Съединения в мандарините предпазват от дълъг списък хронични заболявания

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

tangerines

Всички сортове портокали предоставят забележителни ползи за здравето. Мандарините са особено популярен вид портокали и леснодостъпно лакомство. Изследванията показват, че мандарините също така имат мощно въздействие върху здравето по отношение на широк обхват хронични заболявания от затлъстяване до рак.

Според изследователите от Университета Уестърн Онтарио, мандарините съдържат субстанция, която не само спомага за предпазване от затлъстяване, но предпазва и от диабет тип 2. Това съединение дори се бори с атеросклерозата, основната причина за повечето инфаркти и удари.

Тяхното изследване, публикувано в медицинското списание Diabetes разкрива, че мандарините съдържат мощен флаваноид, познат под името нобилетин.

За проучване на ефектите на нобилетина върху метаболитния синдром при хората, изследователите хранят мишки по западен маниер на хранене с високо съдържание на вредни мазнини и прости захари. Мишките показали всички признаци, които свързваме с метаболитния синдром. Развили повишени холестерол и триглицериди, високи нива на инсулин и глюкоза в кръвта и затлъстяване на черния дроб. Метаболитният синдром в значителна степен повишава риска от сърдечносъдови заболявания и от диабет тип 2.

Втората група мишки ядели съвсем същата храна, но изследователите добавили нобилетин към нея. Тези мишки не изпитали повишение в нивата си на холестерол, триглицериди, инсулин или глюкоза и нормално натрупвали тегло. Освен това, мишките станали много по-чувствителни към действието на инсулина.

Според изследователите, нобилетинът предотвратява натрупването на мазнини в черния дроб като стимулира експресията на гените, участващи в горенето на излишните мазнини и спира действието на гените, отговорни за производството на мазнини.

Авторите твърдят, че мишките били в основни линии защитени от затлъстяване.  В по-дългосрочни изследвания, нобелитинът също така предпазил животните от атеросклероза. Ще са необходими бъдещи изследвания, за да се види дали нобилетинът може да предоставя подходящо лечение за метаболитния синдром и за свързаните с него заболявания у хората.

Предишни изследвания на същите учени привлякоха международно внимание с откриването на флаваноид в грейпфрута, наречен нарингенин. Той осигурява подобна защита от затлъстяването и от други признаци на метаболитния синдром. Но според изследователите, нобилетинът е 10 пъти по-мощен от нарингенина и притежава и допълнителната способност да предпазва от атеросклероза.

„Мандарина” е пазарно название на вид мандаринов портокал, ботаничеки класифициран като Citrus reticulate Blanco. Други сортове мандарини включват  сацума, клементина и данси. Произходът на мандарините е в югоизточна Азия. Английската дума за мандарините – танжърийнс идва от изнасянето им за Америка от пристанището Танжер в Северна Африка.

Мандариновите портокали съдържат и съединение, наречено танджеретин.  Флаваноид, който бе открито, че спира растежа на левкемията.

Бе открито също, че както танджеретинът, така и нобилетинът се борят с раковите клетки при рак на гърдата.

Мандариновите портокали обикновено са по-сладки от другите цитрусови плодове. Кората им е ярко оранжева и се бели лесно. Някои сортове нямат семки, други имат.

Искате да повишите нобилетина и танджеретина в храната си? Яжте мандарини, но не забравяйте кората. Най-здравословните съединения на цитрусовите плодове са в кората им. Слагайте настъргана кора в маринати, салати и десерти.

Марджи Кинг, диетолог

Естествено, не можем да се въздържим и да не дадем рецепти

Мандаринено чатни

Продукти за 3 чаени чаши

9 малки мандарини без семки, с кората

3 с.л. червен винен оцет

1 с.л. суха горчица

1/4 ч.л. сол

1 1/2 ч.ч. желе от червени люти чушки Халапеньо

3/4 ч.ч. мармалад от мандарини, лимони или портокали

Начин на приготвяне

Настрържете на ситно ренде 3 с.л. кора от мандарина. С малък остър нож премахнете бялата мека част и кората на мандарините. Над голяма цедка, сложена върху купа разрязвайте ципите на парченцата мандарини и пускайте месото в цедката. Сложете в хладилника и оставете плода да се отцеди поне 2 часа, но не повече от 6 часа.

Разбъркайте оцета, горчицата и солта в средно голяма купа, докато горчицата се разтвори. Добавете лютото желе, мармалада и настърганата кора от мандарина. Похлупете и оставете в хладилника 6 часа.

Внимателно добавете отцеденото месо от мандарините в основната смес и сервирайте.

tangerine martinis

Мартини „Мандаринено танго”

За 1 чаша мартини:

6 големи кубчета лед

90 г бърбън

15 г Кампари

30 г ликьор Mandarin Napolean

60 г пресен сок от мандарини или портокал

кора или парченца от портокал за украса

В шейкър за мартини сложете леда, бърбъна, кампарито, ликьора и сока, затворете. Разбийте до получаването на гладка смес. Налейте напитката в изстудена в камерата чаша за мартини през цедка, украсете с настъргана кора или парченца от портокал и поднесете!

Здрави всеки ден

Източник: Tangerine Compounds Protect Against Long List of Chronic Diseases, 20 January 2014

http://www.greenmedinfo.com/blog/tangerine-compounds-protect-against-long-list-chronic-diseases

http://www.bonappetit.com/recipe/tangerine-chutney

http://fragrantvanillacake.blogspot.com/2012/03/tangarine-tango-martini.html

Снимки: vuabep.netwwwfranandrew.blogspot.com

Очаквайте още статии за невероятните цитрусови плодове!

Още по темата:

Oткрития и развенчани митове в медицината, които ще разлюлеят света – 8 – статия за грейпфрута убиец на ракови клетки и

Грейпфрутова диета

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *