Харвард откри „доматено хапче” срещу инфаркт и високо кръвно

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

lycopene

Като дете може би мислехте, че доматите са зеленчуци, а днес ги приемаме за плодове. Но без значение за какво ги приемаме, факт е, че май взимаме доматите за даденост, без да осъзнаваме колко много те помагат на сърцето.

Инфаркт, високо кръвно, удар… доматите помагат за предотвратяването на всички тях. Всъщност, когато учените изследват кои елементи от здравословната храна укрепват сърцето и артериите, доматите се нареждат начело в списъка за пазаруване.

Мощното хранително вещество в доматите е антиоксидантният пигмент ликопен. Той придава червения цвят на доматите и е ефикасно хранително вещество, което предоставя допълнителни ползи когато е топлинно обработен в доматен сос и се консумира със зехтин.

Още за доматите: 32 невероятни ползи от доматите за кожата, косата и здравето

Когато изследователите тестват ликопен върху хора със сърдечни заболявания, те откриват, че ликопенът помага на кръвоносните съдове да се разширяват с 53 процента. Счита се, че това разширяване снижава риска от сърдечни удари и инсулти.

„Доказахме съвсем ясно, че ликопенът подобрява функцията на кръвоносните съдове при пациенти със сърдечно-съдови заболявания”, казва ученият Джоузеф Чериан от Кеймбридж. „Той подсилва необходимостта за здравословен начин на хранене при хората в риск от инфаркт или инсулт. Пиенето всеки ден на ‘доматено хапче’ не замества другите лечения, но предоставя допълнителни ползи като се пие наред с другите лекарства”.

Всъщност, „доматеното хапче” или хранителните добавки, съдържащи ликопен, се оказват невероятно ефикасни за снижаването на кръвното налягане. Според изследване, проведено в Института за безопасност на храните и здраве на Калифорнийския университет Дейвис, и в Харвардското училище за обществено здраве, пиенето на ликопен под формата на хранителна добавка действа по-добре от просто яденето на домати.

Не пренебрегвайте и доматения сок: Дълъг полет със самолет? Пийте този сок, за да сте здрави

Ликопенът е толкова мощен, че той дори предпазва клетките на сърцето от последиците от инфаркт. А списанието PLOS One откри, че хората с най-високи нива на ликопен в кръвта е 55 процента по-малко вероятно да получат инфаркт.

Ако обичате домати, трябва да ги ядете като първи и най-естествен източник на ликопен. Ликопенът се усвоява най-добре когато доматите се готвят или когато са в комбинация със зехтин.

Всеки домат съдържа около 7 мг ликопен, но ще ви е необходимо да си набавяте по поне 20 мг на ден за предпазване на сърцето. Избягвайте синтетично създадените хранителни вещества и винаги търсете хранителна добавка с ликопен, в която няма подсладители, глутен или рафиниран натрий.

Още по темата: Жена пи по чаша доматен сок всеки ден два месеца: Резултатът е впечатляващ!

Източник:

http://easyhealthoptions.com/harvard-finds-tomato-pill-stops-stroke-high-blood-pressure/

Снимка: www.govita.com.au

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *