Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

grapefruit-diet

Грейпфруто вата диета е диета за отслабване, изградена единствено върху непретенциозния плод грейпфрут.

Грейпфрутът е прекрасен плод – съдържа естествени прости въглехидрати и много фибри и витамин С. Но не е разумно да го използвате като единствената основа на програмата си за отслабване. От друга страна, скорошни изследвания показаха, че грейпфрутът е повече от онова, което изглежда че е.

Много от режимите за диета с грейпфрут, които се въртят в интернет пространството са диети с много ниско съдържание на калории, в които е включен грейпфрут. Диетите с много ниско съдържание на калории не са добро решение за отслабване при много хора. Повечето варианти на Грейпфрутовата диета са идентични с диетата предлагана от клиниката Майо.

Грейпфрутва диете – 12-дневен режим на хранене

12 дни – 2 дни почивка

Закуска
1/2 грейпфрут или 120 г сок от грейпфрут (неподсладен)
2 яйца (приготвени по ваш избор)
2 резена бекон
Обяд
1/2 грейпфрут или 120 г сок от грейпфрут (неподсладен)
Месо (приготвено както искате, ядете колкото искате)
Салата (овкусявате с каквото искате)
Вечеря
1/2 грейпфрут или 120 г сок от грейпфрут (неподсладен)
Месо (приготвено както искате, ядете колкото искате), като можете да замените месото с риба
Зеленчуци (каквито искате зелени, жълти или червени зеленчуци, приготвени с масло или каквато искате мазнина)
Допълнително хапване преди лягане
1 чаша доматен сок или 1 чаша обезмаслено прясно мляко
Позволени зеленчуци
Червен кромид лук, зелен лук, чушки, репички, краставици, броколи, спанак, маруля, зеле, моркови, грах.
Зеленчуци, които да избягвате
Бял кромид лук, картофи, целина.

Описание на модната диета – и тя не се препоръчва. Обърнете внимание че има множество доказателства, че грейпфрутът (за разлика от останалите цитрусови плодове) влияе върху действието на лекарствата, които пиете.

Указания

1. При всяко хранене можете да ядете докато се заситите – докато не можете да хапнете и залче повече.

2. Не елиминирайте нищо от диетата, най-вече не пропускайте бекона на закуска, нито салатите. Именно комбинацията от храни гори мазнините.

3. Грейпфрутът е важен, защото действа като катализатор, задействащ процеса на изгаряне на мазнините.

4. Намалете кофеина – той влияе върху инсулиновия баланс, спиращ процеса на горене.  Опитайте се да го ограничите до 1 чаша по време на всяко хранене.

5. Не яжте между храненията. Ако ядете комбинацията от предложените храни няма да изпитвате глад.

6. Обърнете внимание, че диетата напълно елиминира захарта и скорбялата излищъците от които тялото складира под формата на тлъстини. Тя не елиминира мазнините, тъй като мазнините не формират мазнини: тя помага те да бъдат изгорени. Можете да пържите храна в масло и да използвате масло обилно със зеленчуците.

7. Не яжте десерти, хляб и бели на цвят зеленчуци, нито сладки картофи. Можете да удвоите или утроите месото, салатата или зеленчуците. Яжте до пръсване. Колкото повече от правилната комбинация ядете, толкова повече отслабвате.

Свойства на грейпфрута

 Традиционата Грейпфрутова диета представлява хранителен режим за 7 или 21 дни. Половин (1/2) грейпфрут се яде по време закуската, обяда и вечерята.

Накоро клиниката Скрипс в Сан Диего проведе клинично изпитание и откри следното:

„Пилотно изследване в продължение на 12 седмици, ръководено от д-р Кен Фуджиока проследява фактори за теглото и метаболизма като секрецията на инсулина при стоте мъже и жени, участвали в изследването на Грейпфрутовата диета на клиниката Скрипс. Участниците, следвали диетата т.е. ядели по половин грейпфрут на всяко хранене, остлабнали средно с по 1,8 кг, докато хората, които пиели по чаша сок от грейпфрут по три пъти на ден, отслабнали с по 1.65 кг. Обаче, много от участниците в изследването отслабнали с повече от 5 кг… Изследователите смятат, че химическите свойства на грейпфрута снижават нивата на инсулина и по този начин улесняват отслабването”.

Във всеки случай, не е зле да включите грейпфрут в режима си на хранене – той може да ви е полезен. Но за сериозно и устойчиво отслабване – потърсете другаде. Идеята, че само едно единствено нещо в храната има чудотворни свойства за отслабване е направо абсурдна.

Забележка на Здрави всеки ден: Ако пиете статини – лекарства за снижаване на холестерола или други лекарства по рецепта, първо се консултирайте с личния си лекар или със специалист относно взаимодействието им с грейпфрут.

Източник: http://www.everydiet.org/diet/grapefruit-diet

Снимка:  consejonutricion.wordpress.com

Важно

По отношение на диетите, сайтът Здрави всеки ден ви препоръчваме преди да се подложите на каквато и да било диета, първо да се консултирате с личния си лекар и по възможност с диетолог за избягване на непоносимост към храни или режим на хранене. По този начин ще извлечете максималното от диетата, без да застрашавате здравословното си състояние.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *