Какво да пием и какво да не пием при камъни в бъбреците?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Ако сте застрашени от камъни в бъбреците, трябва да направите важен избор по отношение на напитките. Някои напитки снижават риска, докато други рязко го повишават.

Ето бързо упътване за хората, които има вероятност да развият камъни в бъбреците.

Ще започнем с добрите възможности…

lemonade

Пийте на воля!
Ако имате камъни в бъбреците, може би сте запознати с ‘терапията с лимонадата’. Проучване, продължило четири години, показа, че когато пациенти с камъни в бъбреците пият лимонада всеки ден, образуването на камъни се забавя, а броят на камъните намалява.За жалост пациентите с камъни в бъбреците имат нужда също така да поддържат нисък прием на захар, за да избегнат образуването на камъни. Така че тази терапия става доста по-привлекателна, ако ‘лимонадата’ всъщност е просто разреден лимонов сок, който или не съдържа захар или съдържа изкуствени подсладители. Вместо това може да обмислите една препоръка на член на Научния здравен институт на име Джон.Джон ни казва, че някога изхвърлял по един камък на месец. Било направо ‘разбиващо болезнено’. Но открил начин лесно да облекчи своя проблем.Джон: ‘Тогава прочетох книгата на д-р Джарвис „Народната медицина на Върмонт”, в която се говореше, че ябълковият оцет и медът са много полезни за променянето на киселинния баланс на тялото с цел предотвратяване образуването на камъни в бъбреците„Аз незабавно преминах на такъв режим като за целта взех половин бутилка мед и я долях с ябълков оцет. След това налях около два пръста от сместа в чаша и долях вода до горе. Правя това всяка сутрин оттогава и вече не съм имал камък от 46 години.”„Евтино лечение и го препоръчвам на всеки с камъни в бъбреците, с когото разговарям и то помага на всички.”Джон не споменава какъв вид ябълков оцет използва. Съдейки от успеха му, готов съм да се обзаложа, че става дума за суров, нефилтриран, непастьоризиран продукт, а не за типичния ябълков оцет, който ще откриете в повечето хранителни магазини.Също така, обърнете внимание, че медът е прост въглехидрат. Както и захарта, той трябва да се използва щадящо.
Но не пийте ТОВАСега… какво да избягваме…

Започваме със соевото мляко.

Преди няколко години ви казах за изследването, което откри изключително високо съдържание на оксалат в соевите зърна, тофуто и преработените соеви продукти. Оксалатът е съединение, което се свързва с калция в бъбреците и повишава образуването на камъни в бъбреците. Изследователите заключиха, че соевите продукти са опасни за всеки в риска от образуване на камъни в бъбреците.

Следващата напитка в списъка на напитките, които не трябва да пиете е диетичната сода.

Нови изследвания проучиха няколко марки диетична сода и откриха високи нива на цитрат в онези от тях с вкус на цитрусови плодове. (Именно цитратът в лимоновия сок превръща лимонадата в плюс за пациентите с камъни в бъбреците).

Д-р Браян Х Айснър, водещ изследовател в проучването на диетичната сода, каза пред Ройтерс, че не препоръчва на пациентите с камъни в бъбреците да пият диетична сода. И да беше спрял до там…

Той продължи, като отбеляза, че на тези пациенти СЕ препоръчва да пият много течности всеки ден и добави: „Ако пиенето на газирани води помага на хората да постигнат целта си, то то може да е нещо хубаво.”

Мили, братко! Това е все едно да кажеш, че хората трябва да ядат храна всеки ден и ако пържените картофи и сладоледът им помагат да постигнат целта си, това може да е хубаво нещо.

Преди време ви казах за едно изследване, проследило повече от 6000 души, пиещи газирана вода в продължение на четири години. При онези, които пиели само по една или повече газирани води всеки ден вероятността да станат прекомерно дебели, да развият висока кръвна захар, високи нива на триглицеридите и високо кръвно налягане била почти 45% по-голяма.

Важно: Тези резултати бяха почти идентични за пиещите обикновена газирана вода и за пиещите диетична сода.

И не ме карайте дори да започвам да говоря за аспартама – този наистина опасен продукт. Европейското списание за клинично хранене (The European Journal of Clinical Nutrition) счита главоболията, безсънието и апоплектичните удари за свързани с приемането на аспартам.

Ако имате анамнеза за камъни в бъбреците и вашия лекар ви посъветва да започнете да пиете газирани напитки, като Спрайт зиро или диетична сода или някоя цитрусова диетична сода, тутакси хукнете към вратата и си намерете друг лекар, както и нещо друго за пиене.

Източник: HIS eAlert, Drink This, Not That, 11 January 2011

Снимка: wcfcourier.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *