Вкусна билка побеждава хранителни отравяния, че и стафилококови инфекции!

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Не можете да объркате топлият й цитрусов аромат. Тя е стълб в средиземноморската и индийска кухни.

И може да ви спаси при евентуално хранително отравяне.

Освен това, тя може да се превърне в основен играч в битката с резистентните на антибиотици инфекции, включително E. coli и MRSA (стафилококови) инфекции.

Coriander_leaves-Powder-Pods345x269-37K-500x500

Кой би очаквал, че тези дребни семенца, които наричаме кориандър, правят толкова много? Но изследователи от университета Бейра интериор в Португалия откриха, че разтвор, съдържащ едва 1.6 процента масло от кориандър (а в някои случаи дори и по-слаб) е достатъчен, за да забави растежа на 12 различни щама на бактерии. Всъщност повечето бактериални щамове направо биват убити от кориандъра.

Никак не е лошо за подправка, която я имам на разположение в кухненския си шкаф в момента!

Антибактериалният ефект на кориандъра се дължи на способността на билката да уврежда мембраните, обгръщащи клетките на бактериите. В резултат на това тези клетки не могат да ‘дишат’ и умират.

Изследователите предвиждат, че ще са способни да използват маслото от кориандър като добавка в храните, която да неутрализира патогените и да предпазва храните от разваляне, причинено от бактериите.

Те също мислят, че кориандърът може да стане следващата голяма алтернатива на антибиотиците, които ние използваме прекалено много (знаете, говоря за онези хапове, които ни забъркват в кашата с резистентните на антибиотици бактерии първо на първо!), като заеме мястото на много синтетични лекарства

      Харесва ми да мисля за свят, в който първото нещо към което лекарят посяга когато е изправен пред случай на MRSA е маслото от кориандър, а не към някое патентовано лекарство. Биг фарма може да не е щастлива от това, но този свят може би е нужно да се материализира по-бързо, отколкото мислим. В края на краищата, много инфекции вече са нелечими с патентованите лекарства – в момента бактериите ги надхитряват – и ние трябва да продължаваме да намираме естествени алтернативи, ако искаме да спасяваме живота на хората.

      Изследователите в това изследване виждат кориандъра впрегнат в клинична употреба под формата на води за устата, хапчета и лосиони като част от битката с инфекциите. Надявам се да са прави.

Кориандърът вече е познат не само като вкусна добавка в гозбите – той е показал също такз, че успокоява болки, отпуска спазми, помага на храносмилането и побеждава гъбичните инфекции. Билката е една от 20те най-често използвани етерични масла и лесно се намира в магазините за здравословни храни и по пазарите.

 От Кристин Обраян

Източник: Healthier Talk, Tasty herb beats food poisoning, even MRSA!, 9 August 2011

Снимка: deespice.com

Прочетете още: Ползите от кориандъра за здравето

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *