Витамин К предпазва от сърдечни болести, рак и стареене

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

vitamina-K1

Малко хора осъзнават особено важната роля, която витамин К играе в  предотвратяването или спирането на калцифициране (втвърдяването) на коронарната артерия. Това мощно хранително вещество доказано е липсващото звено в достигането до естествено решение, което не позволява на калция да се утаява под формата на смъртоносна плака по артериалните стени.

Има още доказателства в потвърждение на ролята на витамин К в спомагането на програмираната клетъчна смърт на нарастващите извън контрол ракови клетки. Повечето хора поглъщат недостатъчни количества от този особено важен витамин с храната си и не могат да извлекат никаква терапевтична полза от него. За щастие, приемът на витамин К може да бъде коригиран чрез добавяне на зелени листни зеленчуци в храната или ако го взимате като хранителна добавка когато е необходимо.

Калцият трансформира артериалната плака

Калцият е основен минерал, използван за подхранване на стотици биохимични процеси в нашето тяло и той е особено важен за повторното изграждане на нашите кости и зъби. Проблемът при калция възниква когато минералът остава в кръвта ни и не се утаява правилно, за да формира нови кости. Вследствие на лоша храна и на повишено кръвно налягане, във вътрешната повърхност на коронарните ни артерии се образуват микро пукнатини. В опит да се поправят щетите, окисленият, ‘вреден’ LDL холестерол привлича циркулиращия калции и други отломки, които се превръщат в смъртоносната субстанция, наречена плака.

Витамин К контролира калция, спира натрупването на коронарната плака

Изследванията показват, че витамин К извлича калция от кръвта, така че той да може да бъде използван за изграждането на костите и зъбите. Когато се открие, че в кръвта циркулира недостатъчно витамин К, калцият се поема от меките тъкани в цялото тяло. Това е особено видимо в деликатната ендотелна вътрешност на артериите, ограждащи сърцето. Тъканите се калцифицират и нормалната функция замира, а клетките започнат да стареят с ускорен темп.

Това след време води до атерослероза и повишен риск от сърдечен удар.

Резултатът от едно изследване, публикувано в списанието Атеросклероза показва, че биологично активният витамин К2 (менаквинон) може да спре натрупването на смъртоносната плака. Изследването прави извода, че К2 ‘се свързва с намалената коронарна калцификация. Правилният прием на менаквинон може, следователно, да е важен за предотвратяването на сърдечносъдово заболяване’. К2 формата на витамина често се открива в соевите продукти като нато. Много хора имат нужда от хранителна добавка за да си набавят оптимални нива на витамина.

Витамин К унищожава раковите клетки

Изследователите упирито проверяват фактите, които подсказват, че витамин К2 може да е силен съюзник в предотвратяването и дори в лекуването на определени линии ракови клетки. К2 е доказал, че кара клетките на левкемията да се саморазрушават в процес, известен като апоптоза. Това е естествена клетъчна функция, която раковите клетки са способни да дезактивират, за да растат безпрепятствено. Допълнителни изследвания показват подобни ефекти на спиране спрямо ракови линии при миелома и лимфома.

Витамин К също е доказал, че е  ефикасен в снижаването на риска от рак на черния дроб. В едно изследване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация, на хора с висок риск от вирусно причинен рак на черния дроб давали хранителна добавка с витамин К2 и ги сравнявали с група, на която не давали от хранителното вещество. По-малко от 10% от хората, които получавали К2 развили рак на черния дроб. 47% от хората в контролната група развили опустошителното заболяване.

Недостигът на витамин К е широко разпространен поради неправилна храна и недостатъчно познаване на многото му ползи за здравето. Подобно на витамин D, хората са развили способността да използват витамин К в ролята му да предотвратява атеросклерозата и някои видове рак.  Започва изследване за разкриването на много основни ползи, свързвани с това особено важно хранително вещество, което можем да използваме, за да контролираме заболяванията и да спрем процеса на стареене.

от Джон Филип

Източник: Healthier Talk, Vitamin K Protects Against Heart Disease, Cancer, and Aging, 23 August 2011

Снимка: www.vitaminab12.it

Прочетете още по темата: Атеросклерозата древна като човека;

Случайно откритие води до най-големия пробив за здравето след пенецилинаи

Изкуството да си направиш чай от коприва

 

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *