Опитайте тези 4 съвета за безопасно излагане на слънце

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Още от ранна пролет, през средата на лятото, та чак до късна есен човек има желанието да излиза навън и да прекарва време на слънце. Както все повтарям, ние се нуждаем редовно да се излагаме на слънцето, за да поддържаме и постигаме добро здраве. Факт е, че здравословното излагане на слънце активира естественото производство на витамин D в кожата.

Ето защо е добре да прекарвате по само 10 до 15 минути на слънце без слънцезащитно средство всеки ден от април до октомври. Това ще помогне за поддържането на здравословното ниво на витамин D в тялото ви. И ако искате да прекарвате по повече от 15 минути на слънце, четири лесни съвета могат да ви помогнат безопасно и естествено да защитавате кожата си, както ще ви обясня след малко.

Разбира се, козметичната индустрия, някои тесногръди медицински специалисти и безхаберни „експерти” по обществено здраве продължават да създават зле-информирана истерия относно излагането на слънце. Но истинските научни изследвания свързват слабото излагане на слънце и/или ниските нива на витамин D с по-високи нива на злокачествен рак на кожата, от които всички, изпитващи фобия от светлината се опитват да ни предпазват.

12 домашни лека за справяне с мехурите при изгаряне на слънце

Факт е, че само 9 процента от „видовете рак на кожата” са наистина „злокачествени” меланоми, които завладяват тялото и метастазират. Обратното, 91 процента от онова, което повечето традиционни дерматолози наричат „рак на кожата” са всъщност просто кожни „образувания”. Тези често срещани образувания по кожата почти никога не завземат тялото, нито метастазират в него като истинския рак. И лекарите лесно ги откриват и премахват преди те изобщо да причинят проблеми.

Освен това, науката свързва слабото излагане на слънце и/или ниското ниво на витамин D с на практика всеки често срещан медицински проблем, като например други често срещани видове рак, деменция, диабет тип II, сърдечни заболявания бъбречни заболявания, както и с разстройства, свързвани с настроението, тревожност и депресия.

Лекове за изгаряне на лицето на слънце: бързи и ефикасни

Без съмнение, витамин D е особено важно хранително вещество. Но Институтът по медицина (IOM) препоръчва възрастните (над 18-годишна възраст) мъже и жени до 70 годишна възраст да взимат по 600 МЕ (15 мкг) от него на ден. Истинската новина, обаче, е че изследователи в Университета на Калифорния Сан Диего и в Университета Крейтън в Небраска откриха, че нелепата препоръчителна дневна доза за витамин D на IOM е 10 пъти по-ниска от необходимата.

Науката доказва, че човек се нуждае от витамин D. И лесен начин да си набавяме повече от него между април и октомври е като прекарваме време на открито. Но човек иска да избегне изгарянето, което може да увреди кожата.

И така, как можем да се предпазваме от изгаряне като в същото време се излагаме достатъчно на слънце?

Изгаряне от слънце, 13 естествени лека плюс 1

Ето няколко съвета, които да опитате:

Слънцезащитните средства могат да почакат

Много „експерти” ви казват да нанасяте слънцезащитно средство преди излизане. Но както съм споменавал по-рано, вие можете да прекарате първите 10 до 15 минути навън без слънцезащитен крем. Това ще активира известно производство на витамин D в кожата ви. Така че вземете крема против слънце със себе си и го нанесете след като сте дали на кожата си време да поеме известно количество здравословни лъчи.

Не мислете, че по-високият слънцезащитен фактор (SPF) е по-полезен

Много потребители вярват, че могат да прекарат повече време на слънце, ако използват средство с по-висок слънцезащитен фактор (SPF). И те решават, че слънцезащитно средство с защитен фактор (SPF) 100 предлага два пъти по-голяма защита от слънцезащитно средство с фактор 50. В действителност предполагаемата по-голяма защита срещу ултравиолетовите лъчи е незначителна. Използването на слънцезащитните средства с по-висок защитен фактор дава на печащите се лъжливото усещане за защита, което води до вредни изгаряния. Освен това, тези мазила с по-висока защита (SPF) могат да съдържат допълнителни токсични химикали.

Последни указания за забавление на слънце с безопасни слънцезащитни кремове

Достатъчен ви е само защитен фактор (SPF) 20

Науката показва, че се нуждаете единствено от слънцезащитно средство със защитен фактор (SPF) 20. То предоставя максимално блокиране на ултравиолетовите лъчи. Всичко надхвърлящо защитен фактор 20 е безсмислен, но ефикасен маркетингов трик.

Опитайте продукти съдържащи растителни олиа

Много натурални растителни масла предоставят защита от слънцето за значителни периоди от време. Освен това, те в същото време позволяват достатъчно слънчева светлина да достига до кожата, за да може тя естествено да произвежда витамин D. И в същото време те подобряват вида и усещането на кожата.

Маслото от морковено семе има уникален землист аромат. Някои хора го намират за малко силно, но то по естествен начин филтрира слънчевите лъчи. Всъщност то съдържа защита от слънцето равна на мазилата със защитен фактор (SPF) 20. Освен това, то позволява на кожата ви естествено да изгради своя собствена защита от меланина и осигурява естествен светло оранжев тен на кожата. А най-хубавото е, че то съдържа обилно количество алфа- и бета-каротини.

Указания за здрава кожа: за или против слънцето, битката продължава

Маслото от малини е друга възможност. То също притежава цялата защита на слънцезащитно средство. И е богато на витамин Е, който лекува и защитава кожата.

Маслото от пшеничен зародиш също има защитен фактор (SPF) 20. То не е скъпо и няма мирис. Освен това, то е по-леко и по-малко мазно от горните две масла – маслото от морковено семе и маслото от малини.

Други натурални масла и техните слънцезащитни фактори (SPF) са: бадемово (5), авокадово (4 – 10, до 15), кокосово (2 – 8), конопено (6), жожова (4), макадамия (6), маслинено (2 – 8), сусамово (4), масло от шеа (3 – 6), соево/без ГМО (10).

И така, от ранна пролет до късна есен вие можете да прекарвате време на слънце без слънцезащитно средство. А когато мажете кожата си, за да се предпазвате, избирайте внимателно слънцезащитното средство. Вижте какви опасности крият слънцезащитните средства тук.

Д-р Марк Микоци

Прочетете още:

5 начина да се уредите с изгаряне

Най-доброто изцяло естествено слънцезащитно средство

Домашен гел лекува стрии, старчески петна, белези от акне, псориазис, изгаряния!

Три лечебни храни при увреждане на кожата

12 нетоксични етерични масла за естествена защита от слънцето

Лекувай успещно рак на кожата с… патладжан

Витамин D и неговите удивителни ползи за здравето

Източник:

https://drmicozzi.com/try-these-4-tips-for-safe-sun-exposure

Снимка: OUSPAN.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *