Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Лятото вече почти е тук, астрономически. Иначе, жегите са налице. Напомняме някои неща, за да направим горещините по-лесно поносими… и това е само началото. Очаквайте много и разнообразна информация за едно супер лято!

kiwi avocado

Има ли начин да се борим срещу увреждащите последици от слънцето с храна? Разбира се, че има! Редица здравословни храни дават на кожата важни хранителни вещества, които облекчават стореното от лъчите на слънцето. Въпреки че именно слънцето ви набавя така необходимия витамин D, дългото излагане на лъчите му може да причини стареене на кожата, наред с по-сериозни проблеми като рак на кожата.

Можете да започнете да предпазвате кожата си като добавите киви в хранителния си режим. Кивито е плод от юга и един от най-добрите източници на витамин С, дори и сравнен с други плодове и зеленчуци. Една чаена чаша киви зарежда тялото с 275% от препоръчваната за деня доза витамин С. Това превръща кивито в една от най-полезните налични храни срещу бръчките.

Витамин С е основният водоразтворим антиоксидант на тялото що се отнася до здравето на кожата. Увреждането, нанесено от слънцето може да доведе до образуването на свободни радикали. А свободните радикали от своя страна увреждат колагена, който спомага за това кожата  да изглежда здрава, красива и млада. Яденето на киви в голяма степен повишава синтезирането на колаген в кожата.

Авокадото е друга лечебна храна, която е чудесна за справяне с увреждащото въздействие на слънцето. В клинично изпитание израелски изследователи изпробват способността на екстракт от авокадо да снижава увреждане и възпаление на кожата, причинени от UVB лъчите. Те откриват, че екстрактът от авокадо упражнява предпазен ефект, повишавайки жизнеността на клетките и подсилвайки възстановяването на ДНК. Когато става дума за човешката кожа, лечението с екстракт от авокадо значително снижава увреждането на клетките, причинено от UV лъчи. Тези резултати подкрепят идеята, че авокадото може да играе важна роля като фото-защитно средство  при увреждането на кожата от UV лъчи.

Аспержите са следващите в битката срещу увреждането от свободните радикали. Подобрете здравословния си начин на хранене и здравето на кожата си като ядете аспержи. Този вкусен зеленчук съдържа силициев двуокис, минерал, който укрепва съединителната тъкан на тялото. Бедната на силициев двуокис кожа обикновено е слаба и е загубила еластичността си. Когато няма достатъчно силициев двуокис в кожата, ще забележите, че на раните е нужно по-дълго време да заздравеят. Ако прекарвате много време на слънце това лято, непременно подсилете приема си на силициев двуокис, така че да дадете шанс на кожата си да се лекува както трябва.

И накрая, ако все пак си докарате слънчево изгаряне, гелът от алое вера действа чудесно като алтернативно лекарство за изгорялата от слънцето кожа. Или можете да държите у дома си етерично масло от лавандула за втриване в зачервената от прекомерно излагане на слънцето кожа. Маслото от мента също е ефикасен лек при изгаряне.

Не забравяйте, че най-добрите начини за поддържане на красива, гладка и здрава кожа и за предпазване от рак на кожата са да ограничите излагането си на слънце и да предприемете предпазна мерки. Не излизайте на слънце между 10 сутринта и 16 след обяд, тъй като това е времето когато слънчевата светлина е най-опасна, а ако сте навън, търсете сянка когато е възможно. Покривайте тялото си — носете шапка с периферия, дрехи с дълги ръкави и дълги панталони/поли, за да избегнете изгаряне от слънцето. Непременно нанасяйте слънцезащитен крем със защитен фактор най-малко 15 върху всяка изложена на слънцето част от тялото.

Източник: Doctors Health Press, Three Healing Foods That Fight Skin Damage, 7 April 2012

Снимка: www.jumbosupermarkten.nl

Прочетете още статията Седем хомеопатични лекарства за кожни обриви

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *