Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

saltЧовешкото тяло използва натрий в усвояването на хранителните вещества, за контролиране на мускулни спазми, за изпращане на нервни импулси и за поддържането на водата и минералите в нормален баланс. Тъй като тялото се нуждае от натрий, за да оцелее, спазването на хранителен режим, несъдържащ натрий би било смъртоносно. За хората, които искат да намалят приема си на натрий, хранителен режим с ниско съдържание на натрий предотвратява усложненията при прекомерни количества натрий без да лишава тялото от този особено важен електролит.

„Великата реч за солта” е не само лош съвет – тя е и смъртоносна лъжа, и едно ново изследване го доказва.

Знаете за коя реч говоря.. За онази, която лекарите изнасят с Най-сериозния си глас веднага след като ви премерят кръвното, осъждайки ви на скучни яденета с ниско съдържание на натрий, докато сте живи.

Но аз все ви повтарям, че хранителния  режим с ниско съдържание на сол няма да свали кръвното ви налягане, НИТО ще предпази сърцето ви – а сега последното изследване показва, че такава храна може всъщност да засили вероятността от всякакъв вид преждевременна смърт с повече от 500 процента!

Изследователите от университета Льовен в Белгия проследяват 3861 души  на възраст 60 или по-млади в продължение на почти 8 години, и не откриват каквато и да било връзка между натрия и нивата на кръвното налягане.

Повтарям: Няма изобщо никаква връзка между натрия и нивата на кръвното налягане.

Като цяло, те откриват 4.1 процентова смъртност от сърдечни заболявания между онези с най-нисък прием на сол, 1.9 процента между онези с умерен прием на сол, и 0.8 процента сред онези с най-висок прием на сол.

Това означава, че при пациентите с най-нисък прием на сол вероятността да умрат от сърдечносъдово заболяване е повече от пет пъти по-голяма, отколкото при онези с най-висок прием, според новото изследване публикувано в списанието Journal of the American Medical Association.

И така, това може да противоречи на всичко, което сте чували в кабинета на лекаря си… но напълно отговаря на изследванията, за които все ви говоря.

Изследване от миналата година откри, че възрастните хора с най-ниска консумация на сол са най-застрашени от риск от счупване на кост и от преждевременна смърт.

Дори един от авторите на новото изследване казва, че през двайсет и петте години, в които е изследвал солта ‘беше почти невъзможно да се открие връзка между кръвното налягане и 24-часовото изхвърляне на натрия от организма”.

Кажете ТОВА на своя лекар следващия път когато си отвори устата за натрия и кръвното налягане.

Искрено за солта,

Д-р Уилям Камбъл Дъглас II

Източник: The Douglass Report, Low-salt diet is deadly, 27 May 2011

Снимка: www.livestrong.com

Прочетете също статията: Зрънце съвет за солта

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържате здравето си, как да не остарявате и как да се предпазвате от болестите.

Цялото съдържание на този уебсайт е защитено от ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА с всички запазени права и законови последици.

Вие НЯМАТЕ ПРАВО да възпроизвеждате, да предавате, да използвате статиите и материалите или да използвате за каквато и да е публична или търговска цел този сайт без да упоменете, че съответната информация е взета от нас – Здрави всеки ден – и да посочите линк, водещ към нас, zdravivsekiden.com, или без да имате предварителното писмено разрешение от собственика на сайта.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *