Какво прави черният шоколад за зрението след само 2 часа

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

dark-chocolate-vision

Може да сте чували, че антиоксидантите предпазват зрението от очни заболявания като макулна дегенерация и катаракт.

Затова като малки ви караха да ядете моркови. Те са пълни с антиоксиданти, които подсилват здравето на очите. Същото важи и за зелените листни зеленчуци, цитрусовите плодове и за много други храни на растителна основа.

Но какво ако сте в настроение за нещо малко по-декадентско и вкусно от порция броколи? Има ли друга антиоксидантна храна към която можете да прибягвате за добро зрение?

Последни изследвания показват, че доза черен шоколад може да е спасяващата очите храна, която търсите…

14 ползи за здравето от черния шоколад

Черният шоколад подсилва зрението в рамките на два часа

Звучи твърде хубаво, за да е истина… особено, ако обичате шоколад… но антиоксидантите в черния шоколад могат да помогнат на зрението ви.

Последно изследване на учени в Университета на Въплътеното слово в Сан Антонио, Тексас откри, че яденето на черен шоколад може леко да подсили зрението ви след само два часа.

Изследването е малко. То включва само 30 души със средна възраст 26 години. Но резултатите са впечатляващи…

Изследователите дават на половината от участниците в изследването черен шоколад, а на останалата част, млечен шоколад и след това изследват очите им два часа по-късно.

Полезните за здравето на сърцето съединения в черния шоколад, наречени флаваноли изглежда помогнали на зрението на участниците, приемали черен шоколад като го направили по-остро. Флаванолите са мощни антиоксиданти и противовъзпалителни средства.

Черният шоколад също така съдържа полезни разтворими фибри и жизнено важни минерали като магнезий и калий.

Когато участниците след два часа биват подложени на изследване на очите, онези яли черен шоколад имали по-остро зрение (способността да виждат буквите в таблицата) и по-добър контраст на големите букви (способността да различават предмет при смяна на силата на светлината).

Предписвам ви шоколад, пет причини защо

Защо черният шоколад предоставя такова бързо въздействие върху зрението?

Започвайки изследването учените знаеха, че антиоксидантите в черния шоколад са способни да повишат притока на кръв в нервната система, да подобрят сърдечната функция, и да забавят стареенето на мозъка. Всичко това е вече доказано в други изследвания.

Понеже тези антиоксиданти стимулират притока на кръв към мозъка, учените предполагат, че те повишават притока на кръв към места, важни за зрението като ретината, мозъчните зрителни пътеки или церебралния кортекс (кората на мозъка).

Какаото е полезно за вас… ето защо

Поддържайте очите си здрави с черен шоколад

Така че следващия път когато се отправяте към очния си лекар или за преглед за шофьорска книжка, хапнете няколко парченца черен шоколад. Твърде рано е да се каже дали черният шоколад може да ви спаси от очни заболявания като макулна дегенерация и катаракт, но той вероятно може да подсилва зрението ви когато това ви е необходимо.

И освен това е вкусен и подобрява здравето ви и по други начини. Той спомага балансирането на кръвното ви, поддържа сърдечното ви здраве, и подобрява представянето на спортистите, наред с други неща. Така че има повече от достатъчно причини да включите черния шоколад в деня си.

Ефикасно и динамично дуо за справяне със сърдечните заболявания

Но също така е важно да сте сигурни, че ядете правилният черен шоколад. Някои марки са заредени със захар. И колкото по-ниско е съдържанието на какао, толкова по-малко ползи за здравето получавате.

Някои продукти дори съдържат олово и кадмий, два мощни токсина. Така че е важно да знаете какви шоколади да купувате и кои да избягвате, което поне частично можете да видите тук. Първите даден марки трябва да избягвате, вторите можете да използвате с чисто сърце.

В изследването учените давали на хората по 45 г черен шоколад със 72 процентно съдържание на какао, но всеки шоколад, съдържащ повече от 70 процента какао ще ви свърши работа. Просто се уверете, че той не съдържа изкуствени подсладители или съставки. Както винаги, колкото по-къс е списъкът на съставките, толкова по-добре.

Източници:

https://easyhealthoptions.com/dark-chocolate-eyesight-just-2-hours/

https://www.institutefornaturalhealing.com/2018/05/surprisingly-strong-health-effects-dark-chocolate/

Снимка: Everyday Health

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *