям храст или малко дърво със същото име.

Мушмулата е полезно и лечебно растение заради листата, плодовете, кората и дървесината си.

Лечебните свойства на растението се изразяват в лечението на диария, за лечение на абцеси в устата, лекува абцеси в гърлото и стимулира лечението на гърлото като цяло, използва се при затлъстяване и като диуретик, както и за лечение на треска; лекува хемопоетичните органи, вътрешни кръвоизливи, регургитация при холера, укрепва нежната кожа, подсилва нервите, премахва подуването на корема, лекува възпалението на червата, лекува инфекции на дебелото черво, лекува нередовност на менструалния цикъл, лечение на кожна лайшманиоза…

Дървесината на мушмулата се използва за направата на дръжки на ножове и инструменти, както и на диригентски палки.

Източна рецепта

Смесете 5 намачкани плода, 2 с.л. копър и 100 г саке (японска водка, 28 градуса). Оставете да преседи няколко дни, прецедете. Пийте по 100 г по три пъти на ден преди хранене.

Тази настойка прочиства белите дробове от слуз и облекчава дишането. Ако я загреете и я пиете бързо със сламка, това ще ви помогне да се освободите от кашлицата.

Мушмулите в кулинарията

Най-добре е мушмулите да се ядат пресни и в огнило състояние. Но тези капризни есенни плодове са популярни за приготвянето на сладка, мармалади, песто, сосове, сокове. Те често се използват и в торти и сладкиши. Интересно е да споменем, че семената на мушмулите се приготвят като заместител на кафето. Ако имате по-големи количества мушмули, можете да ги изсушите на слънце или да ги консервирате. Ето лесна рецепта на вкусно сладко.

Сладко от мушмули

Продукти: мушмули – огнили – 3 кг, захар – 1 кг, карамфил – няколко зърна, канела – 1 пръчица

Начин: Сварете измитите мушмули в малко вода, за да омекнат още повече и ги прекарайте през сито или гевгир. Махнете семената и кожата и сложете кашата да поври с карамфила и канелата около 5 минути. Добавете захарта и бъркайте докато сладкото се сгъсти. Махнете пръчицата канела и налейте сладкото в затоплени буркани като незабавно ги затваряте.

А сега една оригинална рецепта от средновековието, с която можете приятно да изненадате и най-изисканите си гости

medlar-animalsth

Бонбони от мушмули, рецепта на Тиодор Гарет

(Оригинално название – Сирене от мушмули)

Сложете мушмулите в глинен съд, сложете го на водна баня в съд, пълен с вряща вода и поддържайте варенето на бавен огън. Когато мушмулите омекнат, прекарайте ги през сито и претеглете плода и на всеки половин килограм слагайте по чаша и половина начукана захар и половин ч.л. бахар. Бъркайте сместа в съд на огъня с дървена лъжица докато се сгъсти, като от време на време обирате пяната. Насипете „бонбоните” във формички и ги дръжте на студено. Преди сервиране изваждайте бонбоните от формите върху чиния.

Исторически бележки

Тази рецепта произхожда от рецепти от късното средновековие за овкусени пестили от дюли и зимни круши с подправки. Други плодови пестили от това интересно семейство са котоняк и гидани, някога обичайно правени в Англия, но днес почти забравени. Колекциите с рецепти от седемнайсти век показват, че тези пестили тогава са били правени от различни плодове като  ябълки, кайсии и череши.

Източници:

http://cook13.com/n7-32165-Medlar

http://orange.ertk.info/medlar/loquat/medlar_application.html

http://www.historicfood.com/medlar%20cheese%20recipe.htm

Снимки: www.historicfood.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *