Може ли животът да е по-стар от Земята?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

prometheus-sacrificial-engineer-570x290

Прилагането на максима, валидна както в компютърната наука, така и в биологията, повдига интригуващата възможност животът да е съществувал преди Земята и да е възникнал извън нашата слънчева система, казват учените.

Законът на Мур се основава върху предположението, че компютрите се увеличават експоненциално по сложност със скорост от проблизително удвояване на транзисторите на всяка интегрална схема на всеки две години (вече променено на всяка година и половина). Ако приложите Закона на Мур към сложните изчисления само за последните няколко години и работите в обратна посока, ще се върнете в шейсетте години на двайсти век, когато всъщност бе създаден първия микрочип и по-точно през 1958 година.

Сега двама генетици прилагат Закона на Мур към скоростта, с която животът на Земята се усложнява – и резултатите показват, че органичният живот е започнал да съществува дълго преди появата на самата Земя.

Ученият Алексей Шаров от Националния институт по стареенето в Балтимор и биологът теоретик Ричърд Гордън от Морската лаборатория (Gulf Specimen Marine Laboratory) във Флорида взеха Закона на Мур и замениха транзисторите с нуклеотиди   — градивните елементи на ДНК и РНК – а интегралните схеми, с генетичен материал и направиха изчисленията.

Резултатите показват, че животът се е появил за първи път преди около 10 милиарда години, далеч по-отдавна от изчислената възраст на Земята – 4.5 милиарда години.

И така, макар че математически е възможно животът да е съществувал преди Земята, това възможно ли е физически? Отново Шаров и Гордън казват да, възможно е. Докато се е формирала нашата слънчева система, съществуващи преди нея бактериоподобни организми или дори прости нуклеотиди от по-стара част на галактиката може да са достигнали до Земята на автостоп, качвайки се на междузвезден полет на комети, астероиди или върху други неорганични космически отломки – теоретичен процес, наречен панспермия.

Изчисленията на учените не са научно доказателство, че животът предшества Земята – няма начин да знаем със сигурност, че органичната сложност се е повищавала с устойчив темп по всяко време от историята на вселената. Наречете го по-скоро упражнение в мислене или есе, а не теория, казва Шаров.

Има много хипотетични елементи, поддържащи нашия довод… но за се погледне по-широко на нещата, човек се нуждае от някои хипотетични елементи”, казва Шаров пред TechNewsDaily.

Идеята на Шаров и Гордън повдига други интригуващи възможности. От една страна ‘животът преди Земята’ развенчава отколешната научно фантастична тропа за много по-напредналите в научно отношение извънземни видове. Ако генетичната сложност се развива с равномерна скорост, тогава социалното и научно развитие при всяка извънземна форма на живот в галактиката на Млечния път биха били относително еднакви с тези при хората.

Изследването на Шаров и Гордън прави теоретичен и практически паралел между възникването на живота и връзката между живота и познанието. Човешката еволюция не става просто в генома; тя се случва  епигенетически, или в ума, като технологиите, езикът и културната памет всичките стават по-сложни. „Функционалната сложност на организмите е кодирана частично в наследствения геном и частично в нетрайния ум”, обясняват те в разработката си.

Прилагайки Закона на Мур – теория първоначално създадена, за да обясни технологичното развитие – към живота, генетиците не опростяват еволюцията; те потвърждават необичайната й сложност, казват те.

Макар че някои може да са скептични относно заключенията на Шаров и Гордън, учените поддържат изводите им. Заразяването с бактериални спори от космоса изглежда най-достоверната хипотеза, която обяснява първото появяване на живот на Земята”, твърдят те в разработката си, която е публикувана в онлайн списанието Arxiv.

Шаров казва, че ако трябва да се обзаложи би казал, че е 99 процента вярно, че животът е започнал преди Земята – но би следвало да оставим 1 процент за някоя безумна възможност, която все още не сме взели предвид”.

Източник: Live Science, Could life be older than earth itself, 19 April 2013

Снимка: www.picstopin.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *