Дъхът на живота: Дишане и лечение с пъпа за оптимално здраве

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

„Просто се успокойте и поемете дълбоко въздух” Ако сте разстроени или стресирани от каквото и да било, този прост съвет вероятно е най-добрият, който някога ще получите. Дишането е много ценен ключ към облекчаването от стреса—както и към емоционално и физическо здраве.

breathing-belly-button

Витамин O

Кислородът, който вдишваме от въздуха е абсолютно жизнено важен за здравето, така че диетолозите понякога го наричат „витамин О” (от oxygen, кислород на английски). Но всъщност, той е дори още по-важен от другите витамини. Можете да живеете няколко дни без вода, а без храна можете да изкарате около седмица. Но без въздух, който да дишате ще умрете в рамките на минути.

Освен това, кислородът, който насища кръвта ни през бронхите на белите дробове е необходим за повечето от другите телесни процеси като храносмилането и имунитета. Мозъкът ви е особено чувствителен на изчерпването на кислорода и дори и много краткото лишаване от кислород може перманентно да увреди мозъка ви.

Дишането е уникално сред различните физиологични процеси в тялото, защото повечето от основните телесни функции, които са в основата на живота не попадат под съзнателния ни контрол. Повечето хора, например, не могат съзнателно да контролират ритъма на сърцето си или храносмилането си като просто мислят за тях, освен може би най-изкусните йоги.

Дишането, обаче, е различно. Всички ние можем да изберем да дишаме по-бързо или по-бавно, както и по-дълбоко или по-плитко. Но във същото време, ако изберем изобщо да не мислим за дишането си, белите ни дробове ще продължат да вдишат и да издишат самостоятелно в отговор на сигнали от подсъзнанието. Като съвременен пилот на самолет, човек може да избере дишане на автопилот или сам да поеме контрола.

Какво прави хлорофила незаменим за нас, 8 отговора

Невероятният вагусов нерв

Дишането има чудесно въздействие върху здравето ни поради въздействието си върху вагусовия нерв.Този нерв е отговорен за връщането на тялото в състоянието на „почивка и обмисляне” след период на стрес реакцията, понякога наричана „бий се или бягай”. Когато е стимулиран, той ви помага да нормализирате ритъма на сърцето, кръвното налягане и храносмилателните процеси в тялото си.

Изследователите потвърждават, че целенасоченото дълбоко дишане може лесно да спомогне вагусовия нерв да си върши работата, възвръщайки тялото до нормално му състояние след стрес. След като стреса се свързва с всякакви видове заболявания—сърдечни, автоимунни, високо кръвно налягане, синдром на дразнимите черва и много други—със сигурност си струва да се възползвате от тази му способност като редовна част от фитнеса си. Освен това, упражненията за дишане доказано имат невероятни положителни последици при психологически и свързани със стреса проблеми като депресия и безпокойство.

Мигновено стимулиране на вагусовия нерв облекчава възпаление, депресия, мигрени…

Дишане + Лекуване с пъпа = Kрепко здраве

Дишането с корема е форма за лечение с пъпа, която се възползва от невероятните лечебни ползи от дълбокото дишане и ги комбинира с ползите от лечението с пъпа. Вагусовият нерв се простира от мозъка надолу и се разклонява към всичките останали органи.

Централната точка на нерва, мястото, където той се разклонява към органите е горната част на корема, мястото познато като слънчевия сплит. Посредством ритмичното движение навътре-и-навън при лечението с пъпа, това място бива стимулирано и напрежението, което може да блокира нерва се освобождава. В резултат, вагусовия нерв е спомогнат в процеса да предоставя отмора, релаксация и жизненост на всички органи в тялото. И разбира се, ползите от лечението с пъпа повишават физическата енергия и подобряват емоционалния контрол като протичат също така наред с дишането с корема.

Комбинирано с дълбоко дишане, това осигурява невероятно лесен, но и изчерпателен подход за възстановяване на здравето ви. Това е двоен смъртоносен удар срещу стреса в съвременния живот, нещото, от което всеки се нуждае в днешно време.

Методът Take 5 не ви позволява да задържате тревогите в себе си

Метод на дишане с корема

  1. Седнете на стол или легнете на пода. Седейки на стола, облегнете горната част на тялото си удобно назад върху облегалката.
  2. Леко разтривайте корема с длан по посока на часовниковата стрелка около минута за да отпуснете тялото и ума си.
  3. След това притиснете пъпа си или със специална пръчица за лекуване с пъпа или с върховете на трите вътрешни пръста (без палеца и кутрето) на всяка от ръцете си. Пръчицата за лечение с пъпа е ергономично проектирана, за да прави това движение по-лесно и по-ефикасно.
  4. Отпуснете раменете си и натискайте пъпа си ритмично, отново и отново и целенасочено.
  5. Издишайте с остри и кратки издишания през устата или носа си в този момент. Релаксиращият ефект е по-голям, ако наблягате на издишванията си.
  6. Повторете това 100 до 300 пъти едно след друго. Това би трябвало да ви отнеме от една до три минути. По-добре е да правите това често с кратки издихания, отколкото да издишате веднъж но продължително.
  7. Когато свършите да притискате пъпа си, прекарайте поне няколко минути, съсредоточени върху тялото си като дишате на воля и си представяте как жизнената енергия влиза в корема ви през пъпа. Може да усещате енергията като изтръпване, изчезване на тежестта, освобождаване от студа или пък като топлина, която се разлива от корема към цялото ви тяло.
  8. Опитайте се да усетите какви други промени се случват в тялото ви от пъпа и върховете на пръстите на ръцете ви до върховете на пръстите на краката. След това усетете как дишането ви автоматично става по-дълбоко, а вие сте по-осъзнати и релаксирани. 

Невероятно лесен трик алкализира pH баланса в тялото

Източник:

http://www.patheos.com/blogs/ilchilee/2016/08/11/the-breath-of-life-using-breathing-and-belly-button-healing-for-optimal-health/

Снимка: Patheos

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *