Домашно приготвена натурална & органична бебешка храна

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

baby-formula

Домашно приготвена органична бебешка храна (млечен вариант)

Домашно приготвената бебешка храна съчетава богати на хранителни вещества съставки като сурово прясно мляко, суроватка, лактоза, пробиотици, сметана, желатин, полезни масла и други.

Количество: 1 литър (36 унции)

Необходимото време за приготвяне е 10 минути

Съставки

 • 2 ч.ч. пълноценно сурово краве прясно мляко за предпочитане от хранени на паша крави
 • ¼ ч.ч. домашно приготвена суроватка (виж рецептата в „Бележки” по-долу) Забележка: не използвайте суроватка на прах или суроватка за правене на сирене (която ще причини пресичането на храната). Използвайте само домашно приготвена суроватка, направена от кисело мляко, кефир или от сурово прясно мляко.
 • 4 супени лъжици лактоза
 • ¼ ч.л. пробиотик: bifidobacterium infantis
 • 2 или повече с.л. висококачествена сметана (за предпочитане не ултра пастьоризирана), повече, ако използвате мляко от крави от породата Холщайн
 • ½ ч.л. неовкусено и с високо съдържание на витамини или ферментирало с високо съдържание на витамини масло от дроб на риба треска
 • ¼ ч.л. краве масло с високо съдържание на витамини (по желание)
 • 1 ч.л. механично извлечено слънчогледово олио
 • 1 ч.л. студено пресован зехтин
 • 2 ч.л. кокосово масло
 • 2 ч.л. хранителна мая на стружки марка Frontier
 • 2 ч.л. желатин
 • 1-7/8 ч.ч. филтрирана вода
 • ¼ ч.л. ацерола (сорт северноамериканска вишна) на прах

Указания

 1. Налейте 2 ч.ч.филтрирана вода в мерителна каничка от пирекс и махнете 2 с.л. (като така количеството ще е 1-7/8 ч.ч. вода).
 2. Налейте около половината от водата в тенджера и я сложете на средно силен котлон.
 3. Добавете желатина и лактозата в съда и ги оставете да се разтворят като от време на време разбърквате.
 4. След като желатинът и лактозата се разтворят, махнете съда от огъня и добавете останалата вода, за да охладите сместа.
 5. Добавете кокосовото масло с разбъркване, както и витаминозното краве масло (ако решите да използвате такова) и бъркайте докато се разтопят.
 6. Междувременно, сложете останалите съставки в блендер.
 7. Добавете водната смес и пуснете блендера за 3 секунди.
 8. Насипете в стъклени бутилки или буркан и ги приберете в хладилника.
 9. Преди да храните бебето загрявайте бутилките в гореща вода или в уред за затопляне на бутилки. НИКОГА не затопляйте бутилките с бебешка храна в микровълнова фурна.

Бележки

Домашно приготвена суроватка: за около 5 ч.ч.
Домашната суроватка се приготвя лесно от натурално органично кисело мляко с високо качество или от сурово или заквасено мляко. Ще ви трябва голяма цедка, която да поставите върху купа.
Ако използвате кисело мляко, сложете две литра в цедка, постлана с тензух върху купа. Покрийте с чиния и го оставете на стайна температура една нощ. Суроватката ще се оттече в купата. Налейте суроватката в чисти стъклени буркани и я дръжте в хладилника.
Ако използвате сурово или заквасено мляко, сложете 2 л от млякото в стъклен контейнер и оставете на стайна температура за 2-4 дни, докато млякото се пресече на суроватка и извара. Налейте в цедката покрита с тензух върху купа и покрийте с чиния. Оставете на стайна температура за една нощ. Суроватката ще се оттече в купата. Дръжте я в чисти стъклени буркани в хладилника.

За бебета с алергии към млечни продукти фондацията Weston A. Price Foundation препоръчва следните варианти:

 • Използване на козе мляко вместо сурово краве мляко, но след като се уверите, че добавяте хранителна мая и черен дроб за нужния витамин B-12,
 • ИЛИ, използване на формула основана на бульон с черен дроб, макар че тази рецепта буди притеснения поради твърде високите нива на витамин А

Разбира се, всички източници са съгласни, че кърмата е най-добрата възможност за бебето, но ако кърменето не е възможно, това са вариантите, които аз бих използвала. Бих препоръчала и самата аз бих избрала да намеря квалифициран и добре осведомен лекар преди да използвам тази или която и да било друга възможност освен кърмата за хранене на бебета.

Автор: Wellness Mama

Източник:

http://wellnessmama.com/53999/organic-baby-formula-options/

Снимка: plus.google.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *