Ползите от постенето, доказани с изследвания

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

fasting-water-juice

Постенето на вода, постенето на сок, и постенето на сокове, допълнени с едноклетъчни протеини не са едно и също нещо. Те са тясно свързани, но различни. Макар че споделят „някои” еднакви ползи, човек ги използва за различни цели и по различни начини. За жалост, повечето хора не знаят за тези разлики и използват различните форми неправилно, в погрешното време и/или по погрешен начин. Това води до  проблеми и позволява на медицинската общност да се позовава на така причинените проблеми и да определя всяко постене като неефикасно, ненужно и в по-голямата си част вредно. Ще се върнем на тази тема в следваща статия, в която обсъждаме тези разлики… и ползите.

Но за сега ще отбележим, че въпреки мнението, което може би сте си изградили, все още има елементи на постенето – особено на постенето на вода – които се изучават от научната общност и неизменно дават положителни резултати.

Ползите от постенето, доказани с изследвания

Любопитното е, че медицинската общност избира да заяви, че тези изследвания не са окончателни, и така прави съмнителни всички ползи от постенето. Прекрасна непоследователност, разбира се, вземайки предвид че медицинската общност съвсем не прилага подобна непреклонност когато става дума за изписването на фармацевтични лекарства без рецепта. Лекарствата без рецепта, свободно предписвани от лекарите, често са придружени от пълна—тотална—липса на клинични доказателства, които да подкрепят ефикасността или безопасността на това предписване, и използване, на лекарства не по предназначение. Може би лекарите разчитат на фразата на Ралф Уолдо Емерсън от есето му за Самоувереността, „Неразумното постоянство е злият дух на дребните умове”, за да оправдаят нещо, което иначе би могло да се приеме за лицемерие.

Време е да си създадете навика, с който ще се изплъзнете на рака, инсулта и Алцхаймер

Както и да е, има много научни доказателства за ефикасността на постенето. Ето някои от тях:

Сърдечни болести, холестерол, и човешки хормон на растежа

През 2011 година учени кардиолози в Intermountain Medical Center Heart Institute съобщиха, че постенето не само снижава риска от атеросклероза и диабет, но че то води и до значителни полезни промени в нивата на холестерол в кръвта. Според изследователите, „Постенето причинява глад или стрес. В отговор, тялото освобождава повече холестерол, позволявайки си да използва мазнините като източник на гориво, на мястото на глюкозата. Това намалява броя на мазните клетки в тялото. Това е важно, защото колкото по-малко мастни клетки има в тялото, толкова по-малка е вероятността то да изпита инсулинова резистентност, или диабет”.

Освен това, изследването ефективно потвърди по-ранни заключения за последиците от постенето върху човешкия хормон на растежа (HGH). HGH действа в защита на мускулите без тлъстини и на метаболитния баланс, реакция, която се задейства и ускорява при постенето. По време на 24-часови периоди на постене, HGH се повишава средно с 1300 процента при жените и с почти 2000 процента при мъжете.

А друго изследване откри, че като просто нарушаваме нормалните цикли на хранене с помощта на интермитентно (периодично)  постене, това подобрява способността на тялото да обработва, усеща, и различава хранителните вещества, които консумира и по този начин да спомага за предотвратяването на затлъстяване, диабет, и чернодробни заболявания при мишки, подложени на диета с високо съдържание на мазнини. Освен това, периодичното постене повишило производството на жлъчна киселина, което е особено важно за правилното храносмилане на мазнините, както и изразходването на енергията и снижило възпалението.

Постенето регенерира стволовите клетки, отпушва имуносупресията за три дни

Стареене на мозъка

Изследване от 2006 година откри, че както ограничаването на калориите, така и периодичното постене удължават здравето на нервната система, като въздействат на основни метаболитни и клетъчни сигнализиращи пътеки, които регулират продължителността на живота. Ограничаването на калориите и периодичното постене въздействат върху енергията, производството на свободните радикали, и системите за отговор при клетъчен стрес по начини, предпазващи невроните от генетични и екологични фактори, на които те иначе биха се поддали по време на стареенето.

По-конкретно, изследователите откриха, че както периодичното постене, така и ограничаването на калориите причиняват лек отговор на стреса в мозъчните клетки, който води до активирането на компенсиращи механизми. Според изследователите, режимите на периодично постене вече са доказали, че намаляват и дори спират увреждането на невроните, и че подобряват, в животински модели, последиците както при неврологична травма, като например инсулт, така и при свързаните с възрастта невродегенеративни разстройства като болестта на Паркинсон и болестта на Хънтингтън.

Диета за детоксикация с лимони – наистина ефикасна рецепта

Както е казал още Плутарх, „Вместо да пиете лекарства, постете един ден”.

fasting-plutarch

Рак

Надграждайки върху предишни изследвания, които откриха, че постенето за дори само два дни предпазва здравите клетки от химиотерапията, ново изследване разкрива, че постенето може всъщност да смалява туморите, като в същото време предпазва от вредните странични ефекти от химиотерапията. Както вече споменахме, предпазващото клетките влияние на глада по-рано бе демонстрирано в изследване от 2012 година. Изследователите откриха, че мишки, подложени на висока доза химиотерапия след постене продължават да са в цветущо здраве, докато половината от нормално хранените мишки умират, а другата половина отслабват трайно.

Важно е да споменем, че в изследването химиотерапията удължи продължителността на живота на мишките, инжектирани с клетки от агресивен човешки тумор, и животните по-късно си възвърнаха теглото, което бяха изгубили поради лишаване от храна. Освен това, лабораторните изследвания на нормални клетки на човешки мозък и на ракови клетъчни линии на мозък, подложени на кратък период на гладуване (ниско ниво на глюкоза) разкриха, че нормалните клетки също стават резистентни на химиотерапия (което е добре), докато раковите клетъчни линии в мозъка остават податливи на нея.

Всъщност, изследването от 2012 година откри, че пет от осем вида рак при мишките се поддават на само на постенето. Точно както при химиотерапията, постенето забавя растежа и разпространяването на туморите. И без изключение, „комбинацията от цикли на постене плюс химиотерапия беше или по- или „много по”-ефикасна от лечението само с химиотерапия.

Новото изследване от друга страна всъщност откри, че циклите на гладуване са също толкова ефикасни, колкото са лекарствата за химиотерапия в забавяне развитието на различни тумори и повишават ефикасността на тези лекарства срещу меланома, глиома, и клетките при рак на гърдата. При миши модели на невробластома (тумори в надбъбречните жлези), циклите на постене плюс лекарствата за химиотерапия – но нито едното от леченията само – доведоха до дългосрочно оцеляване без рак. Според изследователите, тези изследвания показват, че множеството цикли на постене  насърчават диференциална стресова сенсибилизация в много различни тумори и могат потенциално да заменят или усилят ефикасността на някои лекарства за химиотерапия в лечението на различни  видове рак.

Това никак не е маловажно.

Периодичното гладуване: пет причини да го прилагаме

Диабет и мозъчно увреждане

И накрая, от много години се знае, че ограничените откъм калории диети са доказали, че носят няколко ползи за здравето, като повишена инсулинова чувствителност, резистентност към стреса, снижен брой на заболяванията и удължена продължителност на живота. Механизмът си остава непознат, но нуждата от дългосрочно снижаване на приема на калории за постигането на тези преимущества винаги се е взимал предвид, поне докато изследване през 2002 година не откри, че периодичното постене само по себе си води до полезни резултати, равняващи се или превъзхождащи тези на ограничаването на калориите.

Говорим за ползи, които включват снижаване нивата на серумната глюкоза и инсулина и повишена резистентност на невроните в мозъка към екзитус токсичен стрес. С други думи, периодичното постен предоставя същите видове ползи в регулацията на глюкозата при диабетиците и неврална резистентност към увреждания каквито предоставя и ограничаването на калориите… но най-вероятно ги надвишава.

Източник:

http://jonbarron.org/detox/water-fasting-and-juice-fasting#.U97_i_mSyn0

Снимки: Girlstalkinsmack; HONEY AND HEMLOCK: March 2015

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *