5те най-лоши храни за болката

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Когато се чудите какво да ядете за вечеря, вие сигурно не се замисляте за ставите, които ви болят нито за пулсиращата болка в гърба. А е хубаво да го правите.

Храната, която ядете играе основна роля за това как се чувствате – което включва и физическата болка.

Вие знаете, че киселите храни като доматите и цитрусовите плодове могат да засилят киселините ви, а лукът или фасулът могат да предизвикат газове, но сега става дума за болка от възпаление – онази болка, свързана с артрита, мускулните болки и т.н.

http://www.dreamstime.com/-image24459239

Някои храни действат силно възпалително, в което има смисъл, защото възпалението е част от имунния отговор на тялото ви – а 70 процента от клетките на имунната система се намират в стомаха.

Въпреки че възпалението е полезно в краткосрочен план (то спомага за зарастването на раните и за излекуването на инфекциите), когато възпалението стане хронично – което е възможно, ако ядете про-възпалителни храни – то спомага за появяването на болести и влошава болката.

След казаното по-горе следват някои от най-вредните храни, които стратегически трябва да избягвате, ако искате да снижите до минимум нивото на болката, която изпитвате.

 5те най-вредни храни, причиняващи болка

      5. Сладки неща

Бисквити, бонбони, сладолед, браунис, понички… всички те съдържат много захар, която покачва кръвната ви захар и инсулина, наред с нивата на показателните за възпалението цитокини.

      4. Гевреци, мъфини и спагети

Всички видове храни от рафинирани въглехидрати – бял хляб, мъфини, спагети, гевреци и др. – предизвикват възпаление поради същите причини като захарта. Всъщност няма голяма разлика между рафинираните въглехидрати в един геврек и голямото количество захар в някой десерт що се отнася до тялото ви.

      3. Пържени картофи

Те влизат в списъка, защото са източник на изкуствени транс мазнини от храни, които съдържат частично хидрогенирано олио. Транс мазнините са силно свързани с хроничното възпаление в тялото и са толкова вредни за вас, че Институтът по медицина ви препоръчва да ограничите възможно най-много консумацията на транс мастните киселини.

Пържените картофи в никакъв случай не са единственият виновник, транс мазнините се съдържат обичайно и в пикантни снаксове (като пуканки, направени в микровълнова печка), замразена пица, кейкове, бисквити, пайове, маргарини, макарони, спагети и пастети, готови за използване, замразени храни и сметана за кафе.

      2. Пушените или печени на барбекю храни

Всеки път когато дадена храна се готви на висока температура (тук включваме храни, печени на скара, пържени, печени на грил, пушени, или печените на барбекю), в тях се формират токсичните крайни продукти на гликирането. Тези токсични продукти бързо се усвояват от тялото, където те всяват хаос, предизвиквайки високи нива на възпаление. Докато печенето на грил, пърженето и печенето на скара повишава токсичните крайни продукти на гликирането, варенето, задушаването, варенето на пара, напротив, спомогнат за свеждането до минимум на формирането им в храната ви.

      1. Различните видове растително олио (полиненаситени мазнини)

Соевото, царевичното, фъстъченото, шафраненото и слънчогледовото олио са богати на омега-6 мазнините, които повечето американци консумират в твърде големи количества (вземете която и да било опаковка обработена храна и вероятно ще видите, че тя съдържа соево олио или царевично олио, отбелязани на етикета й). Прекомерната консумация на омега-6 мазнини е силно възпалителен фактор, ето защо е важно да ограничите количеството олио от различни растения, което консумирате.

от Джеси Каноун

Източник: Jesse Cannone, 5 WORST Foods for Pain, 7 November 2012

Снимка: www.ultimatelifespan.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *