Най-опасната мазнина в тялото

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

body_fat

Много експерти смятат, че телесните мазнини, складирани в ханша и долната част на тялото са по-малко опасни за здравето на сърцето от тлъстините, висящи над колана. Но изследователите във Вашингтонския държавен университет в Сейнт Луис мислят, че са идентифицирали най-опасната от всички телесни мазнини.

Истинската опасност, казват тези изследователи, е прекомерната чернодробна мазнина. Това е ключът към инсулиновата резистентност, аномалиите с холестерола и другите заболявания, които ви правят податливи на диабет и на атеросклероза. Когато имате твърде много мазнини, складирани в черния дроб, вие може да имате така наречената неалкохолна мастна чернодробна болест

„Тъй като затлъстяването е вече все по-често срещано, както при възрастните, така и при децата, ние виждаме съответно повишаване в заболеваемостта от неалкохолна мастна чернодробна болест”, казва изследователят д-р Самюел Клайн. „Това може да доведе до сериозни заболявания на черния дроб като цироза в крайни случаи, но по-често води до последствия за метаболизма”.

Изследванията на Клайн показват, че децата с мастна чернодробна болест имат също така проблеми с метаболизма на глюкозата и мазнините. Те имат по-малко HDL (добър) холестерол. Онези, които нямат затлъстял черен дроб, нямат маркери за метаболитни проблеми. Без значение дали телата им имат форма на круша или на ябълка, именно тлъстините в черния дроб повлияват метаболитния риск.

„Коремните тлъстини не са най-добрият маркер за риск”, казва Клайн. „Оказва се, че тлъстините в черния дроб са истинския маркер. Коремните тлъстини вероятно се цитираха в миналото, защото те са твърде сходни с мазнините в черния дроб. Но ако погледнете хора, при които двете не си кореспондират — с излишни тлъстини в черния дроб, а не в стомаха и обратното — единственото нещо, което винаги подсказва метаболитни отклонения е тлъстината в черния дроб”.

Клай също така откри, че неалкохолната мастна чернодробна болест е свързана с освобождаването на по-големи количества мастни киселини в кръвотока, които от своя страна са свързани с повишени триглицериди и с инсулинова резистентност, ключов предвестник на диабет тип 2.

„Множество органови системи стават резистентни на инсулин при децата в юношеска възраст с чернодробна стаетоза (затлъстял черен дроб)”, казва Клайн „Черният дроб става резистентен на инсулин, както и тъканта на мускулите. Това ни показва, че тлъстините в черния дроб са маркер за метаболитни проблеми в цялото тяло”.

Карл Лоу

Ако се питате как да подобрите функцията на черния си дроб и да се грижите за него, прочетете статията: Тези хранителни вещества подсилват фунцията на черния ви дроб

Източник: Easy Health Options, The Most Harmful Body Fat, 12 September 2013; http://easyhealthoptions.com/alternative-medicine/the-most-harmful-body-fat/

Снимка: cathe.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *