Кажете сбогом на алергиите!

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Пролет, есен – сезонните алергии засягат много хора. Но ето че има лесен начин за спасение като ударението е върху превенцията.

folic acid

Когато страдате от алергии, имунната ви система погрешно приема обикновените субстанции, като частиците полен или прах, за опасни външни нашественици. Мастоцитите са клетки в различни тъкани като съединителната, кръвоносните съдове и в нервите, които съдържат много гранули  хистамин и хепарин. Те реагират на ‘нашествениците’ прекалено бурно като освобождават хистамини и други субстанции, които задействат порой от възпалителни съединения и слуз. Резултатът е възпаление на кръвоносните съдове, водещо до така до болка познатите ни кихане, запушване на носа, постназални секреция и сърбеж, сълзене на очите.

Повечето лекове предлагат единствено временно облекчение на тези симптоми. Но сега изследователите от Джонс Хопкинс откриха, че значителните нива на обикновен В витамин могат направо да спрат алергичните реакции преди те още да са започнали.

Изследователите преглеждат медицинските картони на повече от 8000 души на възраст от 2 до 85 години и проследяват ефекта, който нивата на фолиевата киселина имат както върху респираторната функция на пациентите, така и върху алергичните им симптоми. Те проследяват и нивата на имуноглобин Е – IgE – антителата на участниците. IgE е маркер на имунната система, който се повишава в отговор на даден алерген. Учените откриват, че хората с по-високи нива на фолиева киселина в кръвта имат по-малко IgE антитела. А това означава по-малко алергии, по-малко хрипове и по-малка вероятност от астма.

Екипът от Джонс Хопкинс откри също, че:

хората с най-ниските нива на фолиева киселина са с 40 процента по-висок риск от хващането на хрипове от хората с най-високите нива фолиева киселина;

хората с най-ниските нива също така са с 30 процента по-висок риск от повишени IgE антитела;

онези с най-ниските нива фолиева киселина имат 31 процента по-висок риск да развият алергични симптоми; и

онези с най-ниските нива имат 16 процента по-висок риск да развият астма.

Разбира се, фолиевата киселина не лекува всички сезонни алергии. Приемете я за челен отряд, който подсилва имунната ви система срещу често срещаните алергии.

Тя също така не предоставя облекчение бързо. Използването на фолиевата киселина (вида фолиева киселина, съдържащ се в хранителните добавки) е дългосрочна стратегия. Това означава, че сега е идеалният момент да започнете да подсилвате имунната си система с хранителни добавки с фолиева киселина и с богати на фолиева киселина храни.

Хранителни източници на фолиева киселина

Леща, лющени соеви ядки, бобови растения, броколи, аспержи, портокалов сок, тъмно зелени листни зеленчуци, пълнозърнест хляб и тофу всичките са богати източници на фолиева киселина. Но също е важно да взимате това хранително вещество и под формата на хранителна добавка. Защо се нуждаете и от двете форми?  Естествената фолиева киселина в храните е в по-малки количества от необходимите за тялото в сравнение със синтетичната фолиева киселина, съдържаща се в хранителните добавки.

За да извлечете най-много подсилващи имунитета ползи е разумно да започнете да взимато по 800 мкг фолиева киселина дневно. Само не взимайте повече от 1000 мкг на ден, защото това може да нанесе увреждане на нервите при хора, които нямат достатъчно витамин В12 в организма си. Това се отнася за веганите (хората, които не ядат месо, яйца или млечни продукти), както и за всички на възраст над 50 години.

Като допълнителен бонус, добавена към хранителния ви режим, фолиевата киселина е полезна и за здравето на сърцето. Изследванията показват, че тя снижава нивата на хомоцистеина когато се комбинира с витамините В6 и В12, тъй като високите нива на хомоцистеин повишават риска ви от коронарно заболяване на сърцето, удар, и от заболяване на периферната артерия. Подсилването на приема ви на В витамини – особено на фолиева киселина – е лесен начин за овладяване на сърдечните заболявания.

С толкова много полезни действия, фолиевата киселина е перфектното допълнение към арсенала ви срещу алергиите. И със сигурност не е нещо, което можете да пренебрегнете!

от Дейвид Блайуайс

Още по темата: Сезонните алергии облекчени, седем начина

В витамините могат да ви спасят слуха

Източник: Advanced Natural Medicine, Fight Allergies With Folic Acid, 8 July 2012

Снимка: hanhphucgiadinh.vn

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *