Как децата по-лесно да тръгнат отново на училище

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

back to school

Краят на лятото може да натъжи и най-щастливото дете и да го накара да се тревожи за тръгването отново на училище. Ето съвети как да помогнете на децата си да се справят с тъгата по лятото.

С отминаването на безгрижните дни и топлите нощи на лятото, отминава и свободата на прекараното в игри на открито с приятели време. Смяната на сезона (по-хладните температури, намаляването на слънчевата светлина, падането на листата) и спазването на предварително изработен режим могат да натъжат децата и да предизвикат лека (или не толкова лека) меланхолия и депресия. Ето 10 съвета как да помогнем на децата да се справят с приключването на лятото и за по-лесното им навлизане в сезона на есента и на училището.

Връщане към училищния режим

Започнете отрано и постепенно да променяте времето за лягане, времето за ставане и режима на хранене, за да избегнете рязка промяна след започването на училището. „Бавно започнете да променяте някои навици, така че шокът през септември да не е твърде голям”, предлага Дженифър Колари, семеен и детски терапевт. Около две седмици преди първия учебен ден започнете да слагате децата да си лягат по-рано с по 10 или 15 минути на вечер, за да могат те постепенно да влязат отново в училищния си режим. „Понякога се отпускаме малко през лятото”, казва Колари. „Мисля, че е по-лесно, ако вкараме малко повече ред в дните, за да помогнем на децата да се нагодят към предстоящата промяна”. Д-р Робин Гудман, клиничен психолог и арт терапевт е съгласен: „Не е разумно да започваме с промяната едва след като децата тръгнат отново на училище”.

Включете децата в подготовката

Оставете децата да помагат в организирането на виждания с приятели, да се заемат с някаква къщна работа, с графика за писане на домашните или в купуването на необходимите за училище неща и новите си дрехи, съветва д-р Гудман. Децата по-добре от вас знаят какво е модерно и си имат свое виждане за това какви да бъдат раницата, кутията за обяд, тетрадките или дрехите им. Колкото повече децата се чувстват част от планирането на тръгването си на училище, с толкова по-голям ще е ентусиазмът им.

Следете за депресивни симптоми

Колари казва, че ‘септемврийската криза’ е времето ‘към края на септември когато децата осъзнават, че лятото наистина е свършило и тогава те се чувстват тъжни и имат поведенчески проблеми’. Проблеми със съня, отказвват да стават сутрин, както и да ходят на училище, плачат, прегръщат ви и не ви пускат, изпадат в пристъпи на раздразнение, отнасят се по-агресивно с братята и сестрите си – всички тези са признаци на безспокойство. „Много рядко се случва децата в тази възрастова група (на 5 до 8 годишните) да седнат и да си говорят с вас за чувствата си”, обяснява Колари. „Те ви показват какво не е наред чрез поведението си, вместо да ви го кажат със свои думи”. Наблюдавайте какво правят децата ви, а не какво казват.

Бъдете добър слушател

Слушайте децата когато споделят чувствата си на тъга от това, че лятото свършва или чувства на безспокойство, свързани с предстоящата учебна година. Не омаловажавайте мислите им и не ги спирайте когато споделят с вас. „Мисля, че една от грешките, които родителите правят”, казва Колари, „е, че се опитват да развеселят децата си като не им позволяват да мислят или говорят за гнетящите чувства, които те изпитват, когато те наистина се нуждаят от време да осмислят процеса”. Вместо да се опитвате да ги развеселявате, просто поседнете с децат си и кажете ‘да, и на мен ми липсва лятото’ и наистина бъдете с тях в онова, което те презживяват. Много е трудно човек да понесе мъката на децата си, защото тя изглежда съвсем нелогична. Но да се опитвате да ги убеждавате какво да чувстват не помага”. След като се почувстват чути, децата ще са по-склонни да обмислят ситуации и да продължат напред.

Подгответе се за проблеми

Погрижете се предварително за потенциални проблеми с детето ви. Ако сте го записали в ново училище, посетете го предварително или проверете маршрута, по който се стига до него. Бъдете организирани и избягвайте да се чувствате притеснени в решаването на какво да сложите в раницата и какви материали са необходими предварително. „Ако превиждате, че детето ще иска нещо, тогава се подгответе. Заедно с детето изгответе най-ефективните стратегии за справяне”, съветва д-р Гудман. „Направете си ролева игра и изиграйте ситуации, които могат да затрудненят децата”. Децата може да се притесняват, че училището ще е по-трудно тази година или че няма да са в един клас с приетелите си, така че вземете предвид всички сценарии.

Отделете повече време за гушкане

Прекарайте време заедно като си играете, гъделичкате си, гушкате се и четете – всички тези ще направят децата по-силни и уверени когато тръгнат по своя път. „Макар че може да мислите, че така децата няма да искат да ви оставят, става точно обратното. Така вие все едно ги изпълвате и те получават каквото им трябва. Тези неща ги правят по-силни, и те могат да тръгват за училище като се чувстват много по-добре”,  обяснява Колари. Допълнителните свързващи ви моменти на обич преди голямата промяна помагат на децата да се чувстват по-малко несигурни и по-самоуверени.

Научете ги на умения за отпускане

„Ако можете да научите децата си на умения чрез които да се отпускат, те ще могат да ги използват винаги когато започват да усещат чувство на безспокойство”, казва д-р Едуард Кристофърсен, клиничен психолог. Д-р Кристофърсен описва как седял със сина си точно преди първия училищен ден и насочил вниманието му към листо, довяно от вятъра през прозореца, което те разгледали и за което си поговорили. Такива постъпки на загриженост противодействат на стреса. „По този начин учите децата да усещат момента и наистина да се наслаждават на приятните занимания”.

Той предлага също да си припомните картини на приятни изживявания от изминалото лято като ходенето на плаж например. Можете да използвате и снимка, за да си припомнят децата чувствата на щастие и да имат нещо успокоително, за което да мислят когато се почувстват разстроени. „Основното нещо е да накарате децата да мислят за положитлни събития, вместо за негативни или неизвестни такива”.

Помогнете на децата да си набележат цели

Припомнете си предишната година и напредъка постигнат от детето; после набележете цели за предстоящата година, за да има то нещо към което да се стреми. Д-р Гудман обяснява, че без значение каква е възрастта на детето ви, е добре да обсъдите с него какво се е научило да прави от предишната година насам, било то писане, четене, рисуване, каране на колело и т.н. Това помага на детето да види, че „има напредък, че това е процес и, че същото ще се случи и тази година”. Често пъти най-желаните области, в които да се фокусират учениците са цели, свързани с учението и социални цели, казва д-р Гудмън. Като хвалят вече постигнатото, родителите могат да напомнят на децата си „че онова, което им се е струвало трудно в началото се е оказало по-лесно – и че са научили много”.

Отбележете официалния край на лятото

„Нещо наистина приятно на семействата е да отбележат по някакъв начин церемониалния край на лятото”, казва Колари. Семейството си организира съвсем подобаващо ‘последна вечеря’. „Така опразнуваме края на лятото и всички споделяме любимите си моменти. Тази церемония за отбелязване края на лятото вече се е превърнала в традиция”. Дали ще е барбекю, пикник или лагерен огън, или подреждане на албум със снимки, ритуалите създават близост и позволяват на децата да запазят щастливите си спомени през есента.

Отбелязвайте дати в календара

Вземете календар преди да започне учебната година и отбелязвайте в него нещата, които очаквате като семейство. Започнете да отбелязвате пътувания през есента, като например за бране на ябълки или тикви, правенето или купуването на костюмите за Хелоуин, както и всичко, което е важно за детето ви. „Децата ще видят че им предстои цяла година от нови неща, които да започнат да планират. Тръгването отново на училище не трябва да означава връщане към неприятните за тях неща. Има много други забавни неща за правене”, посочва д-р Гудман Dr. Това е напомняне, че макар че лятото свършва, есента също има да ни предложи прекрасни неща.

Каролин Шуман

И едно лесно предложение, с вариант направи си сам, за различане на цялото семейство, а защо не и с организиране на есенни турнири: Игра за всички: Манкала

Източник: 10 Ways to Beat the End-of-Summer Blues

http://www.parents.com/kids/development/behavioral/end-of-summer-blues/#page=1

Снимка: www.imgion.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *