Опасни коктейли от лекарства: 5 вредни за здравето комбинации

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

opasni-kokteili-lekarstva

Лечението с лекарства е нож с две остриета. Броят на спасените и отнетите от лекарствата животи е равен. Макар че обикновено свързваме смъртта с употребата на незаконни наркотици, лекарствата, всъщност, изписваните с рецепта лекарства убиват над 100000 души всяка година. Неправилната употреба на лекарства е сериозен проблем в Съединените щати и често пъти вземането на две привидно безопасни лекарства може да доведе до сериозни, ако не и смъртоносни последици.

Всяко лекарство, като се започне от сиропа за кашлица, продаван без рецепта и се стигне до болкоуспокояващите лекарства по рецепта, се продават с указания с кои видове лекарства не трябва да се пие съответното лекарство. И въпреки това, опасното комбиниране на лекарства продължава да се случва.

Последиците от коктейлите от лекарства могат да включват всичко от разстроен стомах до смърт, а според Центъра за контрол и превенция на заболяванията приблизително 28 процента от възрастните от 20 до 59-годишна възраст взимат множество лекарства с рецепти в едномесечен отрязък от време, което означава, че човек може дори да не знае за потенциалната вреда, която нанася на тялото си. Вижте по-долу някои от най-често комбинираните лекарства, които са и най-опасните, което ще ви помогне да избягвате злощастни грешки.

Антидепресанти и болкоуспокояващи

Всеки на когото са предписвали или антидепресанти или болкоуспокояващи средства най-вероятно е запознат с предупреждението никога да не пие двете едновременно, не защото лекарят ви не иска да се забавлявате, а по-скоро защото той не иска да излагате здравето си на опасност.

Както селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина СИОПС или SSRIs (клас антидепресанти), така и нестероидните противовъзпалителни средства (NSAIDs) като Advil, повишават риска от кръвоизлив в стомаха и хранопровода с до 600 процента, съобщи списанието Men’s Journal. Холандско изследване откри, че едновременното пиене на тези два вида лекарства повишава риска ви от стомашно-чревен кръвоизлив далеч повече, отколкото пиенето им поотделно.

Както SSRIs, така и болкоуспокояващите средства, наречени триптани, също нарушават нивата на серотонин в мозъка. Както се съобщава от National Library of Medicine, резултатът от това взаимодействие се изразява в неприятни странични ефекти като превъзбуда, висока телесна температура, сърцебиене и ускорено дишане. 

Антикоагуланти и аспирин

Антикоагулантите са сериозни лекарства с рецепта, които често се предписват на пациенти за намаляване формирането на кръвни съсиреци в артериите. Те въздействат на химическите реакции в тялото за удължаване на времето, необходимо за формирането на кръвен съсирек.

Аспиринът е често употребявано лекарство без рецепта, използвано за облекчаване на болка. Обаче, много хора не знаят, че той също така разрежда кръвта и има антитромбоцитни свойства. Когато двете лекарства се използват едновременно, те могат да имат натрупващ се ефект и да повишат риска, както от вътрешен, така и от външен кръвоизлив.

Тук трябва да споменем джинджифила и куркумата, които също имат разреждащи кръвта свойства, поради което не е удачно да се приемат при пиенето на антикоагуланти. – ЗВД

Болкоуспокояващи и лекарства против тревожност

Както лекарствата против тревожност, така и извличаните от опиати болкоуспокояващи средства като кодеин, морфин и марки като Percocet и викодин, действат като депресанти. Ако се взимат едновременно, тези лекарства могат да повишат токсичността в тялото. Това претоварване с депресанти може сериозно да снижи капацитета както на дишането, така и на сърцето на човек, понякога до смъртоносни нива.

Телевизионният канал CBS съобщи, че един на трима души, които пият болкоуспокояващи с рецепта са също на лекарство с рецепта против тревожност или за отпускане на мускулите.

„Хората, които пият лекарства в тези комбинации най-вероятно са получили рецепти от повече от един лекар или са ги купили в повече от една аптека”, каза в предаването This Morning по CBS д-р Холи Филипс. „Това е техника, която ние наричаме „пазаруване на лекари”, при която пациентът си набавя рецепти от няколко лекари, като лекарите не знаят, че всеки от тях дава рецепта”.

За жалост поради действието на лекарствата върху дихателната система, ефектът може да е смърт.

Ацетаминофен и опиати

Ацетаминофенът (парацетамол) и опиатите са две много популярни, но също така много опасни лекарства и когато се пият едновременно в дози по-високи от препоръчаните, действието им е смъртоносно. Често пъти хората могат да се опитат да подсилят ефекта на тиленола като пият лекарството в комбинация с пристрастяващия тиленол 3 (ацетаминофен и кодеин). Когато двете лекарства се пият заедно, те могат сериозно да увредят черния дроб, съобщава сайтът The Fix.

Изследване от 2005 година от Медицинския център на Университета Вашингтон в Сиатъл откри, че 38 процента от хората, които развиват остра чернодробна недостатъчност поради случайно предозиране всъщност са погълнали повече от един вид таблетки, а 63 процента са пили таблетка, която е съдържала както ацетаминофен така и опиат.

Лекарство за кашлица и антихистамини

Много лекарства за кашлица без рецепта и антихистамини съдържат сходни съставки и хората, които ги пият заедно са в опасност от предозиране. Това може да усили седативния им ефект.

Повишеното усещане за сънливост може да представлява особена опасност за хората, които не знаят за този ефект на сънливост и работят на тежки машини или карат превозно средство. Пиенето на лекарство за кашлица и антихистамини дори и преди лягане може да причини чувство на умора и замаяност на следващата сутрин, съобщава USA Today.

Дана Доуви

 

Източник:

http://www.medicaldaily.com/dangerous-drug-cocktails-5-medication-combinations-are-harmful-your-health-335044

Снимка: www.scoop.it

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *