Как да си правим маслена настойка и мехлем от живовляк

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

plantain-infused-1

Това се случва всяко лято. Намираме време за приготвянето на билкови лекове, за да се подготвим за есента и зимата. Сушим билки, правим мехлеми и тинктури… Най-вече мехлеми. Те траят поне година и се правят с маслени настойки от билките, които растат през пролетта и лятото. Така че сега е моментът да приготвим каквото можем за зимата.

Възможностите са безгранични, можете да си приготвите маслена настойка от живовляк, черен оман, глухарче, невени, бял равнец… или от които искате други билки и то в един и същи ден. Просто непременно трябва да залепите  етикети върху бутилките с името на билката и с датата на приготвянето, та да знаете какво има във всяка бутилка.

Как да си направим маслена настойка от живовляк

Вероятно имате много живовляк в градината си или поне знаете място откъдето можете да си наберете. Първото нещо, което трябва да знаете когато берете живовляк е че има два различни вида – широколистен (Plantago major) и с тесни листа (Plantago lanceolata), като и двата вида са чудесни за лечебни цели. При живовлякът с тесни листа, съцветието се появява на върха на стеблото, а листата му са дълги и тънки. Широколистният живовляк има по-големи, но по-къси листа, цветовете се появяват по целия ствол. Ако не сте сигурни как точно изглежда живовлякът, консултирайте се с експерт, който да ви го покаже или да види какво сте набрали.

Живовляк: Този малък бурен е един от най-полезните лекове на планетата

Някои правила за брането на лечебни растения:

Не използвайте растение, ако не сте 100% сигурно, че точно това е растението, което ви трябва. Ако не сте сигурни дори и след като сте го търсили и намерили в Интернет, просто се консултирайте с експерт.

Берете растенията които ще използвате на място, за което сте сигурни, че не е пръскано с химикали. Ако не берете живовляк от собствената си градина, уверете се че имате разрешение да берете и че мястото от където ще берете не е пръскано.

Никога не откъсвайте цялото растение! Именно така се унищожават и увреждат екологичните системи. Откъсвайте по малко от всяко растение като оставяте достатъчно, за да му позволите да продължи да живее и да е здраво. Откъсвайте само до 40% от всяко растение, не повече.

Насладете се на лято без комари с този витамин

Защо да си приготвяме масло от живовляк:

 • Живовлякът има противовъзпалителни свойства и помага в лечението на раздразнена и възпалена кожа.
 • Той е адстрингентна (стягаща, кръвоспираща) билка и помага за стягането на телесните тъкани.
 • Живовлякът помага при лечението на рани като забавя кървенето.
 • Това е една от най-ефикасните билки за раздразнена кожа, порязвания, ухапвания от насекоми и ожулвания.

Понеже живовлякът помага в лечението на кожните тъкани, можете да го използвате в мехлеми през цялата година. Както вече споменахме, маслената настойка от живовляк можете да използвате в мехлем срещу ухапвания от насекоми и при опарване с отровен бръшлян, като просто добавите пчелен восък; можете да я използвате в чудесен универсален лек като добавите маслена настойка от черен оман; за облекчаване на кожни ожулвания и порязвания, както и за изваждане на тресчици от кожата е добре да смесвате маслени настойки от живовляк, черен оман и невен; чудесен лосион за кожата можете да си приготвите с маслена настойка от живовляк, в която добавите етерично лавандулово масло…

31 естествени методи за отблъскване на досадните насекоми

Как да си приготвим маслена настойка от живовляк:

Решете какво количество искате да приготвите и намерете необходимия стъклен буркан. Ако след приготвянето на настойката, ще искате да я използвате за направата и на други лекове, изберете по-голям буркан.

За да избегнете образуването на мухъл в маслената настойка:

Наберете растенията в слънчев следобед в ден когато отдавна не е валяло. Целта е да няма вода по листата, които ще използваме.

Не мийте билките/растенията, защото не ни трябва вода, която да обърква процеса. Това означава, че вие наистина трябва да наберете листа от място, където сте сигурни, че не е пръскано с вредни химикали. Парковете и градините (особено в чужбина) също се пръскат против кърлежи и други вредни насекоми.

Нарежете растенията (с ножица) и ги оставете да престоят една нощ, за да повехнат на плота в кухнята, можете да ги оставите върху суха хартия.

Стъклените буркани, които ще използвате също трябва да са напълно сухи. Това включва и капачетата! Приборите, които ще използвате също трябва да са напълно сухи.

Ако не можете да намерите живовляк, който да наберете, можете да закупите сушени листа от живовляк от билкарските магазини.

30 чудесни причини да добавите пшенична трева в деня си

plantain-infused-2

Използвайте следния метод за направата на маслена настойка от живовляк:

Слънчева маслена настойка:

Това е старомодният начин за приготвяне на маслени настойки от билки. На практика вие можете да използвате този метод, за да правите маслени настойки от всяка билка. Напълнете стъкления буркан до половината с билки/растения и след това налейте олио (най-доброто, което можете да използвате е висококачествен зехтин) чак до ръба на буркана. Използвайте лъжица или нож за масло и разбъркайте добре съдържанието на буркана като се уверите, че в зехтина не е останал въздух. Затворете плътно с капака. Сложете буркана на топло и слънчево място и оставете маслото да се насища 4-6 седмици. На всеки няколко дни леко разтръсквайте буркана, за да стимулирате отделянето на лечебните съединения от растенията. След 4-6 седмици прецедете маслото през тензух в друг чист и сух буркан като непременно изстискате и запазите всяка капчица от ценното лечебно масло. Това е традиционният отколешен метод за приготвяне на маслени настойки.

Ухапвания от комари, 11 естествени лека

Можете да приготвяте маслени настойки и на водна баня:

Този метод е удобен, когато настойката ви трябва незабавно. Сложете билката в купа, потопена в съд с вода и на много бавен огън оставете водата да ври на много, много слаб огън в продължение на поне 30-60 минути като често проверявате дали температурата е достатъчно ниска. Основното правило в този метод е колкото по-ниска е температурата и колкото по-дълго оставите билките да къкрят, толкова по-полезна и лековита и силна ще е настойката, която приготвяте. Ако температурата е твърде висока, това може да унищожи лечебните свойства на растението, така че помнете да поддържате котлона на слаб огън! След това прецедете получената настойка следвайки указанията за направата на слънчева настойка по-горе.

27 лечебни растения, които си струва да отглеждаме II

Други методи:

Можете да използвате тенджера с двойно дъно, върху което да постелете хавлиена кърпа, наредете бурканите отгоре с плътно затворени капачета, добавете вода до средата на бурканите. Включете тенджерата на най-ниска температура за 12-24 часа. Можете също така да използвате и уред за приготвяне на кисело мляко. Единственото за което трябва да следите е температурата да е НИСКА.

Някои хора оставят настойката вместо на слънце на тъмно място. Те оставят бурканите на тъмно място за 4 седмици. Така че за маслени настойки можете да използвате слънчево място, а за приготвянето на тинктури, тъмно място.

Още съвети за направата на маслена настойка от живовляк (други билки):

Както вече споменахме, поставяйте етикет с името на билката и датата на направата – иначе ще си имате работа с буркани, за които трябва да гадаете от какво са и кога са приготвени настойките в тях!

Проверявайте маслената настойка приготвена на слънце на няколко дни за мухъл. Ако забележите мухъл, махнете го незабавно и може би ще спасите настойката. Ако мухълът е доста, обаче, ще трябва да изхвърлите настойката.

Дръжте маслената настойка на хладно и тъмно място. Повечето маслени настойки траят година и дори по-дълго ако ги държите на студено и тъмно място. Ако започнат да миришат лошо, може да са гранясали, време е да ги хвърлите и да си направите нови.

Токсичните плесени, скрит фактор за много хронични заболявания

Пресни билки или сушени билки:

Можете да използвате както сушени, така и пресни билки. При сушените билки човек никога не знае дали тези билки не са били третирани против вредители и следователно са изгубили част от лечебните си свойства. От друга страна, трябва доста да се внимава със свежите растения в процеса на приготвяне на настойката, защото в този случай е възможно да се появи мухъл. Така че, ако ще използвате настойките за готвене, по-добре слагайте сушени билки (които сами сте си изсушили), а за лечебните настойки използвайте свежи билки като обръщате внимание те да са напълно сухи и често проверявате бурканите за поява на мухъл.

Защо да отглеждаме невени? Комарите ги мразят!

ЖИВОВЛЯК – РАЗНОСТРАНОТО МАЗИЛО ЗА „ПЪРВА ПОМОЩ”

Живовлякът съдържа иридоиди, благодарение на които силно облекчава раздразнената и възпалена кожа. Билката съдържа агликон и аукубигенин, които имат антибикробно действие, както и алантоин, съединение стимулиращо заздравяването на кожата.

 Живовлякът помага при:

 • Ухапване от пчела/оса
 • Ухапване от паяк
 • Ухапване от комари и други насекоми
 • Допир до отровни растения като отровен бръшлян, отровен дъб, смрадлика
 • Екзема
 • Псориазис
 • Слънчево изгаряне
 • Подсичане

plantain-salve-3

Рецепта за мехлем от живовляк

за около 1 чаена чаша

Съставки

 • 1 ч.ч. пресни листа от живовляк, набрани от място което не е пръскано с химикали, нарязани
 • 1 1/2 ч.ч. зехтин или разтопено кокосово масло
 • 1 с.л. + 1 ч.л. пчелен восък
 • 1/2 – 1 ч.л. етерично масло от чаено дърво, по желания

Метод на приготвяне

 1. Даваме тези количества, за да ги имате предвид когато си приготвяте маслената настойка от живовляк.
 2. При приготвянето на мехлема ще използвате от горе-приготвената настойка, като добавите разтопения на водна баня пчелен восък и ако желаете маслото от чаено дърво.
 3. След разтопяването на водна баня на пчелния восък, към него добавяте маслената настойка от живовляк и разбърквате добре.
 4. Ако искате да добавите етерично масло, изчакайте мехлема да изстине преди да ги добавите с разбъркване.
 5. Насипете мехлема в чисти и сухи бурканчета и го оставете да изстине.

Вече сте готови за следващото ухапване или ужилване или опарване…

Но за да ги избягвате използвайте следните рецепти:

Репелент против насекоми, домашна рецепта за крем или спрей

 

Източници:

http://www.thehomesteadgarden.com/how-to-make-plantain-infused-oil/

https://www.mommypotamus.com/plantain-salve-recipe/
Снимки: Sanatate BZI.ro – Bzi; Pinterest; FreeRemedies.net

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *